industrielt-5g--siemens-er-klare crop

Søkelyset har for første gang blitt rettet mot behov innenfor industrien

Industrielt 5G på fremmarsj

Innenfor teknologi er 5G et av de store samtaleemnene om dagen. I over 20 år har vi hatt tilgang på og benyttet trådløs teknologi, som Industrielt WiFi, radio og mobile nettverk (2G, 3G, 4G) i industrien Siemens har for eksempel levert løsninger for PROFISafe over WiFi de siste to tiårene, med stor suksess.

For rundt 40 år siden ble det første mobilnettet lansert. Hovedfokuset den gang var å muliggjøre og fremme bruk av mobile telefoner i det offentlige rom. Siden første versjon har teknologien utviklet seg med en ny generasjon, omtrentlig hvert tiende år (1G, 2G, 3G, 4G). 

Men for industrien har bruksområdet fortsatt bare vært preget av små steg og lite innovasjon for hver ny versjon. Med 5G er det nå håp om at ting vil endre seg. Under utviklingen av 5G standarden har søkelyset for første gang blitt rettet mot behov innenfor industrien. 

Siemens har vært en sterk pådriver og bidragsyter for dette, og har tatt en aktiv rolle i utviklingen av standarden som medlem i 3rd Generation Partnership Project (3GPP). 5G skal ikke bare være 4G med høyere båndbredde, det skal være noe mer. Tidlig i utviklingen satte de seg en visjon for 5G bestående av  tre hovedelementer: 

  • Høy båndbredde - Enhanced Mobile Broadband (eMBB) 
  • Høy tetthet av enheter - Massive Maschine Type Communications (mMTC) 
  • Lav latency - Ultra Reliable Low Latency Communications (URLLC)

Hovedmålet med eMBB er å dekke behovet for høye datahastigheter i mobile applikasjoner. Et typisk eksempel innenfor konsummarkedet er det økende behovet for strømming av musikk og video, av høy kvalitet, til smarttelefoner. I industrien ser man blandt annet for seg at tilgang til høyere datahastigheter vil gi nye muligheter innenfor fjerntilgang og assistert arbeid. For eksempel vil man i større grad kunne benytte teknologi som utvidet virkelighet (AR), for å støtte ingeniører direkte i felten.

Massive Machine Type Communications gir mulighet til å koble til et stort antall enheter innenfor et lite geografisk område. Dette støtter opp under videreutviklingen av IoT og IIoT konsepter, for eksempel i et fremtidig prosessanlegg hvor man kan se for seg at en stor del av sensorene kan være tilkoblet via 5G. 

Det meste spennende elementet i 5G visjonen for industrien er kanskje URLLC. Høy pålitelighet i kombinasjon med og lav tidsforsinkelse vil gi nye muligheter innenfor mobilitet og trådløs sammenkobling av krevende industrielle applikasjoner som roboter, AGV, sikkerhetsapplikasjoner osv. 5G vil definitivt gi nye mulighet og mye av lovnadene rundt 5G er reelle. 

 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.