5g_salmar_telenor (1) crop

Resultatene herfra vil på sikt kunne optimalisere drift

Fremtidens supernett testes i havgapet

Oppdrettsnæringen har blitt døpt "den nye oljen". Nå har Telenor og SalMar åpnet et felles 5G-pilotprosjekt på Kattholmen i Frøya kommune, hvor fremtidens supernett testes i oppdrettsnæringen sammen med innovasjons- og teknologimiljøer.

Resultatene herfra vil på sikt kunne optimalisere drift, og bidra til enda bedre fiskevelferd.

– 5G-teknologi åpner enorme muligheter for mange bransjer og oppdrettsnæringen er intet unntak. Med 5G skal vi nå blant annet teste hvordan fremtidens supernett evner å håndtere den enorme datamengden som til enhver tid genereres i merdene, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Det brukes i dag mye ressurser på å bygge tung infrastruktur til oppdrettsanlegg, noe som kan gjøres rimeligere og mer fleksibelt for næringen med 5G-teknologi.

Fordel for både fisk og oppdretter

I en merd finnes det tusenvis av fisk. Friskt og rent sjøvann gir gode forutsetninger for fiskehelse og velferd, men biologiske utfordringer kan oppstå. Derfor er det et stort behov for å overvåke merdene, slik at uregelmessig fiskeatferd raskt avdekkes.

– For å overvåke merdene sender vi en konstant videostrøm til enten en fôrflåte eller til et fôrsenter, men dette krever enorm datakapasitet. Med 5G kan vi overvåke merdene i sanntid, og på sikt vil dette gi enda bedre forutsetning for bruk av teknologier som kunstig intelligens og Big Data. Dette vil være en viktig del av den digitale transformasjonen som næringen må igjennom, sier Håvar Sandvik, IT-sjef i SalMar ASA.

På sikt vil 5G-teknologi bli brukt til å understøtte fôringsprosesser på anleggene, samt annen relevant virksomhet for oppdrettsanlegg som eksempelvis autonome brønnbåter.

– Dette er en av flere 5G-piloter vi åpner og satsingen fortsetter. Nå skal vi lære, utforske og eksperimentere sammen med SalMar, og høste erfaringer som kommer bransjen til gode når vi lanserer 5G kommersielt i 2020. For innbyggerne og næringslivet i Trøndelag, blir dette en liten forsmak for hva som kommer, sier Fredheim.

Kan forske i havgapet, i sanntid

5G åpner også for nye og spennende samarbeidsmuligheter for innovasjons- og forskningsmiljøer. Fremtidens mobilnett vil gi tilgang til store datamengder som kan gi viktig innsikt og bidra til å styrke både næringen og miljøet.

Håkon Måløy er doktorgradsstipendiat ved NTNU. Med 5G kan han bruke data fra ekkosensorer og videooverføring sammen med maskinlæring til å detektere bevegelsesmønster og forstå hvordan laks i oppdrettsmerder har det og hva som påvirker livskvaliteten deres. Gjennom bedre å forstå fiskens behov kan han optimalisere prosesser for økt fiskevelferd og redusere klimaavtrykk. Dette er naturligvis av stor interesse for oppdrettsnæringen.

– For oss i oppdrettsnæringen er teknologiutvikling et viktig fokusområde. I en merd finnes det store verdier som må ivaretas, og hver dag produseres det gjerne fem til seks tonn laks. Med 5G vil vi få et nett med svært god kapasitet og stabilitet samt lav forsinkelse. Det vil effektivisere driften og også gjøre det enklere å ivareta fiskens behov, sier Sandvik i SalMar.

5G og kunstig intelligens skaper enormt spillerom

5G og kunstig intelligens er supplerende teknologier som vil skape nye muligheter innen en rekke bransjer. Forhåpningen er at denne teknologikombinasjonen vil gi en enda bedre forståelse og beslutningsgrunnlag.

– Når 5G sørger for at videooverføringen skjer i sanntid, kan vi etter hvert legge inn et lag med kunstig intelligens. Med millioner av timer med opptak, kan det være vanskelig å luke ut hva som er viktig og ikke. Men når 5G og kunstig intelligens jobber sammen, blir dette enklere. Den kunstige intelligensen vil over tid lære å oppdage avvik. Dette vil gjøre det enklere å se ting i sammenheng og skape et bedre beslutningsgrunnlag, sier Fredheim.

 

Ulstein crop

Ulstein Verft startar utrustinga av Olympic sin neste CSOV

Slepet av skroget til byggnummer 319, det andre TWIN X-STERN CSOV-skipet (Construction Service Operation Vessel) til Olympic, kom til Ulstein Verft 8. mai 2024 frå Crist-verftet i Polen. No startar utrustingsarbeidet. I 2022 signerte Olympic og Ulstein ein kontrakt på skipsdesign og bygging av to CSOV-ar av ULSTEIN SX222-designet frå Ulstein Design & Solutions AS. 

Lynlader crop

Norsk lynlader med Formel E teknologi

Den norske pioneren innen mobil hurtiglading, Nordic booster, har utviklet verdens første mobile og skalerbare hurtiglader med integrerte batterier - Hummingbird®. Batteriteknologien stammer fra det elektriske racing-mesterskapet Formel E. Den sikrer mulighet til å møte fremtidige behov etter hvert som den elektriske maskinparken utvikler seg.

Benjamin Doerr

Watson-Marlow presenterer den avanserte OEM-panelmonterte løsningen

Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) har videreført DriveSure™ med aller nyest teknologi for å tilby en komplett peristaltisk panelmontert pumpeløsning for OEM-er (Original Equipment Manufacturers). Industriell Ethernet-kompatibilitet gjør det enklere å integrere DriveSure i avanserte distributerte styresystemer og tilbyr sluttbrukeren fjernstyrt overvåkning og kontroll.

IIRO RAUTIAINEN

Eaton møter sterk etterspørsel etter avanserte UPS-systemer med ny fabrikk i Finland

Eaton har åpnet en ny toppmoderne fabrikk i Helsinki. Dette skal øke produksjons- og leveringskapasiteten for å møte den voksende etterspørselen etter UPS-systemer. Energistyringsselskapet Eaton er en av verdens største produsenter av 3-fase avbruddsfri strømforsyningssystemer (UPS).