OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bevegelsene både i spotprisen og terminprisene blitt større

Kraftmarkedet våkner igjen

Etter totalt slakt av strømprisen i første halvår, er kraftmarkedet langsomt på vei til å reise seg igjen. Men kraftoverskuddet sørger for at også vinterprisene forventes å bli lavere enn på mange år.

Det har vært et historisk halvår i energimarkedet: Frem til sommeren har de fleste prisområdene i Norden hatt de laveste strømprisene noensinne.

Systemprisen i Norden ble på 2,35 €/MWh i juli og 8,79 €/MWh i august. Sammenlignet med i fjor er rabatten på hhv. 93% og 76%. Dette er også de laveste sommerprisene vi har hatt noensinne.

En grytidlig sommermorgen kunne vi faktisk også notere oss Norges aller første time med negativ spotpris. Mellom klokka 04:00 og 05:00 mandag 6. juli var prisen minus 0,09 €/MWh i hele Norden, Baltikum og Benelux – utenom Midt- og Nord-Norge, der prisen ble 1,36 €/MWh.

Enormt tilbud driver prisene ned

Årsaken til de lave prisene er svært enkel å forklare: Tilbudet er større enn etterspørselen.

Tilbudet kommer fra de enorme snømengdene som ble lagret i Norden gjennom vinteren. Med en relativt kjølig sommer har snømengdene smeltet langsomt og gitt jevnt tilsig i kraftsystemet.

På etterspørselssiden ser vi en liten corona-signatur, men nedgangen er ikke så stor som mange nok hadde forventet i en verdensomspennende pandemi. Men hovedårsaken til de rekordlave prisene ligger altså på tilbudssiden.

Kraftmarkedet våkner til liv

Sommerferien er nå definitivt over for det nordiske kraftmarkedet. De siste ukene har bevegelsene i både spotprisen og terminprisene blitt større. Vi ser også at andre energi- og finansmarkeder har hatt store bevegelser etter sommerferien.

Det at mange nå henter seg inn etter corona-nedstengingen kan forklare mye av bevegelsene vi ser. Men de ekstremt store pengestimulansene som trykkes ut i alle verdens markeder har også gjort sitt til at vi ser rekordhøye børsindekser og historisk lave rentenivåer. Dette påvirker naturligvis også energimarkedene.

Nok en utsettelse i finsk kjernekraft

Forrige uke fikk vi nyheter fra TVO, som er eieren av den finske kjernekraftreaktoren som har vært under bygging i svært lang tid. Reaktoren skulle opprinnelig være i produksjon i 2009, og byggeprosessen har vært en nærmest utrolig serie av feil og utsettelser. Nå skjer det igjen: Oppstarten av et av verdens største kjernekraftverk utsettes med ytterligere ni måneder.

Markedet virker ikke spesielt overrasket over beslutningen, men prisene steg likevel noe etter beskjeden. Når den endelig kommer i drift, vil denne reaktoren gjøre Finland nær selvforsynt med kraftproduksjon.

Vinterprisene i Norden

Selv om spotprisen og terminprisene har steget mye den siste måneden, har markedet priset inn et historisk lavt prisnivå også inn i den kommende vinteren. Markedet forventer fremdeles en solid tilbudsside også gjennom den kalde årstiden, derfor handles nå vinterkontraktene mellom 25 – 30 €/MWh. Dette er noen av de laveste vinterprisene vi har sett de siste 20 årene.

 

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

JFK krympe crop

Bedre ergonomi med et mindre krympeverktøy, - for ledere og kabler opptil 2,5 mm2

PZ 2.5 S - Den enkleste måten å krympe på, - og det minste, profesjonelle krympeverktøyet for endehylser. I styringsskap finnes det ledninger med forskjellig tverrsnitt, som er utstyrt med endehylser. i 90% av tilfellene er gjennomsnittlig tverrsnittsområde på ledningene 2,5 mm² og mindre.