Cautus overvåk crop

Cautus Web gjør det mulig å dele data med andre

Signerte Cautus Geo for å overvåke middelalderen

NIKU har signert ny rammeavtale. – Cautus Web er utrolig viktig for oss, sier arkeolog Vibeke Vandrup Martens. – En flott bekreftelse for våre løsninger, sier CTO Lars Krangnes i Cautus Geo. NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) har signert ny rammeavtale for «miljøovervåkning av kulturlag» med Cowi. Cautus Geo er underleverandør og står for instrumentering, innsamling og håndtering av data.

– Vi har flere rammeavtaler med NIKU. De løper videre. Vi er fornøyd med å fortsette samarbeidet med Cautus Geo på disse avtalene. Det gjør oss komplette. Cautus Geo har alt av teknikk, så gjør vi i Cowi analyser og beskriver mulige tiltak der bevaringsforhold for kulturminner kan komme under press, sier Stein Brock Olsen i Cowi

Cautus Web

Arkeolog Vibeke Vandrup Martens i NIKU beskriver Cautus Web som en nøkkel. Der er informasjon fra overvåkningen tilgjengelig. Den kan leses stedsuavhengig og deles med andre.

– Cautus Web gjør det mulig å dele data med andre, som for eksempel de som bygger ut bybanen i Bergen. I tillegg kan vi være til stede og følge utviklingen både på Svalbard og Tønsberg samtidig, uten at vi fysisk må reise fram og tilbake for å lese av måledata. Det har stor betydning og er nyttig i forvaltning og forskning. I tillegg er det mer miljøvennlig og bærekraftig, sier Martens.

Middelalderbyer

NIKU og Cautus Geo overvåker kulturlag i flere av landets middelalderbyer, så som i Tønsberg og Bergen. Det prosjektet er finansiert av Klima- og miljødepartementet via riksantikvaren.

– Den overvåkningen fortsetter uavhengig av denne nye rammeavtalen, sier Martens.

Den nye rammeavtalen som nå er inngått, gjelder oppdrag i byer for tiltakshaverfinanseierte prosjekter med krav om miljøovervåkning. – Det er vanlig ved alle større utbygginger av samferdsel og bygg. Da skal utbyggingens påvirkning på omkringliggende kulturlag undersøkes, sier Martens.

Våtere klima

Klimaet er i endring. Økte nedbørsmengder gir utfordringer. Tilførsel av vann til kulturlagene er oftest bra, men kan være en trussel.

– Automatisk og kontinuerlig overvåking er viktig, slik at vi ved varsling om endrete forhold, kan sette inn tiltak og få kunnskapsgrunnlag for eventuelle forvaltningsmessige eller politiske beslutninger, sier Martens. 

– Vi ser at NIKU vektlegger utstyr mer enn før. Da er det godt å ha Cautus Geo som samarbeidspartner. Det handler både om at utstyret har god kvalitet og at data er tilgjengelig, sier Olsen.

Siemens UNIBUSS crop

Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo

Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.

Guard Bergen crop

Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen

Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.

Pepperl WILSEN_Wireless_LoRaWAN_Sensors crop

Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa

Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår. 

DF crop

Verdens største anlegg

Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.