IMV VR bildesign

Metaverset gjør industri 4.0 tilgjengelig for alle

Nye teknologier som skylagring, KI og digitale tvillinger brer om seg i mange bransjer, men få utnytter alle mulighetene. Metaverset integrerer teknologiene sømløst for å speile og simulere maskiner, fabrikker og logistikksystemer.

– Det industrielle metaverset inneholder både digitale tvillinger og deres fysiske originaler, og er et sanntidsvindu inn i en virtuell verden. Det kan representere en liten produksjonsenhet eller et stort anlegg med mange fabrikker, sier Frank Rørtvedt, digital transformasjonsarkitekt i Siemens Norge.

Eksisterende og nye teknologier, inkludert digitale tvillinger, kunstig intelligens og maskinlæring, utvidet virkelighet (AR) og blockchain samt data i sky- og Edge-prosesser vil være byggesteiner i det industrielle metaverset. Sammen skaper de et kraftig grensesnitt mellom den virkelige og den digitale verden som er større enn summen av dens individuelle deler.

– Et metavers har mange tenkelige bruksområder, men vi bruker det ikke fordi det er fancy. Dette har stor potensiell nytteverdi, sier Rørtvedt. 

Av Eirik Iveland

Siemens og NVIDIA har etablert sanntids, fotorealistisk visualisering for HD Hyundai

Ekspertise blir mer tilgjengelig

Siemens introduserte visjonen i 2022 og samarbeidet med NVIDIA og BMW der design og optimalisering av nye produksjonslinjer var fokus. Den første norske piloten ble demonstrert sammen med FREYR Battery under Hannover Messe 2023. Piloten tar for seg en rekke mulige scenarier i forbindelse med planlegging av nye fabrikker, inkludert optimalisering av drift og vedlikehold.

Konsernet jobber med en rekke metavers-prosjekt der mange problemstillinger kan løses tradisjonelt – men med muligheten av metavers får en raskere og mer presis løsning. Inspeksjoner av industrielle anlegg går raskere, blant annet fordi man slipper å reise langt for å kunne slå fast hva som er årsaken til et problem.

– En annen problemstilling er at bedriften noen ganger må engasjere ulike domeneeksperter for å finne en god løsning på problemet. Gjennom metaverset blir tilgangen på ekspert-kompetanse radikalt bedre. I komplekse industriprosesser kan oppgaver som tidligere tok dager kan fullføres på timer eller minutter.

Ekstremt virkelighetsnært

Siemens samarbeider med NVIDIA for å hjelpe til med å bygge det industrielle metaverset. Sammen viser de hvordan generativ KI og digital tvillingteknologi revolusjonere visualiseringen av komplekse data. Den industrielle programvaren gjør utviklere og brukere i stand til å oppleve produkter nesten som de ville gjort i den virkelige verden.

For at utviklingsingeniører, automasjonseksperter og andre skal omfavne de nye løsningene, er det viktig at den digitale verdenen gir en realistisk opplevelse. Derfor er det lagt en stor innsats i 3D-biten.

– Avansert grafikk legger inn skygger refleksjoner og tekstur, noe som gir en fotorealistisk opplevelse. Det kan noen ganger være vanskelig å se forskjell på en virkelig video og en dataskapt sekvens, sier Rørtvedt.

Maskiner med ulike domene-kunnskaper samhandler sømløst for å detektere problemet og angi den beste løsninger

Større innsikt i industrielle prosesser

Metavers er ikke én ny teknologi, det er en evolusjon som gjøre Industri 4.0 tilgjengelig – også for mindre bedrifter uten inngående it-kompetanse. Når de nye teknologiene samhandler over et tilgjengelig brukergrensesnitt gir metaverset større innsikt i industrielle prosesser, noe som skaper økt forståelse hos ingeniører og brukere. Ingeniørteam får muligheten til å lage en ultra-intuitiv, fotorealistisk, sanntids- og fysikkbasert digital tvilling som eliminerer sløsing og feil i arbeidsflyten.

– Men man må ikke være ekspert for å tre inn i metaverset, og det går an å ta i bruk deler av teknologien, for å få bedre kontroll på prosessene. Så kan man ta i bruk maskinlæring og kunstig intelligens etter hvert, dette er veldig skalerbart, sier Rørtvedt.

