Næringsminister MIL crop

MIL fungerer som en arena for samskaping og utvikling

Imponert over industrisamarbeid i Agder

– Dette var veldig nyttig for meg. Her er det mye å følge opp videre, sier den nye næringsministeren Jan Christian Vestre etter et innholdsfylt besøk på Mechatronics Innovation Lab (MIL) ved UiA. Vestre, som representerer Arbeiderpartiet, har som mål å besøke hundre bedrifter før jul.

På en todagers Agderturne var han innom en rekke virksomheter fra Arendal i øst til Lister i vest. På campus Grimstad la han først ned grunnsteinen til batterifabrikken Morrows nye innovasjonssenter. 

Deretter fikk han en drøy time på MIL.

– Nå ser du noe av alt vi har fått til – dette viser return on investment, sier Gøril Hannås, MILs styreleder og UiAs viserektor for samfunnskontakt og nyskaping med henvisning til at nettopp Næringsdepartementet støttet etableringen av MIL i 2017 med 100 millioner kroner. Den andre halvparten av etableringen var det UiA og regional industri som finansierte

Sandkasse

Her på MIL får industrien komme for å leke sammen med oss, sier MIL-sjef Lene Merethe Liodden til ministeren.

Og det var samarbeidet med industrien som ministeren fikk se og oppleve. Her var det roboter, sveising, 3D-printing, nye materialer og produksjonslinjer i et banka kjør. Ministeren noterte flittig.

– MIL er som en sandkasse med mange svært avanserte leker. Her får industrien komme for å leke sammen med oss, lære hvordan alt virker og få låne lekene med hjem, sier MIL-sjef Lene Merethe Liodden.

Daglig leder Finn Oscar Karlsen hos gründerselskapet Pioneer Robotics viste fram sveising ved hjelp av robotarmer. Selskapet har bygd seg opp som robot-integrator gjennom støtte fra det offentlige virkemiddelapparatet, og bistår mange lokale og nasjonale bedrifter med å tilpasse robotiserte løsninger i deres produskjonslinjer.

– Hva er deres største utfordring, spurt ministeren, mens han finsiktet roboten.

– Den sitter nok i styrerommene i de små og mellomstore bedriftene. Mange er redde for å ta i bruk roboter og annen automasjon, svarte Karlsen.

Norge som robot-u-land

Et robot-dyr vakte stor oppmerksomhet på ministeren omvisning på MIL.

– Norge ligger langt bak i å ta i bruk roboter i industrien. Vi har heller ingen politisk melding om roboter som sier noe om industri-Norges ambisjoner, sier Svein-Inge B. Ringstad, produktsjef i MIL, og viser til at Danmark har en slik statlig robotmelding.

Næringsministeren kjenner godt til roboter og sveising fra sin egen bakgrunn som industrileder, men er overrasket over hvor dårlig an Norge ligger sammenlignet både med våre naboland, Øst-Europa og ikke minst Kina.

– Vi må ikke være dårligere enn Danmark, sier ministeren og setter en tydelig ring rundt notatene sine for å huske hva han skal følge opp videre.

Samarbeid med akademia

– Her på MIL kan vi sammen eksponere oss for kundenes problemstillinger og så løse dem i brukerdrevne innovasjonsprosjekter, sier ved Senior Vice President i HMH, Bjarne Sandrib.

HMH er nyfusjonert og har mer kjente MHWirth som en av fusjonspartnerne. De er tungt inne i olje og gass, men satser også hardt mot havvind og undersjøisk mineraluthenting.

– I rekruttering av nyansatte merker vi en tydelig endring i interessefelt, fra olje og gass og inn mot mer miljøvennlige satsinger, sier Sandrib, og Vestre noterer kraftfullt videre.

Teknisk sjef ved Kitron, Geir Martin Stien Thorsen, og teknisk sjef hos Elkem, Jan Olav Odden, forteller om 3D-printing og utvikling av nye materialer til å printe av.

– Vi har motiverte doktorgradsstudenter ved UiA som bidrar til å utvikle nye materialer, og så har vi professorer som er med på kvalitetssikre prosessen, sier Odden.

Odden presenterte MADAM-prosjektet som tester ut nye silisium-legeringer. Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd, med Elkem er prosjekteier og samarbeid med UiA, Arendal fossekompani, SINTEF, NTNU og Future Materials. MILs Tekna-maskin som brukes til å utvikle blandingene, er den eneste av sitt slag i Skandinavia.

– Jeg er imponert over det jeg har fått sett og dette tar vi med oss videre, avsluttet næringsministeren og hastet videre til neste industri-treff.

– Vi fikk fortalt ministeren om alt vårt gode samarbeid med regionens arbeidsliv og hvordan MIL fungerer som en arena for samskaping og utvikling, sier viserektor Hannås.

 

Omron ATC Barcelona1 crop

OMRON åpner dørene til fremtidens fabrikk med oppdatert automatiseringssenter i Barcelona

Utforske bruken av ny teknologi, for eksempel AI og industriell IoT

OMRONs første automatiseringssenter i Europa har nylig gjennomgått en stor ombygging og inkluderer nå et omfattende demonstrasjonsområde for innovative automatiseringsapplikasjoner. Takket være toppmoderne fjernforbindelser inviteres norske bedrifter inn i morgendagens digitale fabrikk.

les mer...
FG-Tech PressPhoto-IXARC-27mm

Ny encoder i Posital sin IXARC-familie – Kun 27mm lang

Sikrer pålitelig drift under våte og skitne forhold

Posisjons- og bevegelsessensor spesialisten POSITAL, som representeres av FG-Tech AS, har ett nytt familiemedlem i sin populære IXARC enkoder-familie med hus som kun er 27 mm langt. Denne reduserte lengden, kombinert med en diameter på bare 36 mm, betyr at disse superkompakte enhetene er ideelle plass for montering er begrenset.

les mer...
Trend cyber sikkerhet crop

Opplever at virksomheten går på akkord med cybersikkerhet

Går på akkord med egen cybersikkerhet til fordel for økt digitalisering

Fersk rapport fra Trend Micro avdekker et alarmerende behov for å diskutere forretningsrisiko så raskt som mulig. 15. november la IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro, frem en rapport basert på ny forskning. I rapporten kommer det frem at hele 9 av 10 IT-beslutningstagere hevder at virksomheten deres er villig til å gå på akkord med egen cybersikkerhet til fordel for økt digitalisering, økt produktivitet eller andre mål. 

les mer...
Næringsminister MIL crop

Imponert over industrisamarbeid i Agder

MIL fungerer som en arena for samskaping og utvikling

– Dette var veldig nyttig for meg. Her er det mye å følge opp videre, sier den nye næringsministeren Jan Christian Vestre etter et innholdsfylt besøk på Mechatronics Innovation Lab (MIL) ved UiA. Vestre, som representerer Arbeiderpartiet, har som mål å besøke hundre bedrifter før jul.

les mer...