Norskgjenvinning crop

Innen avansert verdiskapning kan norske bedrifter hevde seg internasjonalt

Norsk Gjenvinning AS ble Norges smarteste industribedrift 2020

For syvende år på rad arrangerer Norsk Industri konkurransen og Siemens «Norges smarteste industribedrift». Målet er å løfte frem de gode eksemplene og inspirere til økt konkurransekraft for norsk industri. Konkurransen har vært svært tøff. I år som tidligere var det mange sterke kandidater, men det er kun tre bedrifter som stod igjen og kjemper om å bli «Norges smarteste industribedrift 2020». Prisen ble delt ut av næringsminister Iselin Nybø 10. februar.

Prisutdeling var digital. Det fungerte godt. Juryens arbeid ble presentert av juryleder professor Torger Reve fra Handelshøyskolen BI. Reve informerte om at juryen vurderte kandidatene etter syv faktorer, som er:

  • Produktivitet
  • Unikhet
  • Innovasjon, evne til å tenke nytt
  • Del av et komplekst industrielt miljø, konkurransedyktig verdikjede
  • Utnyttelse av digitaliseringsteknologi
  • Miljø, energi og bærekraft
  • Markedseffekt

I tillegg sa Reve at det også ble vurdert om bedriften har en unik forretningside. Reve oppsummerte sitt innlegg med at innen avansert verdiskapning kan norske bedrifter hevde seg internasjonalt.

Mye om digitalisering og avansert teknologiutvikling

Næringsminister Iselin Nybø presenterte vinneren. Innledningsvis snakket hun litt om hva som er fundamentet for sikre arbeidsplasser i Norge. – Kompetanse er nøkkelen til konkurransekraft og miljøvennlige arbeidsplasser, sa Nybø. De to store utfordringen samfunnet nå står ovenfor er pandemien og klimautfordringene. Begge disse utfordringene løses best ved innovasjon og teknologiutvikling

Det er Siemens i samarbeid med Norsk Industri som arrangerer konkurransen. De to øverste lederne i Norge avholdt hvert sitt innlegg før vinneren ble offentliggjort. Nils Klippenberg, administrerende direktør for Siemens Norge, la vekt på at vellykkede bedrifter utnytter digitalisering, mulighetene som godt samarbeid i industrielle klynger gir, har internasjonale ambisjoner og har stor omstillingsevne. Frank Bråthen, administrerende direktør i Siemens Digital Industries Norge, understreket også hvor viktig det er å ta i bruk avanserte teknologier som kunstig intelligens, maskinlæring og digitalisering i full bredde. Det handler om å ta i bruk de teknologiske virkemidlene vi har. Bedriftene må tenkes stort, men så må det tas små skritt. Da evner bedriftene å ha kontroll på omstillingen som er nødvendig.

Vinneren ble Norsk Gjenvinning AS
Før vinneren ble offentliggjort hadde hver av finalistene en presentasjon om egen bedrift. Det var produksjonssjef Adis Cengic som presenterte sin bedrift. - Høy kompetanse er avgjørende for suksess, sa Cengic. Vi arbeider mye med å skreddersy produktene våre etter kundenes behov. Det er stor variasjon både i råvarene vi mottar, returpapir, og kundenes krav til sitt råstoff. Ved at vi evner å tilpasse vårt produkt til kundenes krav, er vi med å styrke deres konkurransekraft. Mye avgrunnlaget for vår suksess ligger i at vi har utviklet et godt system for kontinuerlig forbedring. Norsk Gjenvinning AS er også vinner av Årets LEAN bedrift.

Norsk Gjenvinning startet som en enkel skraphandel, men er i dag Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Selskapet har hovedkontor på Lysaker i Oslo, og har rundt 50 anlegg i hele Norge. Juryen legger vekt på at selskapet har klart å oppnå «verdens beste kvalitet» på råvaren til papirindustrien gjennom investeringen og oppstarten av verdens første fulldigitale sorteringslinje for avfall. Norsk Gjenvinning har imponert juryen ved å utnytte avansert teknologi for å sortere avfall til rene råvarer. Selskapet fremstår også som en av landets fremste aktører innen sirkulær økonomi, og viser at det er en lys fremtid for bærekraftig miljøindustri. 

nggroup.no

De øvrige nominerte var:

Aarbakke AS
Aarbakke er en Brynebedrift som er helt i verdenstoppen når det gjelder CNC-maskiner og maskinering. Juryen trekker frem at Aarbakke har gjort store endringsprosesser og skapt ny suksess. Dette har selskapet klart ved å vise imponerende omstillingskraft. Aarbakke har blitt transformert ved hjelp av digitalisering, og bedriften ligger helt i front når det gjelder teknologibruk og automatisering. Bedriften fremstår i dag som en utpreget Industri 4.0 bedrift som lover godt for norsk industri. De har gått fra å være en ren offshore-leverandør med Nordsjøen som marked til å bli en internasjonal leverandør med relevante løsninger for fornybar energi og grønn industri.  

aarbakke.no

Optimarin AS
Optimarin AS er et teknologisk miljøselskap som leverer rensesystemer for ballastvann for skip. Juryen trekker frem at Optimarin var en av de første i markedet på rensing av ballastvann – allerede i år 2000 leverte og installerte selskapet de første ballastsystemene ombord på cruiseskipet Regal Princess. Optimarin har siden befestet sin posisjon som en av de fremste aktørene i et tøft internasjonalt marked, og har lykkes med sin unike teknologi og sitt effektive logistikk- og markedsapparat. Med et system der ingen kjemikalier er involvert i selve rensingen, er Optimarin rett og slett en sterk bidragsyter for et bedre miljø. 

optimarin.com

 

rigol_auglit crop

Auglit AS utvider med Rigol Technologies

Auglit AS og Rigol Technologies har inngått en avtale om salg og distribusjon av Rigol test og måleinstrument.

les mer...
NORD-DuoDrive crop

To blir til en

Gir en betydelig reduksjon i den totale eierkostnaden (TCO)

Nye DuoDrive er girenhet og motor i ett. Med IE5+-synkronmotoren setter NORD DRIVESYSTEMS nye standarder med tanke på energieffektivitet i drivsystemer til næringsmiddelindustri og intralogistikk. NORD har nå optimalisert systemytelsen ved å integrere denne høytytende IE5+-motoren i et ettrinns tannhjulsgir.

les mer...
PEFU_APL_Keyvisual_Lines@2x crop

Ethernet-APL oppfyller prosessindustriens krav

Uten effektiv infrastruktur får man lite nytte av dagens smarte transmittere

I prosessanlegg rundt om i verden finner man i dag nesten utelukkende såkalte smarte instrumenter. Men kun en begrenset del av den informasjonen som disse generer hentes ut og brukes. De dataene som hentes inn brukes nesten uten unntak for prosesstyring.

les mer...
AMNYTT 02 2021 kolasj crop

AMNYTT 02 2021 er publisert

På vei inn den fjerde industriell revolusjon

På vei inn den fjerde industriell revolusjon er en viktig lærdom at vi må evne å planlegge for det ukjente. Teknologiutviklingen er nå så rask at nye muligheter utvikles samtidig som industrien prøver å ta i bruk løsninger som ble lansert for kort tid siden. 

les mer...