Er avhengige av innovative bioanalytiske tilnærminger
Kan kloakken avdekke omfanget av COVID-19?
I en fersk søknad til Forskningsrådets hasteutlysning for bekjempelse av koronaviruset vil forskere fra NIVA, NMBU, Karolinska Institutet og Veterinærinstituttet analysere avløpsvannet i jakten på viruset som forårsaker COVID-19.
I den pågående coronaepidemien har diagnostikk på individnivå vært viktig for å spore og forhindre overføring av viruset. Begrenset kapasitet i folkehelseovervåkningen er imidlertid en utfordring, noe som også var tilfellet i andre epidemier forårsaket av influensaviruset H1N1 i 2009, Ebolaviruset i 2014 og Zikaviruset året etter. I et nytt prosjektforslag vil forskere fra en rekke ulike institusjoner spore viruset gjennom kloakken; og slik danne seg et bilde av både virusets utbredelse og motstandsdyktighet.
- I fremtidens folkehelseovervåking er vi avhengige av innovative bioanalytiske tilnærminger, sier Jose Antonio Baz Lomba, forsker i Norsk institutt for vannforskning (NIVA), fra sitt hjemmekontor.
En overvåkning i avløpsvann kan fange opp patogener, sykdomsfremkallende bakterier og virus, før befolkningen viser tegn på symptomer. Ettersom SARS-CoV-2 oppformerer seg i tarmen og skilles ut i avføring, har prosjektpartnerne stor tro på tilnærmingen. En slik kvantitativ overvåking kan også gi forskerne datamaterialet de trenger for å modellere utbredelsen av epidemien i nær sanntid.
- Denne tilnærmingen vil være uavhengig av sykehusrapporteringssystemer, fri for samfunnsmessige skjevheter og kan tilpasses nye og overhengende trusler mot folkehelsen, sier Baz Lomba.
Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa
Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår.
Verdens største anlegg
Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.
Industrielt 5G – nettverk på industriens premisser
En sikker, fremtidsrettet kommunikasjonsteknologi er avgjørende for applikasjoner som mobile roboter, autonom logistikk og førerløse transportsystemer i fabrikker. Derfor har Siemens lansert privat industrielt 5G, en 5G-infrastruktur utviklet spesifikt for kravene til industrielle kunder.
Industribedrifter sliter med å dokumentere gevinst på sine digitale investeringer
Programvareselskapet IFS offentliggjør nå resultater fra studien; Shaping the Future of Manufacturing. En studie som viser hvor langt industribedrifter har kommet i sin digitale transformasjon, basert på deres planer for fremtidige investeringer og status på IT-strategier og utfordringer. Målet er å finne ut hvilke områder der industrien kan maksimere sin vekst.