Car ferry on the lake Constance (Bodensee).

Kan benyttes for rent batteridrift, brenselceller eller en kombinasjon av disse

ABB lanserer Onboard Microgrid for optimalisert energieffektivitet for mindre fartøy

Onboard Microgrid-systemet er basert på ABBs prisvinnende, likestrøms kraftsystem Onboard DC Grid™. Dette systemet øker energieffektiviteten opp til 20 prosent i større fartøy. Gjennom lanseringen av et mer kompakte system gjør ABB tilsvarende effektivitet tilgjengelig for mindre fartøy som opererer over kortere avstander.

Onboard Microgrid kan benyttes for rent batteridrift, brenselceller eller en kombinasjon av disse.

På samme måte som Onboard DC Grid™ kan Onboard Microgrid benytte flere energikilder og omformere for å optimalisere effektiviteten med utslippskutt som resultat. Onboard Microgrid integrerer alle likestrømssystemene og distribuerer kraften gjennom en hovedkrets. Dette gir betydelig kraftreduksjon og optimaliserer fartøyets fremdrift.

Behovsbasert kraft

I tillegg reduserer systemet det fysiske fotavtrykket og vekten av det elektriske utstyret om bord ved å unngå store transformatorer og ditto hovedtavle. Dette gir mer plass om bord og øker fleksibiliteten for plassering av systemet.

Den første Onboard Microgrid-installasjonen er allerede på gang med konverteringen av San Cristoforo, en 386 tonns passasjer- og bilferge som seiler på Lago Maggiore i Italia. Det kompakte systemet vil gi fergen mulighet til å optimalisere bruken av kraft ved å kombinere hotel- og fremdriftskraften gjennom en felles likestrømsforbindelse. Dette gjør at batterier og generatorer kan benyttes etter kraftbehov, i diesel-, hybrid- eller ren elektrisk drift.

- Onboard Microgrid gjør at San Cristofino kan maksimere fordelene ved hybrid fremdrift, sier Alessandro Acquafredda, direktør i rederiet Gestione Navigazione Laghi. – Det gir også en mer effektiv utnyttelse av plassen i maskinrommet, samt at det er enkelt og raskt å installere.

Pakkeløsning

- Denne teknologien representerer en løsning for et spesifikt segment. Mindre fartøy spiller også en viktig rolle i elektrifiseringen av bransjens elektriske, digitale og tilkoblede fremtid, sier Juha Koskela, leder for ABBs marine- og havnevirksomhet. – Lanseringen av Onboard Microgrid viser hvor nøye ABB har lyttet til redere og eiere av innlandsfartøy, ferger, arbeidsbåter, slepebåter og yachter, som lenge har jaktet på fordelene med hybrid fremdrift.

Onboard Microgrid inkluderer et programmerbart kontrollsystem for implementering av ABBs kraftstyringssystem, generatoroppstart, fremdriftskontroll, generatorvern og -beskyttelse, kontroll og overvåkning av driftsmodus, batterilastkontroll og signalbehandling.

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.