Schneider smarte_frekvensomformere crop

Norsk produksjonsindustri går daglig glipp av opptil 30 prosent energibesparelser

Industrien etterspør opplæring innen smarte frekvensomformere. Ved å utnytte deres fulle potensiale, kan produksjonsprosesser fort senke energikostnader med opptil 30 prosent.

Smarte omformere tar hensyn til hele applikasjonen

Elektriske motorer anvendt i produksjonsindustrien står for cirka 45 prosent av elektrisitetsbruken i verden, ifølge IEA. Elektriske motorer styres av frekvensomformere, som sørger for turtallsregulering. Det er allmenkjent at de bidrar til energieffektivisering. Takket være deres mykstart-funksjon reduserer de også mekanisk belastning ved å minske slitasjen på drivverk.

- Evolusjonen innen frekvensomformere er i retning av økt digitalisering. «Smarte» drives er tilkoblet; de har blant annet blitt beriket med en innebygd webserver som gir omformeren «intelligens». Det betyr at omformeren kan lese av, samle og dele data, både fra motoren den styrer og fra enhetene motoren driver. Intelligente frekvensomformere kan for eksempel motta verdier også fra pumpene motoren styrer og finne den mest effektive måten å drifte pumpen på (BEP: best efficiency point).

Ekstrem etterspørsel

Industrien er nå mer enn normalt fokusert på energibesparelser. Populariteten av smarte frekvensomformere er derfor økende:

- Til tross for utfordringer med logistikk i hele verden, har Schneider Electric klart å levere over markedsgjennomsnittet i år og har registrert over 20 prosent-økning på salget av drives i 2022, melder Tony Strand, ekspert innen faget hos energi- og automatiseringsspesialisten Schneider Electric.

I Norge brukes frekvensomformere i store kranapplikasjoner innen skipsverft- og offshorevirksomhet. De er også anvendt i gruveindustrien og i fiskeforedlingsanlegg, hvor de styrer transportbånd. Sist, men ikke minst er de veldig aktuelle i pumpeapplikasjoner, for eksempel i vann- og avløpsanlegg, kunstsnøanlegg og i fiskeoppdrett. De spiller en sentral rolle i moderne landbaserte akvakulturanlegg med resirkulerende vannsystemer (RAS). Her installeres det hundrevis av dem til styring av pumpene som får vannet til å strømme rundt i anlegget.

Ønsker kompetanse

- Våre prosjekteringsingeniører har merket at sluttbrukere i industrien, for eksempel fiskeoppdrettere, er veldig interessert i å spare mest mulig energi, spesielt i den situasjonen vi befinner oss i nå, med veldig høye strømpriser. Men vår erfaring tilsier at selskapene som prosjekterer og installerer anleggene, ikke alltid klarer å utløse det fulle energieffektivisering-potensialet til frekvensomformerne ennå, sier Tony Strand.

- La oss komme med et tenkt eksempel; i et RAS-anlegg, nøyer prosesselskapene seg med å få frekvensomformerne til å styre vannflyten gjennom anlegget. Men de fokuserer for lite på energieffektivisering ved å optimalisere frekvensomformeren i forhold til pumpen og dens data, slik at den oppnår toppeffektivitet, også kalt BEP: «Best Efficiency Point». Hvis ikke teknisk ansvarlig hos oppdrettsselskapet kjenner til mulighetene, blir ikke frekvensomformernes effektiviseringsevner utnyttet fullt ut, mener Tony Strand i Schneider Electric. 

Spørsmålet er altså ikke om, men hvordan en bør bruke en smart frekvensomformer. Vi ønsker å bidra til at kompetansen på feltet økes, både hos industrisluttbrukere og hos maskinbyggere og prosesselskaper.

Takket være den utvidede kapasiteten til omformeren og dens innebygde funksjoner, kan man:

Måle applikasjonenes energiforbruk til enhver tid: spenning, driftstimer, strøm og temperaturer i motoren, endringer i strøm/spenning over tid og analyser av flow, trykk og mengde i applikasjonen.

