![vitranc 643416756](https://img5.custompublish.com/getfile.php/5381272.2265.iuaulnpnqizlkm/640x0/6701948_5381272.jpg)
Industrisektoren har kommet kort med digitaliseringen
I denne ferske undersøkelsen svarer kun 25 prosent av selskapene i sektoren i Norge at de har en fungerende digitalisering. Kun åtte prosent har lykkes med å integrere det helt. Det kommer frem i en fersk undersøkelse fra industrisektoren fra det globale softwareselskapet IFS. Det er 75 norske selskaper inkludert i undersøkelsen.
Det er altså få selskaper i undersøkelsen som har kommet langt med sin digitalisering:
- Nærmere 30 prosent er i en innledende eller ikke-eksisterende fase og de fleste prosessene er manuelle.
- Over 37 prosent er i en begynnende og bevisstgjørende fase med utforskende prosjekter hvor noen er på pilotnivå.
- I overkant av 25 prosent er i en utviklende og fungerende fase, hvor digitalisering er implementert i enkelte deler av virksomheten.
- Åtte prosent oppgir at de har integrert teknologi på tvers av virksomheten, på en måte som hever det operasjonelle på en betydelig måte.
- Null prosent oppgir at de er ledende innen industrisektoren når det kommer til digitalisering.
– Disse tallene viser hvor kort sektoren har kommet til noe som er helt nødvendig, nemlig digital transformasjon. Dette gjør dem mindre motstandsdyktige til å møte de utfordringene industrien står ovenfor. Det kan være turbulens i markedet, brudd i forsyningskjedene og klimakrisen som melder seg, sier sier Ann-Kristin Sander, administrerende direktør, Nordics hos IFS.
20 prosent svarer at de skal investere i digitale verktøy og digitalisering, og 24 prosent svarer at de har satt av mellom 11 og 20 prosent av budsjettet til å fremme dette.
92 prosent av de spurte virksomhetene oppgir at teknologier som robotikk er viktig for dem. Andre teknologier som beskrives som viktige er internet of things (86 prosent), digitale tvillinger (88 prosent), kunstig intelligens (86 prosent), big data (86 prosent) og skyvirksomhet (88 prosent).
Flere selskaper har et tydelig bilde av hvilke barrierer som står i veien. En av fem svarer at et for komplekst IT-landskap står i veien for deres digitalisering, mens like mange svarer at de har dårlig kvalitet på sine data. 20 prosent oppgir at de mangler digitale ferdigheter i sin virksomhet, mens 18 prosent forteller om sikkerhetshensyn som et hinder for digitalisering.
– Det er åpenbart at lederne i disse selskapene har en stor jobb å gjøre for å skape et klima som fremmer digitalisering og satsing på teknologi. Det er stor grad av kompleksitet og dårlige data som gjerne står i veien, så dette må adresseres, sier Sander.
Når det kommer til kunstig intelligens, oppgir over én av fire at kulturen på arbeidsplassen har gitt uttrykk for motstand til denne teknologien, mens like mange svarer at virksomheten mangler ferdighetene for å implementere dette.
Fordelene med økt digitalisering er mange. 25 prosent av virksomhetene tror teknologi vil gi dem økt operasjonell effektivitet og cirka like mange tror det vil føre til reduserte kostnader.
Sigum Fagerberg AS kjøper Pemac AS og styrker sin posisjon innen instrumentering
Sigum Fagerberg AS har kjøpt opp instrumentspesialisten Pemac AS, et selskap kjent for sin ekspertise innen online måling og analyse. Oppkjøpet markerer et viktig steg for Sigum Fagerberg AS i å styrke sin posisjon i markedet for instrumentering og analyseverktøy.
Elteco styrker staben
Kjetil Davidsen er ansatt som ny produktsjef med ansvar for Polylux samt lyn og overspeningsvern.
Emerson vinner IoT Breakthrough-pris for 2025 for «Årets industrielle innovasjon»
Emerson har vunnet prisen for «Årets industrielle IoT-innovasjon» for sin DeltaV™ Workflow Management-programvare under den 9. årlige IoT Breakthrough Awards. Prisen anerkjenner Emersons neste generasjons programvare-som-en-tjeneste-løsning for å hjelpe farmasøytiske selskaper med å utvikle, skalere og produsere livsendrende celle- og genterapier mer effektivt.
Strategisk partnerskap er i gang
SICK og Endress+Hauser slår seg sammen om prosessautomatisering. SICK og Endress+Hauser tar i bruk sitt strategiske partnerskap innen prosessautomatisering: SICKs avanserte gassanalyse- og mengdemålingsteknologi er nå en integrert del av Endress+Hausers omfattende instrumentportefølje. Målet med samarbeidet er å gi kunder i prosessindustrien enda bedre støtte til å øke anleggets effektivitet, beskytte miljøet og redusere CO2-avtrykket.