Norway grønt skifte crop

Automatisering og energieffektivisering er to avgjørende teknologier

Det grønne skift er i gang

I går overrakte Jens Ulltveit-Moe rapporten «Norge 203040 – Forretningsmuligheter» til statsministeren Erna Solberg. Rapporten er resultat av et næringslivsinitiativ iverksatt av et utvalg av flere av Norges største virksomheter for å løfte næringslivets perspektiv inn i klima- og miljødebatten. 

Hvordan kan næringslivet selv bidra? Hvilke rammebetingelser må til? Hvilke konkrete grønne muligheter ser aktørene? Dette er noen sentrale spørsmål rapporten tar for seg, og som var viktige temaer under tirsdagens overrekkelse. En del aktuelle prosjekter ble også presentert. Vi må utvikle nye løsninger sa Ulltveit-Moe i sin innledning. Det vil skape en rekke forretningsmuligheter. I alt er det 11 industrielle og finansielle selskaper som sammen med to organisasjoner som har utarbeidet rapporten.

Totalt er det 73 000 ansatte i disse foretakene. Rapporten ser på hva som må gjøres de neste 15 årene.

  • Den finansielle sektoren må utvikle nye systemer for bærekraftige finansieringsanalyser
  • Transportsektoren står for en vesentlig del av Co2 utslippene og må elektrifiseres og sikre overgang til bærekraftig drivstoff (bio og LNG)
  • Høyteknologi kompetansen i industrien må aktiveres i større grad for å få en bærekraftig utvikling.

Innen høyteknologi nevnte Ulltveit-Moe automatisering og energieffektivisering som to avgjørende teknologier.

Storebrand har allerede utviklet et analyseverktøy for analyse av sin virksomhet. Vi har allerede analysert hele vår portefølje på 550 milliarder med dette verktøyet, sa Odd Arild Grefstad, som er konsernsjef Storebrand ASA i sin presentasjon. Målsettingen er å tilpasse investeringene til utviklingen i samfunnet og klimaet.

Digitalisering

Konsernsjef i Kongsberg gruppen, Walter Qvam, sa at vi må ta i bruk eksisterende kompetanse i norsk industri og gradvis dreie den mot å utvikle mer miljøvennlige løsninger. Denne kompetansen må bli bredere og gå dypere inne de teknologiområdene vi ser fremtidens industri har behov for. I tillegg vil digitaliseringen av industrien slå inn for fullt. Vi ser allerede nå at det er i ferd med å skje, og denne utviklingen vil redusere energiforbruket og CO2 utslippene. Industrien må bli mer internasjonal innen dette feltet og tilegne seg enda bedre systemforståelse. Norsk næringsliv ligger godt an siden det er god systemkompetanse i store deler av industrien.

Mot klimanøytralt samfunn

Statsminister Solberg sa i sitt innlegg, etter at hun hadde mottatt rapporten, at olje vil være en viktig virksomhet i norsk næringsliv i mange år fremover. Med den type industri som omtales i rapporten vil få en fremtreden plass i fremtidig næringsliv.  Regjeringen vil øke ambisjonene og ha målsetting at Norge er klimanøytralt i 2050. Dette målet må også bli gjenspeilet i utdanning. Det vil bli økt behov for teknologi kunnskaper i fremtiden.

Rapporten vil være med i Regjerings vurderingsgrunnlag før klima toppmøte i Paris i desember.

Parker IO crop

Parker Hannifin introduserer innovative I/O-tilleggskort for å forbedre servodriverytelsen

Parker Hannifin har forbedret tilbudet innen frittstående og fleraksede Parker-servodrivere (PSD), med et nytt I/O-alternativkort. Dette allsidige tilleggskortet, med plass til ett eller to kort per driver, introduserer en rekke tekniske funksjoner som forbedrer tilpasningsevnen og ytelsen til hele PSD-familien.

Mongstad crop

Aker Solutions skal oppgradere renseanlegg på Mongstad-raffineriet

På det meste skal 500 personer sysselsettes i prosjektet på flere steder i Norge og i Mumbai i India, skriver Aker Solutions i en pressemelding. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner, men selskapet oppgir ikke den eksakte summen.

Eliaden MW crop

Eliaden nærmer seg

Fra 28. til 30 mai åpner elektrobransjens største arrangement sine dører på Norges Varemesses lokaler på Lillestrøm. Også denne gangen har automatiseringsbransjen fått plass i hall C. Arrangementet følger samme lest som tidligere år.

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

Å lage produktbeskrivelser er ofte en kompleks og tidkrevende prosess. Å finne de riktige ordene og konstruere dem på en måte som er både engasjerende og overbevisende er utfordrende, spesielt når du har å gjøre med et stort utvalg av produkter.