Sørge for prediktivt vedlikehold fremfor preventivt, forhåndsbestemt og tidsbasert vedlikehold. Dette fører til kostnadsbesparelser for sluttbrukeren.

La flere frekvensomformere samarbeide med hverandre som et intelligent «team», styrt av en «Master»-omformer som koordinerer innsatsen til flere «Slaver»-omformere. Denne bruken av frekvensomformere i system kan benyttes for eksempel til å skape en flerpumpe-løsning, som gir bedre driftssikkerhet og fører til lavere slitasje av motorer og pumper, med topp effektivitet.

- Det er viktig å velge riktig omformere til riktig pumpeapplikasjon. Og for å få omformerne til å prestere best mulig kreves det litt fokus og vilje til å lære. Men med det store behovet for energieffektivisering vi opplever nå, er motivasjonen til de fleste absolutt til stede, sier Tony Strand.
- Våre selgere kan gi råd, men vi har også delt nyttige verktøy på web som kan gjøre livet lettere. Vi tar med glede ansvar for å øke kompetansen om temaet, avslutter Tony Strand.

Tre hjelpemidler: kurs, energisparekalkulator og motorstyring-konfigurator

På grunn av den store interessen i markedet for å spare energi med frekvensformere og ønske om å heve kompetanse innen området, har Schneider Electric planlagt et kurs om frekvensomformere som vil finne sted i februar 2023.
De har også lagt ut en energi-besparelseskalkulator, EcoStruxure Motor Management Design. Den beregner energibesparelsene ved å bruke frekvensomformere med variabel hastighet. Opprett din profil for å bruke appen, hvis du ennå ikke har gjort det.
Du kan også benytte deg av produktkonfiguratoren «Motor Control Configurator» for å velge riktig komponent til din applikasjon.

Her finner du en oversikt over alle løsningene for motorstyring fra Schneider Electric.

Schneider tony_strand 300.jpg

Tony Strand (52)

har siden 1. januar 2022 jobbet som Offer Manager for frekvensomformere i Schneider Electric Norge og Danmark. I hans tidligere rolle som Sales Specialist i Telemecanique Sensors har han i fire år promotert sensorer for ulike industriapplikasjoner. I tillegg så har han mer enn 20 års erfaring innen prosjektledelse, salg og teknisk veiledning relatert til elektro og elektromekaniske produkter, iberegnet motorer og frekvensomformere.

NORD-QR-Code crop

NORD DRIVESYSTEMS utstyrer drivkomponentene sine med QR-koder

Den direkte veien til digital tjeneste. For å gi sine kunder over hele verden rask og enkel tilgang til service og salg, utstyrer NORD DRIVESYSTEMS produktene sine med QR-koder. Det papirfrie alternativet sparer tid og ressurser. Videre gir denne digitale tjenesten mulighet for direkte kontakt og kompetent rådgivning fra passende kontaktperson.

NORD-NORDAC-PRO-SK-500P crop

Variantreduksjon i automasjonskapet

Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat.  Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.

Rittal RAC Invigning crop

Rittal Applicaton Center lanseres i Skandinavia

Kompetanse gjennom praksis – Rittal Application Center for tavlebyggere. Hvordan kan produsenter av automasjonskap og tavler ta steget inn i digitaliseringens og automatiseringens verden – og hvordan kan de forberede seg for fremtiden? Svaret finner du innenfor rammen av det nye Rittal Application Center (RAC) i Ängelholm i Sverige, som ble åpnet den 28. august. 

3558988

Skal vi virkelig vente til 2050 før vi slutter å bruke verdens mest skadelige klimagass

Selv om EU har vedtatt et totalforbud mot SF6-gass innen 2050, er det ingen grunn til å vente med å ta i bruk grønnere alternativer. Fredric Carlsson i energistyringsselskapet Eaton har en klar oppfordring til bransjen om å ta grep – helst i går. EU-parlamentet tok et viktig skritt for klimaet i januar i år: Fra 2050 skal det være helt slutt på å bruke F-gasser. Dette er gode nyheter på SF6-fronten, ettersom energibransjens hemmelige klimasyndere tar et skritt nærmere utfasing.