Industrial picking robot in production line manufacturer factory

Direktivene innebærer en innskjerping av kravene i IEC standarden

Store endringer i standard for maskinsikkerhet

For at produsentene av elektriske maskiner skal få tilgang til EUs indre marked kreves det samsvar med maskindirektivet og andre relevante direktiv. Maskinsikkerhetsnormen gir en metode som sikrer dette og er godkjent av EU kommisjonen. Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) utgir nå en revidert utgave av normen som erstatter 2006 utgaven.

Maskinsikkerhetsnormen NEK EN 60204-1 omhandler bruk av elektrisk utstyr i maskiner for å ivareta både mekaniske og elektriske farer. Dette er en av de mest brukte standardene i verden og det er 12 år siden sist det ble lansert en ny utgave av denne standarden. Det er derfor knyttet store forventninger til 2018 versjonen.


- Det har skjedd en rivende teknologisk utvikling siden den forrige utgaven av maskinsikkerhetsstandarden forteller Trond Salater som er fagsjef i NEK. Spesielt innenfor motorstyring og bruk av sensorer har det skjedd en betydelig utvikling de siste årene. Det var derfor på høy tid at vi fikk en oppdatert utgave av maskinsikkerhetsstandarden.

Standarden er utviklet på mandat fra EU-kommisjonen og oppfyller derfor gitte sikkerhetskrav i både maskindirektivet og lavspenningsdirektivet. På den måten blir standarden en god verktøykasse for raskt og effektivt å oppnå samsvar med bestemmelsene i direktivene. Samsvar med EU direktiver gir markedstilgang for norske produkter innenfor EØS området.

-Europa standarden er godkjent av EU-kommisjonen og beskriver løsninger som oppfyller krav i både maskindirektivet og i lavspenningsdirektivet sier Jostein Ween Grav, som er sjefingeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Direktivene innebærer en innskjerping av kravene i IEC standarden som normen bygger på. Dette betyr at bestemmelsene for Europa er noe strengere enn for resten av verden. Norge er som EØS-land forpliktet til å følge direktivene. Ved å utføre arbeidet etter NEK EN 60204-1 er man sikret samsvar med direktivene og dermed fri markedstilgang til Europa.

Krav til dokumentasjon av sikkerhet i samsvarserklæring er en av de viktigste grunnene for å følge standarden. Ikke bare er dette nødvendig for markedstilgang, men det er også et viktig ved tilkobling av maskinen.

-Det er utrolig viktig at en installatør som skal koble en maskin til nettet forsikrer seg om at det foreligger en CE samsvarserklæring for hele maskinen fortsetter Trond Salater. Spenningssetter man en maskin uten samsvarserklæring blir man ansvarlig for maskinen og kan bli erstatningspliktig ved feil. Dette har vi sett eksempler på i rettspraksis.

Siemens UNIBUSS crop

Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo

Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.

Guard Bergen crop

Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen

Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.

Pepperl WILSEN_Wireless_LoRaWAN_Sensors crop

Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa

Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår. 

DF crop

Verdens største anlegg

Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.