Siemens-kjeller-crop

Investeringene er tjent inn allerede etter 6 år

Energieffektiviserer fly-, helikopter- og flymotorhaller

Siemens har inngått avtale med Aerospace Industrial Maintenance AS (AIM Norway AS), og skal energieffektivisere hangarer og haller for fly, helikoptre og flymotorer på Kjeller.

Avtalen har en verdi på om lag 26 millioner kroner, og investeringene er tjent inn allerede etter 6 år. Enova støtter prosjektet med 4,5 millioner kroner.

-Dette er et veldig spennende prosjekt for oss som vi er stolte av å kunne utføre, sier divisjonsdirektør for byggteknologi i Siemens Dag Otterstad.

Siemens har foretatt en analyse av byggene og kalkulert at oppdragsgiveren AIM Norway kan spare 3 689 000 kroner i året ved å gjøre ulike oppgradering av sine tekniske bygginstallasjoner. Disse investeringene vil de tjene inn igjen allerede etter 6 år.

AIM Norway, som utfører reparasjoner og vedlikehold av blant annet fly, helikoptre og flymotorer, har mange forskjellige og utfordrende bygg og haller på Kjeller ved Oslo.

Støtte fra Enova

Enova bidrar i prosjektet med 4,5 millioner kroner. Uten denne støtten ville ikke prosjektet latt seg gjennomføre med de planer AIM Norway har for fremtidig vekst.

Investeringsmodell

Det er Siemens som står for den øvrige investeringen i prosjektet, leverer teknologien og er ansvarlig for gjennomføringen av oppgraderingene. De besparelsene som oppnås vil dekke alle kostnader for installasjonene og nødvendig service for de kommende 6 årene.

Minimal risiko
Med garanterte besparelser har prosjektet minimal risiko for AIM Norway. Et eget energiovervåkningssystem vil kontinuerlig vise utviklingen i energibruken, og hvor eventuelt ytterligere tiltak bør igangsettes.

-Nye varmepumper, mengderegulering av hele varmeanlegget, oppgradering av ventilasjonsanleggene og utskiftning til moderne LED lysarmaturer vil tillegg til energibesparelser også gi et bedre inneklima og dermed arbeidsforhold. Fjernovervåkning av anleggene vil sørge at oppfølging og vedlikehold blir gjennomført raskt og kostnadseffektivt, forklarer ansvarlig for prosjektet, Frode Flage Eriksen i Siemens.

 

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

Å lage produktbeskrivelser er ofte en kompleks og tidkrevende prosess. Å finne de riktige ordene og konstruere dem på en måte som er både engasjerende og overbevisende er utfordrende, spesielt når du har å gjøre med et stort utvalg av produkter.

Emerson PACSystems crop

Emersons nye, kompakte og robuste PC designet for å koble industrigulvet til skyen

PACSystems IPC 2010, med forhåndsinnstilt Movicon-programvare og PACEdge IIoT-plattform, leverer høyytelses databehandlingsfunksjoner for industrielle datavisualiseringsapplikasjoner. Emerson introduserte i dag sin nye PACSystems™ IPC 2010 Compact Industrial Computer (IPC), en robust industridatamaskin designet for å håndtere et bredt utvalg av automatiseringsapplikasjoner innen maskinproduksjon og frittstående detaljproduksjon. 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.