Febdok crop

Sikrer trygge beregninger av alle produkter som inngår i et elektrisk anlegg

Stor oppdatering i Febdok: – Viktig for hele Skandinavia

En omfattende oppdatering fra Eaton gjør det enklere å prosjektere og dokumentere elektriske anlegg i Febdok. Det gir fordeler i Norge, Sverige og Danmark. Fedbok er et program for installatører, rådgivere, ingeniører og skoler. Programmet er markedsledende innen beregning av elektriske anlegg i Norge, og ble først lansert i 1991.

– Bruken av Febdok er ikke et krav fra myndighetene, men det har likevel blitt en bransjestandard. Dette er en av de få programmene som er produsent-uavhengig, og som sikrer trygge beregninger av alle produkter som inngår i et elektrisk anlegg. Derfor er det viktig for oss at programmet er enkelt å bruke for de som velger Eatons produkter, sier Fredrik Aandal, produktsjef og teknisk rådgiver i Eaton Norge.

Selskapet har det siste året investert stort i å bygge opp sin egen produktdatabase i programmet fra bunnen av.

– Vi har oppdatert alle produktnavn og tekniske data, og har lagt til nye produktlanseringer fra 2021. Brukere av programmet har nå like god tilgang til våre produkter uavhengig av om de er i Norge, Sverige eller Danmark.

Febdok videreutvikler programmet

I over 30 år har Febdok sørget for grundige beregninger og dokumentasjon av elanlegg. Nå varsler Nelfo at den oppdaterte versjonen Febdok 7.0 er på vei. Nye funksjoner er at det skal bli mulig å eksportere innhold til Excel, erstatte forekomster av samme produkt, og legge til rette for å beregne installasjoner i ulike scenarioer.

– Vår oppdatering er en forberedelse til Febdok 7.0. Programmet sørger for høy kvalitet i prosjektering av blant annet næringsbygg, og det er viktig for oss å legge til rette for at verktøyet oppleves som brukervennlig, sier Aandal.

Gjør det enklere å prosjektere smarte bygg

Et viktig element for Eaton har vært å inkludere de nyeste produktene i databasen. Nyest i rekken er den digitale effektbryteren NZM-PXR, som ble lansert tidlig i 2021.

– Effektbryteren er førstevalget i store næringsbygg. Den er klar for Industri 4.0-applikasjoner, som vil si at den er et godt valg i moderne bygg hvor energi skal distribueres på en smartere måte ved hjelp av blant annet digitalisering og IoT-teknologi, sier Aandal.

– Det er viktig for oss at de mest energieffektive valgene er enkle å prosjektere. Vi vil se mer av energieffektive bygg fremover, og når produktene våre er i Febdok sikrer vi effektiv prosjektering og trygg dokumentasjon av et moderne elektrisk anlegg.
- Vi jobber hele tiden med å bli bedre og tilpasse oss ulike situasjoner. Nå det siste året har vi satset stort på digitale kurs med tanke på koronapandemien og vi ser at dette har vært veldig gunstig for våre deltakere, forklarer Anders Rivin.

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.