Eplan Efficiency_Studie_4_0_Integrated_User crop

Delvis automatisering av tekniske prosesser oppnår et optimalt kostnad/fordel

Rapport viser potensial i “Engineering 4.0”

European 4.0 Transformation Center (E4TC) på RWTH Aachen Campus har undersøkt den strategiske digitaliseringen av design- og kontrollteknologi og den tekniske utformingen av maskiner og anleggssystemer.

Den 38 siders rapporten med tittelen “Engineering 4.0” er basert på en åtte måneders feltstudie av tyske maskinprodusenter (som produserer både serieprodukter og spesialmaskiner), av ingeniørkontorer/maskinvareplanleggere og komponentprodusenter. For første gang muliggjør metodologien for å kvantifisere tilgjengelig potensial innen teknologi og tiltak som skal iverksettes, en velfundert vurdering av nåværende teknologisk arbeidsflyt for både serieproduksjon og produksjon av spesialmaskineri. Dens sentrale funn: Delvis automatisering av tekniske prosesser oppnår et optimalt forhold kostnad/fordel.
 
Studien Engineering 4.0: Den nye studien “Engineering 4.0” - kun tilgjengelig fra Eplan, kan lastes ned her; https://discover.eplan.eu/en/engineering-4.0-study-home - understreker interessante handlingsområder for effektiv ingeniørkunst. Veien til større effektivitet i verdikjeden kartlegges med tradisjonelle metoder, fra standardisering til automatisering.

Forskerne på E4TC i Aachen i Tyskland innførte en modell for teknisk arbeidsflyt og skapte en evalueringsmatrise med fem effektivitetsnivåer. Matrisen “Effektivitetsnivå” inneholder detaljerte beskrivelser av metodologi/arbeidsflyt og ledsages av en “Bruksnivå”-matrise, som beskriver og evaluerer bruken av CAE-programvaren som en grunnleggende forutsetning for Engineering 4.0. Totalt ti prosesstrinn karakteristisk for teknologi innen maskinproduksjon (serie/spesialmaskineri) ble undersøkt. Den opprettede modellen for tekniske arbeidsflyt inneholder de vanlige trinnene i bestillingssyklusen.

Modell for teknisk arbeidsflyt/effektivitetsmatrise
Forskerne fokuserte på arbeidsområdene teknologi, design, stykklister, rapporter, kontrollskaputforming og anordninger og maler. Grunnene for dette er klare: “Avhengigheten av kunder eller partnere i disse prosesstrinnene er noen ganger relativ lav eller ikke-eksisterende”, sier E4TCs administrerende direktør dr. Thomas Gartzen. “Selskapene er på disse områdene fullt i stand til å oppnå mulige tids- og kostnadsbesparelser gjennom standardiserings- eller automatiseringsprosjekter.” Veien til større effektivitet i verdikjeden kartlegges med tradisjonelle metoder, fra standardisering til automatisering. For å kunne evaluere effektiviteten til hvert arbeidstrinn skalerte studien arbeidsmetodologien i fem trinn - som viser effektivitetsnivået (eLevel) til teknologien.

Øke potensial
Ved hjelp av de innsendte dataene fastslo forskerne at selskapene kan bli 20 prosent mer effektive fra eLevel til eLevel. Anordningsorienterte arbeidsmetoder gir omtrent 25 prosents tidsbesparelse for skjemaopprettelse. Brukerne brukte halvparten så mye tid på å opprette skjemaer med et kretsbibliotek for produktfunksjoner. Innføring av delvis automatisering gir ytterligere 25 prosents tidsbesparelse for skjemaopprettelse, og standardisering gjør at man ikke lenger må lage rapporter.

EPLAN Software & Service
EPLAN leverer programvare og tjenesteløsninger innen elektroteknikk, automatisering og mekatronikk. Selskapet utvikler en av verdens ledende programvareløsninger for design for maskin- og panelprodusenter. EPLAN er også en ideell partner for å strømlinjeforme utfordrende tekniske prosesser.

Både standardiserte og skreddersydde grensesnitt til ERP- and PLM/PDM-systemer sikrer dataoverenstemmelse langs hele verdikjeden. Arbeid med EPLAN betyr grenseløs kommunikasjon på tvers av alle tekniske disipliner, og kundene kan bruke ekspertisen sin mer effektivt i både store og små selskaper. EPLAN ønsker å vokse videre sammen med kunder og partnere og bringer teknisk integrering og automatisering framover. EPLAN hjelper over 55 000 kunder over hele verden, med fokus på effektiv ingeniørkunst.

Siemens UNIBUSS crop

Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo

Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.

Guard Bergen crop

Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen

Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.

Pepperl WILSEN_Wireless_LoRaWAN_Sensors crop

Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa

Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår. 

DF crop

Verdens største anlegg

Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.