
Vil erstatte Widerøes flåte av fossildrevne fly på kortbanenettet
Rolls-Royce og Widerøe lanserer samarbeid for å utvikle nullutslippsfly
Det verdensledende industrielle teknologiselskapet Rolls-Royce og Widerøe har i dag signert en avtale om et felles prosjekt for å utvikle nullutslippsfly. Prosjektet er en sentral del av Widerøes ambisjon om å erstatte og elektrifisere store deler av sin flyflåte, mer enn 30 fly, innen 2030. Nyheten om samarbeidet ble offentliggjort under en tilstelning ved den Britiske Ambassaden i Oslo i dag.
Målet med prosjektet er å utvikle et elektrisk flykonsept som både vil tilfredsstille det norske nullutslippsmålet i 2030, men som også vil erstatte Widerøes flåte av fossildrevne fly på kortbanenettet. Rolls Royce bistår Widerøe med sin kompetanse på design av elektriske systemer gjennom hele prosjektet. Den første fasen av prosjektet som omfatter operasjonelle studier og konseptutvikling har allerede startet. Team med eksperter fra både Norge og Storbritannia jobber nå aktivt og daglig sammen på prosjektet.
Norske myndigheter har satt meget ambisiøse målsetninger for luftfarten. Innenlands flyvninger skal være utslippsfrie innen 2040. Widerøes arbeid har bred støtte fra Enova og Klima- og Miljøminister Ola Elvestuen har ved flere anledninger framhevet mulighetene som ligger i å bruke det det norske kortbanenettverket som testmarked for å utvikle kommersielt lønnsomme nullutslippsfly (Nettavisen 8.5.2019)
Widerøes toppledelse har de siste årene besøkt og etablert partnerskap med leverandører som kan levere nullutslippsflyene som skal erstatte dagens flåte med Dash 8 fly.
«Målet vårt er å ha kommersielle nullutslippsruter i drift fra 2030. Partnerskapet med Rolls-Royce er et svært viktig skritt som beveger oss nærmere det målet,» sier Andreas Aks, Strategi Direktør i Widerøe.
Alan Newby, Direktør for Aerospace Technology & Future Programmes i Rolls-Royce, sier «Vi er svært glade for å være en viktig partner i dette prosjektet. Vi applauderer de svært høye norske ambisjonene. Rolls-Royce har en lang historie med pionerarbeid innen luftfart. Vi var med på å utvikle motorene på noen av historiens første flyturer og vi bygger Trent XWB som nåtidens mest effektive flymotor.»
"I Rolls-Royce er vi klare på at verdenssamfunnets største teknologiske utfordring er det kritiske behovet for lavkarbon energi. Vi har en viktig rolle å spille i et felles løft for å skape mer bærekraftig og skalerbar energi for fremtiden. Dette inkluderer selvsagt at luftfarten må elektrifiseres, i tillegg til at vi må øke effektiviteten i gassturbinene våre og støtte opp om utviklingen av mer bærekraftig flydrivstoff", fortsetter Newby.
"Samarbeidet med Widerøe bygger videre på vår globale satsing på elektrifisering. Nylig kjøpte vi Siemens eAircraft som kompletterer vårt arbeidet med elektrifisering i Storbritannia og Tyskland samtidig som vi bygger videre på kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom det ATI støttede E-Fan X programmet. Vi ser allerede at vår kunnskap og erfaring passer svært godt med Widerøe og Innovasjon Norges planer om å realisere den 3. fasen i historien om internasjonal luftfart", avslutter Newby.
Rolls-Royce har allerede etablert en høyteknologisk utviklingsenhet i Trondheim hvor en stor gruppe ansatte jobber med å finne løsninger for utslippsfri luftfart.
"Storbritannia og Norge deler en lang historie med vellykkede partnerskap. Vårt anlegg i Norge gjør at vi ikke bare er tilstede i Skandinavia, en region som er kjent for å være "early adapters" av lavutslippsteknologi, men gir oss også muligheten til å utnytte norsk kompetanse og erfaring fra elektrifiseringen i maritim sektor, noe som utvilsomt vil bli en viktig når vi skal nå våre ambisiøse mål", sier Sigurd Øvrebø, administrerende direktør i Rolls-Royce Electrical Norway.
