
Verdens kjappeste pakking av snacks og fredagstaco
Tronrud Engineering har utviklet en rå pakkemaskin. Den spyr ut en fylt kartong hvert tredje sekund. Noe av hemmeligheten bak superfarten er kutt av pneumatikk og full elektronisk drift. Samtidig har maskinen flere ess i ermet: Superrask, helautomatisk omstilling, miksing av flere fyllerør og kraftig kutt i energiforbruket.
Av Even Fladberg
Hønefoss. Det globale suget etter snacks og taco vokser stadig. AMNYTT har fanget opp at hver tiende potet verden over havner i en snackspose. At verdensmesteren på pakkemaskiner for slik kos er i Hønefoss, er kanskje like overraskende.
«Vi er blant verdens største og ledende produsenter av pakkemaskiner for næringsmiddel som tacoprodukter og snacks», forteller administrerende direktør Olav Tronrud hos Tronrud Engineering til AMNYTT.
Dobler farten
Faren, Ola Tronrud, startet selskapet i egen kjeller i 1977. Han er fortsatt involvert i driften. I dag teller selskapet 140 ansatte i Hønefoss og har en bedrift i Moss med ca. 70 hoder. Nylig innviet Tronrud et nybygg på tomta litt utenfor Hønefoss. De tenker stort:
«I disse moderne hallene serieproduserer vi pakkemaskiner. Ikke alle er solgt, men vi må ha volum og effektiv produksjon for å være konkurransedyktige i et globalt marked», forklarer Olav Tronrud, og peker på de rundt 15 maskinene i den ene delen av hallen.
AMNYTT har tatt turen til Hønefoss for å sjekke ut rosinen i pølsa i pakkemaskinporteføljen, nemlig TCP 300, eller tray case packer. Tallet 300 er identisk med antall poser den pakker i minuttet. Med 15 snacksposer i hver kartong betyr det 20 slike hvert minutt. Pakket og klart for videre transport til deg og meg.
«Med TCP 300 løfter vi spillet til nye høyder. Den er typisk dobbelt så rask som tilsvarende maskiner», sier Erik Hjertaas, leder for pakkeløsninger hos Tronrud.
Elektrifisering kutter luft
Han forteller at automatiseringen blir stadig mer avansert. All kommunikasjon mellom utstyr som PLS, skjermpanel, I/O-moduler, sensorer og aktuatorer kjører digitalt, hovedsakelig Profinet, mens AS-Interface benyttes for maskinsikkerhet.
«Samtidig er overgangen fra pneumatikk til elektriske aktuatorer og servosystemer det som virkelig setter fart på maskinen.»
Fordelene med elektriske løsninger kontra luftbasert pneumatikk viser seg å være mange for en slik maskin.
«Det gir bedre bærekraft. Energiforbruket er kraftig redusert, ned mot en firedel sammenlignet med konvensjonelle pneumatikkløsninger. Dessuten blir omstilling av maskinen mye kjappere. Elektriske aktuatorer sørger for at posisjonen til utstyret blir likt hver gang, umiddelbart.»
Verdensklasse
Kundene setter krav til utstyrseffektivitet med OEE (Overall Equipment Effectiveness) i verdensklasse: Altså at produktet av ytelse, kvalitet og tilgjengelighet må være minst 85 prosent.

«Det leverer vi alltid på, forteller Hjertaas. - Maskinene er godt innenfor på ytelse og kvalitet, mens tilgjengelighet kan være mer krevende – men vi fikser det også.»
Hva betyr slike supermaskiner for kundene? Ifølge Hjertaas kan volumet øke betraktelig uten utvidelse av arealet. Og mer plass kan være dyrt. Dessuten skal det være vanskelig å skaffe nok ressurser til manuell pakking mange steder i verden.
«Det er god økonomi for kunden, men maskinene erstatter ikke nødvendigvis manuelle pakkere. De blir gjerne videreutdannet til maskinoperatører», forklarer han. «Maskinene trenger både betjening og vedlikehold.»
Han medgir at økt hastighet også betinger noe mer vedlikehold.
«Samtidig får kostnadene for vedlikehold maksimalt koste tre prosent av maskininvesteringen. Det holder vi oss normalt innenfor.»
Fjernoppkobling
Tronrud har tatt grep for å holde vedlikehold og servicekostnader på et minimumsnivå. Alle signaler og informasjon er tilgjengelig via sikker oppkobling på internett.
«Vi har til og med kjørt installasjon og igangkjøring av maskiner på andre siden av jorda, under pandemien. Slik fjernjobbing gjør oss mer konkurransedyktige og fleksible og er samtidig et godt bidrag til økt bærekraft, med færre reiser og utslipp.»
Ifølge Hjertaas gir tilgangen og logging av data verdifull informasjon for overvåking og prediksjon av hvordan maskinene vil oppføre seg, og det gir mulighet for å sette inn støtet for å unngå brekkasje, nedetid eller i verste fall havari. Fjernovervåking bidrar dermed til å sikre kosen i de tusen hjem!
Ny utgave av AMNYTT magasin
Møte nestorene Sæland og Borchsenius i videointervju. Les vårt profilintervju med Trygve Dirdal, fagleder instrumentering i Equinor. Vi skriver også om sensorer som forstår og roboter som beskytter – industrien tar nye steg mot smartere, tryggere og grønnere produksjon.
Emerson utvider AI-porteføljen for tryggere og mer forutsigbar automatisering
Emerson har lansert nye AI-løsninger rettet mot industriell automatisering, med særlig vekt på driftssikkerhet og anvendbarhet i virksomhetskritiske systemer.
Pepperl+Fuchs lanserer nye IO-Link huber
Med bruk av IO-Link-huber er mange teknologiske begrensninger en saga blott: de tillater blandet drift av IO-Link-enheter og binære standardsensorer/aktuatorer på en og samme IO-Link-master. De nye IO-Link-hubene i G11- og G16-serien fra Pepperl+Fuchs representerer en spesielt robust og kostnadseffektiv løsning, og gir brukerne størst mulig fleksibilitet i systemplanleggingen.
Ny direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge
Camila Medina (33) tiltrer 1. juni som direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge. Hun kommer fra stillingen som strategileder for Norden og Baltikum i samme selskap og har tidligere erfaring fra både Statkraft og Schneider Electric.