ABB subsea crop

Testen viser at vi har en robust og pålitelig undervannssomformer

ABB fullfører neste steg på undervannsreisen

ABB og OneSubsea, et Schlumberger-selskap, har gjennomført verdens første fullskala undervanns integrasjonstest av en omformer og kompressor. Etter ABBs vellykkede validering av verdens første undervannskraftsystem i november i fjor, har selskapet sammen med OneSubsea gjennomført en ny test som demonstrerer at 8 megawatt (MW) akseleffekt er tilgjengelig med en enkelt omformer (Variable Speed Drive) koblet til en kompressor.

Ved å bruke OneSubseas flerfase våtgasskompressor (WGC6000) som opererte i en hydrokarbonsløyfe, ble testen utført i et vannbasseng ved OneSubseas anlegg på Horsøy utenfor Bergen.

- Den integrerte testen viser at vi har en robust og pålitelig undervannssomformer for nedsenkede pumper og kompressorer, som fra OneSubseas WGC6000 og andre produsenter, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør i ABB.

Industripartnerne Chevron, Total og Equinor finansierte testen som ble gjennomført i sommer. Med restriksjoner i reising og sosiale relasjoner, ble en stor del av testen utført med digital fjernjobbing, som til slutt kulminerte i en virtuell samling med over 100 deltakere fra hele verden.

- Teamet vårt løste utfordringene med pandemibegrensningene slik at testen kunne gjennomføres, legger Holsten til.

Ved å fullføre denne milepælen har både ABBs undervannsomformer og OneSubseas flerfasekompressor oppnådd teknologiredighetsnivå 5 (TRL5) og er klare for markedet. Sammen gir de en disruptiv optimalisering av undervannsprosessering og såkalte tie-backs.

Omformeren er en hovedkomponent i ABBs toppmoderne undervanns kraftfordelings- og konverteringssystem, som ble kommersielt tilgjengelig ved utgangen av 2019. Systemet gir bedrifter tilgang til en pålitelig kraftforsyning på opptil 100 MW over avstander opptil 600 kilometer og ned til 3000 meters vanndyp via en enkelt kabel. Det forventes å bidra til å omstille olje- og gassoperasjoner til havs, noe som muliggjør stadig mer fjernstyrte, autonome og undervannsdrevne anlegg i havrommet. ABB bringer banebrytende potensial til offshoreindustrien og nye muligheter i havrommet.

ABB Energy Industries muliggjør trygge, smarte og bærekraftige prosjekter og operasjoner for virksomheter innen olje, gass, kjemikalier, biovitenskap, kraftproduksjon og vann og avløp. Ved å drive integrerte løsninger som automatiserer, digitaliserer og elektrifiserer industrien, kobler vi våre folk og teknologi for å hjelpe kundene våre med tilpasning og å lykkes. Med over 50 års domenekompetanse fortsetter vi å innovere og omforme tradisjonelle tilnærminger på tvers av energisektoren med våre teknologier designet for å forbedre driftseffektivitet, redusere risiko, redusere energiforbruk og vrak.

 

Johan Castberg FPSO anchored

Johan Castberg-feltet forsinket

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro forventer oppstart av Johan Castberg-feltet i januar/februar 2025. Dårlig vær gjør at oppstarten av Johan Castberg utsettes med et par måneder.

Emerson Tescom_BRW crop

Ny Emerson Flushing Ring

TESCOM AGI Flushing Ring fra Emerson med modulær montering for bruk ved skylling. Ved å gi en fullstendig og modulær ventilmontering med et enkelt delenummer effektiviserer skylleringen i AGI BR-serien bestilling og legger til rette for enkel bestilling på nytt med bestemte testkrav fra kunder. Både de tradisjonelle ringene i BRS «sandwich»- og BRW «wafer»-stil er tilgjengelig, samt BR7-designet i «integrert deksel», som omfatter lufting/skylling i selve flensringen.

Slangerobot crop

Slangerobot kan ha avdekket større mengder skjult ammunisjon

Det kan ligge mer ammunisjon i Mjøsa enn tidligere antatt, viser nytt videomateriale. I tillegg mener forskerne nå å kunne si mer om hvilket type fartøy «Storfjordvraket»  er. Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa fikk for alvor vind i seilene da undervannsfarkosten «Hugin» saumfarte bunnen av Norges største innsjø i 2022.

Sounder USV

Utvikler bedre dronekontroll – får innovasjonsstøtte

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner. Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.