ABB-nett-vindkraft-crop

Velprøvd høyspenningsutstyr kombinert med den mest moderne kontrollteknologien

ABB-teknologi knytter Norges største vindkraftprosjekt til nettet

ABB-teknologi skal bidra til å integrere fornybar energi fra seks nye vindparker i Midt-Norge i den norske kraftforsyningen. Avtalen mellom ABB og Fosen Vind DA omfatter apparat- og kontrollanlegg til syv transformatorstasjoner i seks vindparker.

Dette er elektroteknisk utstyr som kobler vindparkene til kraftnettet på en trygg og effektiv måte.

- Dette er en viktig kontrakt for oss i ABB, og vi setter pris på at Fosen Vind viser at de har tillit til vår teknologi og gjennomføringsevne. Vi kommer til å levere velprøvd høyspenningsutstyr kombinert med den mest moderne kontrollteknologien, noe som gir en god driftssikkerhet for anlegget, sier Rune Aamodt, leder for Grid Integration i ABB i Norge.

Fosen Vind er ikke bare det største vindkraftprosjektet i Norge gjennom tidene, men også Europas største landbaserte vindkraftutbygging. Om lag 11 milliarder kroner investeres i seks vindparker med en total kapasitet på rundt 1000 megawatt (MW). Vindparkene vil bestå av 278 turbiner og ligge på Fosen, Hitra og i Snillfjord og vil normalt generere strøm nok til å dekke totalforbruket til 170 000 husstander.

- ABB leverer teknologi til vindprosjekter over hele verden, men vi synes det er noe ekstra ved det å kunne bidra til prosjekter på hjemmebane. Å klare å integrere mer vindkraft i kraftsystemet er en viktig del av den globale energiomstillingen, sier Rune Aamodt. 

Et konsortium mellom ABB og Bravida Norge, ledet av ABB, vil gjennomføre arbeidene i perioden 2017 til 2020. ABB vil ha ansvar for levering, design og konstruksjon, mens Bravida, Region Midt-Norge, vil stå for installasjonen.

Leveransen fra ABB omfatter i hovedsak komplette 132 kilovolt (kV) luftisolerte utendørs bryteranlegg og 33 kV luftisolerte innendørs bryteranlegg med tilhørende vern og kontroll. Anleggsarbeidene til vindkraftutbyggingen startet i 2016, og alle vindparkene vil være ferdig bygget og satt i drift i løpet av 2020.

Statkraft bygger ut vindparkene på vegne av Fosen Vind. Selskapet eies av kraftselskapene TrønderEnergi og Statkraft samt det europeiske investorkonsortiet Nordic Wind Power DA

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

Å lage produktbeskrivelser er ofte en kompleks og tidkrevende prosess. Å finne de riktige ordene og konstruere dem på en måte som er både engasjerende og overbevisende er utfordrende, spesielt når du har å gjøre med et stort utvalg av produkter.

Emerson PACSystems crop

Emersons nye, kompakte og robuste PC designet for å koble industrigulvet til skyen

PACSystems IPC 2010, med forhåndsinnstilt Movicon-programvare og PACEdge IIoT-plattform, leverer høyytelses databehandlingsfunksjoner for industrielle datavisualiseringsapplikasjoner. Emerson introduserte i dag sin nye PACSystems™ IPC 2010 Compact Industrial Computer (IPC), en robust industridatamaskin designet for å håndtere et bredt utvalg av automatiseringsapplikasjoner innen maskinproduksjon og frittstående detaljproduksjon. 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.