Det felles forskningsprogrammet til Rolls-Royce og Widerøe har fått støtte fra Innovasjon Norge og er forventet å vare i to år.
"Utviklingen av elektrisk luftfart ser lovende ut, men vi har behov for raskere utvikling. Det er derfor svært gledelig for oss i Widerøe å ha verdens mest velrennomerte flymotorprodusent med på laget på denne pioner-utfordringen på vår grønne reise», sier Andreas Aks.
Oversikt hvem som er avbildet:
- Tove Kristin Flølo (Samferdselsdepartementet)
- Rachael Everard (Rolls-Royce)
- Andreas K. Aks (Widerøe)
- Sigurd Øvrebø (Rolls-Royce)
- Richard Wood (Britiske ambassadøren til Norge)
Om Rolls-Royce Holdings plc
Rolls-Royce er pionerer innen banebrytende teknologier som skal levere den reneste, sikreste og mest konkurransedyktige løsningene for å møte planetens kraftbehov.
Rolls-Royce har kunder i mer enn 150 land, som utgjør mer enn 400 flyselskaper og leasingkunder, 160 forsvar, 4000 maritime kunder inkludert 70 mariner og fler enn 5000 kraft- og kjernekraftkunder.
Årlig omsetning var £15 mrd i 2018, hvor halvparten kom fra provisjoner og tjenester i ettermarkedet.
I 2018 investerte Rolls-Royce £1,4 mrd i forskning og utvikling. Vi støtter også et nettverk av 29 teknologisentre ved universiteter og høgskoler, noe som posisjonerer Rolls-Royces ingeniører helt i fronten innen vitenskapelig forskning.
Konsernet har en sterk forpliktelse for rekruttering av lærlinger og nyutdannede og for å fortsette å utvikle våre ansattes kompetanse.
Rolls-Royce har rundt 850 ansatte i Norge om jobber med å skape noen av verdens mest avanserte kraftsystemer til sjøs, land og luftfart. Rolls-Royce har to registrerte selskap i Norge; Rolls-Royce Electrical Norway AS og Bergen Engines AS.
Om Widerøe
Widerøe AS er eier av datterselskapene Widerøe Ground Handling, Widerøe's Flyveselskap, Widerøe Technical Services og Widerøe Internet. Til sammen er vi nesten 3000 stolte og engasjerte medarbeidere. WGH håndterer bakketjenester på 41 lufthavner i Norge og vi flyr til 50 destinasjoner i inn- og utland.
Widerøe er et annerledes luftfartsselskap. Vi har et evig engasjement for å knytte steder og folk sammen, og strekker oss for folks mulighet til å skape og bo hvor de vil. Dette har vi trodd på og kjempet for i 85 år og vi skal strekke oss så langt det er mulig for å gi alle et godt tilbud. Widerøe skaper muligheter mellom små og store steder.
Hvordan NORDs løsninger styrer bevegelser på en intelligent måte
Fra motor til vekselretter: NORD leverer individuelle drivløsninger fra én og samme leverandør. Drivelektronikk fra NORD DRIVESYSTEMS er nøkkelen til enhver frekvensomformerapplikasjon. Med sine NORDAC-frekvensomformere demonstrerer systemleverandøren sin løsningsekspertise også på feltene, der bevegelser må styres på en intelligent måte. Disse finnes i ulike applikasjoner, som også har innflytelse på dagliglivet.
IKM Karsten Moholt forlenger rammeavtale med Equinor Energy AS
IKM Karsten Moholt AS er glade for å kunngjøre forlengelsen av rammeavtale med Equinor Energy AS. Opsjonen som er utøvd gjelder for 4 år og sikrer IKM Karsten Moholt forutsigbarhet og et godt grunnlag for videre vekst innen sine kjerneområder.
IE5+ synkronmotorer fra NORD DRIVESYSTEMS
Ifølge det tyske miljøbyrået bruker elektriske innstallasjoner i industri- og handelssektorene nesten to femtedeler av den totale elektrisiteten i Tyskland. Spesielt elektriske drivverk og aggregatene som drives av dem har derfor et stort og økonomisk energisparingspotensial. Med sin svært effektive nyeste generasjon IE5+-motorer tilbyr systemleverandøren NORD DRIVESYSTEMS en optimal løsning for betydelig reduksjon av energi- og ressursforbruk.
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.