
Kan redusere energibruket med så mye som 20 prosent
Skal teste ut morgendagens strømmålere
Innen 1. januar 2019 skal alle norske husholdninger få byttet ut sine gamle strømmålere med digitale, smarte målere. Enova og NVE går nå sammen om å fremme storskala pilotprosjekter.
Målet er å finne informasjonsløsninger som kan bidra til at de nye målerne gir redusert strømforbruk.
For å kartlegge hvilken virkning ulike formidlingsløsninger fra smarte målere vil ha på husholdningers strømbruk, utlyser Enova i samarbeid med NVE en konkurranse for markedsaktører i kraftbransjen. Enova vil bidra med finansiell støtte til de beste prosjektene for uttesting av løsninger i tusenvis av husholdninger.
– Med ny informasjonsteknologi og smarte målere kan energibransjen ta IT-revolusjonen fullt ut. Sanntidsinformasjon og større muligheter for å styre energibruken åpner nye dører både for forbrukere og leverandører. Vi ønsker å bidra til at denne utviklingen skyter fart, sier programdirektør Øyvind Leistad i Enova.
Konkurransen åpner for flere typer formidlingsløsninger, slik som dedikerte skjermløsninger for hjemmet og applikasjoner for mobiltelefon. Gjennom konkurransen ønsker Enova og NVE å få kunnskap og erfaringer om hvilke løsninger som gir størst respons hos husholdningene.
– Tilgang på sanntidsinformasjon vil kunne bevisstgjøre norske strømkunder om eget energiforbruk. Denne konkurransen vil stimulere til utvikling av smarte tjenester som er til nytte for forbrukeren, og legger til rette for mer aktive strømkunder, sier seksjonssjef Heidi Kvalvåg i NVE.
Smarte strømmålere gir smartere forbruk
Smarte strømmålere registrerer automatisk forbruket fortløpende, men for at de nye målerne skal kunne påvirke strømforbruket må sanntidsinformasjonen nå frem til sluttbrukerne. Internasjonale studier viser at vi forbrukere kan redusere energibruket med så mye som 20 prosent om vi får se hvor mye strøm vi til enhver tid bruker. Det er med andre ord avgjørende med gode løsninger for formidling av informasjon fra strømmåler til forbruker.
Konkurransen lyses ut i mai
Konkurransen vil bli lyst ut i mai 2015. Vinnerne vil få et økonomisk bidrag til investering i formidlingsløsningen. Konkurransen har en foreløpig ramme på 30 millioner kroner.
Videre informasjon om konkurransen vil bli lagt ut på www.enova.no/ams. Spørsmål kan rettes til Enova.
Lanseringskonferanse 5. februar
Enova og NVE inviterer markedsaktører og presse til lanseringskonferansen Smart strøm – smartere forbruk den 5. februar i Oslo. Her vil vi presentere rammene for konkurransen.
Statssekretær Kåre Fostervold (FrP) i Olje- og energidepartementet åpner konferansen.
Program og praktisk informasjon
Påmeldingsfrist: 25. januar
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.
Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen
Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.
Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa
Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår.
Verdens største anlegg
Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.