Cautus overvåk crop

Cautus Web gjør det mulig å dele data med andre

Signerte Cautus Geo for å overvåke middelalderen

NIKU har signert ny rammeavtale. – Cautus Web er utrolig viktig for oss, sier arkeolog Vibeke Vandrup Martens. – En flott bekreftelse for våre løsninger, sier CTO Lars Krangnes i Cautus Geo. NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) har signert ny rammeavtale for «miljøovervåkning av kulturlag» med Cowi. Cautus Geo er underleverandør og står for instrumentering, innsamling og håndtering av data.

– Vi har flere rammeavtaler med NIKU. De løper videre. Vi er fornøyd med å fortsette samarbeidet med Cautus Geo på disse avtalene. Det gjør oss komplette. Cautus Geo har alt av teknikk, så gjør vi i Cowi analyser og beskriver mulige tiltak der bevaringsforhold for kulturminner kan komme under press, sier Stein Brock Olsen i Cowi

Cautus Web

Arkeolog Vibeke Vandrup Martens i NIKU beskriver Cautus Web som en nøkkel. Der er informasjon fra overvåkningen tilgjengelig. Den kan leses stedsuavhengig og deles med andre.

– Cautus Web gjør det mulig å dele data med andre, som for eksempel de som bygger ut bybanen i Bergen. I tillegg kan vi være til stede og følge utviklingen både på Svalbard og Tønsberg samtidig, uten at vi fysisk må reise fram og tilbake for å lese av måledata. Det har stor betydning og er nyttig i forvaltning og forskning. I tillegg er det mer miljøvennlig og bærekraftig, sier Martens.

Middelalderbyer

NIKU og Cautus Geo overvåker kulturlag i flere av landets middelalderbyer, så som i Tønsberg og Bergen. Det prosjektet er finansiert av Klima- og miljødepartementet via riksantikvaren.

– Den overvåkningen fortsetter uavhengig av denne nye rammeavtalen, sier Martens.

Den nye rammeavtalen som nå er inngått, gjelder oppdrag i byer for tiltakshaverfinanseierte prosjekter med krav om miljøovervåkning. – Det er vanlig ved alle større utbygginger av samferdsel og bygg. Da skal utbyggingens påvirkning på omkringliggende kulturlag undersøkes, sier Martens.

Våtere klima

Klimaet er i endring. Økte nedbørsmengder gir utfordringer. Tilførsel av vann til kulturlagene er oftest bra, men kan være en trussel.

– Automatisk og kontinuerlig overvåking er viktig, slik at vi ved varsling om endrete forhold, kan sette inn tiltak og få kunnskapsgrunnlag for eventuelle forvaltningsmessige eller politiske beslutninger, sier Martens. 

– Vi ser at NIKU vektlegger utstyr mer enn før. Da er det godt å ha Cautus Geo som samarbeidspartner. Det handler både om at utstyret har god kvalitet og at data er tilgjengelig, sier Olsen.

Goodtech Hauge crop

Goodtech leverer styringssystemer til nytt moderne renseanlegg i Hokksund med høye miljøambisjoner

Øvre Eiker kommune bygger nytt renseanlegg i Hokksund med utvidede renseegenskaper og har valgt NCC som entreprenør for utbyggingen. Goodtech bistår med programmering av styringssystemer, samt leveranse av elektrodokumentasjon, gassdetektorer og hardware med planlagt ferdigstillelse i løpet av 2025.

les mer...
Ignition IEC crop

Ignition - Nå med IEC 61850 MMS Driver

IEC 61850 er en Ethernet-basert kommunikasjonsstandard som brukes i kraftindustrien. Standarden definerer en felles modell for sømløs automatisering i kraftsystemer.  

les mer...
Knut Andreas Myklbust-Vårvang Lillehammer kommune crop

Lillehammer kommune stopper vannlekkasjer på drikkevannsnettet raskere med ny teknologi

Lillehammer kommune har fått et nytt verktøy i kampen mot lekkasjer på vannledningsnettet. Det nye systemet fra Guard Automation hjelper oss med å oppdage lekkasjer tidligere, og ikke minst med å avgrense lekkasjesøk, sier Knut Andreas Myklebust-Vårvang.

les mer...
CACTUS T bane crop

Overvåker T-banesporet på Lambertseter stasjon

Metoden som ble valgt gir en kontinuerlig overvåking av sporet

Cautus Geo overvåker T-banesporet på Lambertseter stasjon der OBOS skal bygge boliger. – Det handler om sikkerhet for reisende og togene, sier Svein-Ole Sjøtun i Sporveien. 200 sensorer er fordelt på 150 meter SAA-setningsslange og 3-aksiale tilt-sensorer. De overvåker hver minste endring på sporet. Slik har det vært siden desember.

les mer...