Olje øvelse crop

Er en fullskalaøvelse som vil omfatte alle ledelsesnivåer i en oljevernaksjon

Tidenes største oljevernøvelse

OKEA, NOFO og OFFB arrangerer en av tidenes største oljevernøvelser i mars 2023. Øvelse Draugen avholdes i tidsrommet 21. til 23. mars 2023. Øvelsen baserer seg på et tenkt scenario i forbindelse med boringen av en letebrønn på Draugen-feltet, nord for Stadt. Personell vil øves i områdene fra Haltenbanken vest for Trondheim til nord for Vesterålen.

Hvorfor arrangeres øvelse Draugen?

Selv om det aldri har vært landpåslag av olje fra virksomhet på norsk sokkel er det NOFO sitt oppdrag å sørge for at alle involverte parter vet hva de skal gjøre dersom noe skulle skje i fremtiden. Det er viktig at vi får testet og øvet både verktøy, kompetanse og kommunikasjon. Vi øver for å være forberedt.

Dette er en fullskalaøvelse som vil omfatte alle ledelsesnivåer i en oljevernaksjon, ressurser i felt, samt NOFO, OKEA og OFFB-ledelse ved langvarige hendelser.

OKEA og OFFB er viktige aktører

Øvelsen gjennomføres som en samhandlingsøvelse mellom NOFO, OKEA og OFFB, med felles målsetning om å øve samhandling og kommunikasjon innen og mellom beredskapsnivå for håndtering av en langvarig hendelse.

Øvelsens scenario tar utgangspunkt i en tenkt hendelse med langvarig og jevn strøm av utslipp. Øvelsen starter én uke inn i hendelsen, i fase 3, og omhandler dermed ikke de første hektiske timene med varslingsrutiner etc.

Under øvelsen driver den simulerte oljen (som er popcorn) nordover med kyststrømmen og truer med landpåslag blant annet i området rundt Ofoten, Sør-Troms, Lofoten, Vesterålen, Salten og Rana. Dette er områder som ikke er reelle for landpåslag fra Draugen-feltet, men det er viktig at IUA-ene i de respektive områdene får øve, så dette er områder som spilles inn.

Hvor skal øvelsen foregå?

Øvelse Draugen tar utgangspunkt i hendelser på Draugen-feltet, hvor operatør er OKEA. Petoro AS og M Vest Energy er lisenspartnere i feltet.

Draugen er et oljefelt med tilhørende gass i den sørlige delen av Norskehavet. Draugen ble oppdaget i 1984 av Shell, og planen for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 1988. Draugen var det første produserende oljefeltet nord for Stad. Draugen ble overtatt av OKEA i 2018.

Plattformen står på ca. 250 meters vanndyp, på toppen av et betongskaft. Den produserte oljen blir lagret i syv lagerceller i bunnen av betongskaftet.

Draugen er lokalisert på Haltenbanken, en anerkjent fiskebanke i Norskehavet som ligger utenfor den nordlige delen av Trøndelag, omtrent rett vest for Folda, rundt 50 nautiske mil fra land. Haltenbanken er kjent blant annet for rikt seifiske.

Felt: Draugen

Plattform: Draugen

Lokasjon: Draugen-feltet ligger på Haltenbanken i den sørlige delen av Norskehavet. Feltet ligger ca. 150 km nord for Kristiansund.

Posisjon: 64° 21' 11.4" N, 007° 46' 52.2" Ø

Vanndyp: 250 meter

Oljetype: Råolje
Hvem skal øves?

Alle ledd i en oljevernaksjon skal trenes. Det betyr alt fra operatørselskap, NOFO til interkommunale utvalg mot forurensning, NOFOs reserveflåte av oljevernfartøy, samt en rekke teknologiske verktøy og tjenester.

Tidslinje:

  • Januar 2023: Alle innspill til øvelsens dreiebok ferdigstilles. OKEA og OFFB gjennomfører ICS-kurs og opplæring.
  • til 2. februar 2023: Plankonferanse #3 i Bodø. Mål nummer én er å kvalitetssikre alle planlagte øvingsaktiviteter og sentral øvelsesdokumentasjon, herunder øvingsdirektiv, evalueringsplan, dreiebok, HMS-plan, logistikkplan og kommunikasjonsplan. Mål nummer to er å etablere felles forståelse av nødvendige gjenstående forberedelser, øvelsesgjennomføringen og øvelsesorganisasjonen, samt oppfølging etter øvelsen.
  • Februar: Tabletop for OKEA sin beredskapsorganisasjon og deltakende medlemmer (tentativ).
  • 28. februar: Dreieboken for øvelsen blir godkjent.
  • 10. mars: Tabletop om oljevern og aksjonsledelse for OKEA/OFFB.
  • 20. til 24. mars: Praktisk gjennomføring av Øvelse Draugen.
  • 20. mars: Dag 0, etablering av AKL-organisasjon, kl. 12.30 til 18.00
  • 21. mars: Dag 1, kl. 08.00 til 20.00
  • 22. mars: Dag 2, kl. 08.00 til 20.00
  • 23. mars: Dag 3, kl. 08.00 til 15.30
  • 24. mars: Dag 4, evaluering på Teams, kl. 09.00 til 12.00
  • 26. til 27. april: Evalueringskonferanse.
  • 23. juni: Øvelsesrapport.
AMNYTT magasin nr 4 - 2025 er publisert

Ny utgave av AMNYTT magasin

Møte nestorene Sæland og Borchsenius i videointervju. Les vårt profilintervju med Trygve Dirdal, fagleder instrumentering i Equinor. Vi skriver også om sensorer som forstår og roboter som beskytter – industrien tar nye steg mot smartere, tryggere og grønnere produksjon.

Emerson AI

Emerson utvider AI-porteføljen for tryggere og mer forutsigbar automatisering

Emerson har lansert nye AI-løsninger rettet mot industriell automatisering, med særlig vekt på driftssikkerhet og anvendbarhet i virksomhetskritiske systemer.

Pepperl+Fuchs G11

Pepperl+Fuchs lanserer nye IO-Link huber

Med bruk av IO-Link-huber er mange teknologiske begrensninger en saga blott: de tillater blandet drift av IO-Link-enheter og binære standardsensorer/aktuatorer på en og samme IO-Link-master. De nye IO-Link-hubene i G11- og G16-serien fra Pepperl+Fuchs representerer en spesielt robust og kostnadseffektiv løsning, og gir brukerne størst mulig fleksibilitet i systemplanleggingen.

Camila Medina, foto: Schneider Electric

Ny direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge

Camila Medina (33) tiltrer 1. juni som direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge. Hun kommer fra stillingen som strategileder for Norden og Baltikum i samme selskap og har tidligere erfaring fra både Statkraft og Schneider Electric.