– En bedrift kan innføre metavers som et it-prosjekt, om de har tilstrekkelig datakompetanse. Men man trenger ikke ha programmeringsekspertise på huset. Det kan innføre dette som et utenfor boksen-opplegg. 

Rørtvedt peker på at bedriftene må være villige til å legge nok ressurser på omstillingen – for dette er en omstilling. Fabrikkarbeiderne skal jobbe på en nye måte, ledelsen skal styre etter en annen form for input.

– Implementering av metaverset vil være en iterativ reise hvor mulighetsrommet modnes underveis. Da kan det være greit å ta utgangspunkt i et operasjonelt problem som skal løses – og er dette stort nok vil de også legge stor nok innsats i å få et metavers på plass.

Fabrikkene kan regulere seg selv

Noen begrensninger er det, hvor mye av den virkelige verden skal du representere digitalt – og hvor presist skal det være? Det kan bli dyrt. På den andre siden – om produkter kan testes og funksjonalitet kan simuleres før man bygger, så er man sikrere på at kvaliteten er god ved overlevering. Det sparer både tid og penger.

Det er mye data som ikke er relevante for mer enn en engere krets. Med metavers kan man desentralisere informasjonsbehandlingen.

– En bilfabrikk vil ha mange underleverandører, noen av dem kan ha en egen produksjonsenhet i tilknytning til fabrikken. I et metavers kan ulike aktører på en site foreta mikrotransaksjoner med kjøp og salg av komponenter, informasjon eller energi. Dette vil også fungere godt i næringsklynger, hvor man kan etablere nye forretningsmodeller og utnytte synergien bedre, mener Rørtvedt

Sammen med NVIDIA har Siemens demonstrert etableringen av sanntids, fotorealistisk visualisering for HD Hyundai. Skipsverftet har utviklet ammoniakk- og hydrogendrevne skip, en kompleks prosess som krever tilsyn med fartøy som kan inneholde over syv millioner signifikante deler. I metaverset er de i stand til å visualisere og samhandle med den digitale tvillingen av skip mens de bruker generativ AI for å lage komponenter.

Metaverset tar i bruk teknologi fra dataspill og animasjonsfilmer. Et mål er å generere syntetiske data som kommuniseres visuelt, autonom styring av roboter. Produksjonsanlegg bruker det til å regulere prosesser.

– Ved hjelp av maskinlæring vil en fabrikk i et metavers kunne foreta selvregulering – innenfor gitte rammer. I dag setter man gjerne grenseverdier, men jeg ser for meg at anlegg selv kan finne toleransegrensene. Ved hjelp av en presis virtuell representasjon av fysiske produkter og prosesser kombinert med simulering og kunstig intelligens setter maskinen selv optimale parametere, sier Rørtvedt.

Caroline Haglund

Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing

Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.

AQ7290-seriens optiske tidsdomenereflektometer.

Nytt OTDR fra Yokogawa

Yokogawa Test & Measurement Corporation lanserer AQ7290-serien, et svært pålitelig og nøyaktig felttestinstrument for optisk fiber som vil lette konstruksjonen og vedlikeholdet av raskt voksende optiske kommunikasjonsnettverk. AQ7290 er utstyrt med nye funksjoner som forbedrer betjening og brukervennlighet. Seks standard- og høyytelsesmodeller er tilgjengelige i serien, og tilbyr et utvalg av to eller tre bølgelengder for å dekke et bredt spekter av fiberoptiske installasjons- og vedlikeholdsmålingsbehov.

Siemens

Nytt generativt AI-drevet vedlikeholdstilbud fra Siemens

Siemens Industrial Copilot, en generativ AI-basert assistent, styrker hele verdikjeden – fra design og planlegging til engineering, drift og tjenester. Med dette ekspanderer Siemens sitt Industrial Copilot-tilbud med utvidede muligheter for Senseye Predictive Maintenance. Den generative AI-drevne løsningen vil støtte alle trinn i vedlikeholdssyklusen, fra reparasjon og forebygging til prediksjon og optimalisering.

Endress+Hauser

Solid fremgang for Endress+Hauser tross global uro: Satser tungt på innovasjon og gassanalyse

Til tross for krevende globale rammevilkår leverte Endress+Hauser et sterkt resultat i 2024, med økt satsing på gassanalyse, bærekraft og opplæring.