Gir mulighet for å analysere og oppnå fordeler som redusert energibruk
KUKAs programvare løfter robotene inn i fremtiden
For å oppnå industri 4.0 fullt ut må produksjonsutstyr være tilkoblet og distribuere data. Og det må skje mer eller mindre sømløst mens produksjonen er i gang. Denne store mengden data utgjør grunnlaget for preventivt vedlikehold, maskinlæring og prosessoptimering.
– Dette er akkurat det vår programvare KUKA.DeviceConnector gjør. Den er en fantastisk muliggjører, sier Micael Amandusson, Channel Manager i KUKA Nordic.
Alle driftsdataene som KUKA.DeviceConnector samler inn på ett enkelt sted, sekund etter sekund, er det i og for seg mulig å få frem manuelt.
– Ja, hvis du er innstilt på å legge ned hundrevis av ingeniørtimer, sier Micael Amandusson.
Flere bruksområder
Med KUKA.DeviceConnector samles dataene inn lynraskt og distribueres via en av kommunikasjonsprotokollene OPC UA eller MQTT. – Den vanligste i vår del av verden er OPC UA. Men begge er standardiserte måter å formidle data på mellom produksjonsutstyr, innen produksjonsutstyr og oppover i hierarkiene, sier Micael Amandusson.
Det er flere bruksområder der KUKA.DeviceConnector forenkler på en avgjørende måte:
- Asset management. Å holde orden på hvilke roboter som brukes, med alt fra serienummer til nettverksadresser og hvilken programvare de har.
- Condition monitoring. Innsamling av driftsdata. For eksempel hvilken last roboten håndterer, hvilke vinkler robotarmene har, og temperaturen til servomotorene.
- Communication. Hvilket eksternt utstyr er koblet til robotene? Inn- og utganger, eksterne signaler med mer.
- Safety. Kontroll på om roboten har utført bremsetestene sine, hvilken sikkerhetsmodus den er i ved nødstopp, om sikkerheten er like bra som ved levering, og mer.
Den enkleste versjonen, KUKA.DeviceConnector Preinstalled, er med som standard når roboten kjøpes inn. Med den går det an å se hvilken informasjon som er tilgjengelig. Men for å kunne benytte seg av dataene fullt ut, kreves en av de to lisensierte versjonene – Standard eller Full – med ulik grad av kompleksitet.
En prosess som lønner seg
Alt dette gir mulighet for å analysere og trekke konklusjoner, og dermed oppnå fordeler som redusert energibruk, kortere syklustider, diagnostisering av feil før de blir til alvorlige problemer og så videre.
– Å lære seg å bruke informasjonen er en modningsprosess som skjer i flere trinn, men en prosess som er vel verdt å gå gjennom, sier Micael Amandusson.
Ifølge ham muliggjør KUKA.DeviceConnector den maskinlæringen som er en av hjørnesteinene innen kunstig intelligens.
– Om ti år kommer dette til å være en selvfølge. Og den som er raskest ut med å blir gode til det, kommer til å ha en enorm konkurransefordel, sier han.
Variantreduksjon i automasjonskapet
Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat. Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.
Liten med kraftfull fotoelektriske avstandssensorene Pepperl+Fuchs
Det finnes en mengde applikasjoner som krever nøyaktig avstandsmåling over lange avstander. Denne oppgaven er krevende dersom sensoren ikke kan ta mye plass på grunn av installasjonssituasjonen i maskinen. Pepperl+Fuchs tilbyr nå en løsning med de nye fotoelektriske avstandssensorene i R200-serien integrerer raftig Pulse Ranging Technology (PRT) i et kompakt standardhus.
Rolf Selbo ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser
Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Rolf Selbo som Sales Engineer. Rolf tiltrådte stillingen 1. september 2024 og er lokalisert på vårt hovedkontor på Tranby.
Ny CEO hos Gylling Teknikk
Selskapet takker Sverre Iversen for sin støe hånd. I 1983 var Sverre Iversen med på å starte det som i dag heter Gylling Teknikk AS. Tre ansatte og ett selskap har nå blitt til åtte selskaper med over 90 ansatte i Norge, Sverige og Finland. Det har vært litt av en reise. Sverre trapper nå ned og 30. juni hadde han sin siste dag som daglig leder. Han gir stafettpinnen videre til Nicolai og holder seg i bakgrunnen i en overgangsperiode.