Brevik fangst crop

Heidelberg Materials mekanisk ferdigstilt med byggingen av karbonfangstprosjektet Brevik CCS

1.desember nådde Heidelberg Materials den siste store milepælen som innebærer at karbonfangstanlegget er ferdig bygget. Nå gjenstår det en fase med testing før anlegget er ventes åpnes i 2025. General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe, Giv K. Brantenberg er fornøyd med progresjonen så langt, og stolt av prosjektet.

-Vi har jobbet i over fire år med byggingen av anlegget. Mer enn 1,2 millioner arbeidstimer er lagt ned i pioneer-prosjektet, og vi har samarbeidet med rundt 250 selskaper i oppføringen av anlegget, sier Brantenberg som understreker at den viktige testfasen av anlegget ennå gjenstår.

Betydningsfullt prosjekt utover Norges grenser

Brantenberg mener at samarbeidet mellom privat næringsliv og offentlige myndigheter har vært essensielt for å lykkes med prosjektet. 

-Betydningen av prosjektet vil være veldig stor både nasjonalt og internasjonalt. Det viser at industrier som vår har mulighet til å dekarbonatisere seg og sine produkter.

EvoZero representerer fremtiden

Brevik-fabrikken blir den første i verden til å tilby karbonfanget sement i stor skala, tilgjengelig for europeiske kunder. Allerede før anlegget er ferdigstilt har man merket stor interesse for sluttproduktet.

Produktet som er resultatet av det nye anlegget, EvoZero, har allerede blitt bestilt av flere byggherrer som har store miljøambisjoner. Produktet vil bli levert de første kundene i 2025.  Dette gjør at de kan benytte betong med netto nullutslipp.

Energiminister Aasland positiv

Heidelberg Materials samlet på mandag alle som jobbet på prosjektet. Hovedgjesten som talte til de rundt 250 prosjektmedarbeiderne var Energiminister Terje Aasland. 

Aasland understreket viktigheten av prosjektet og deres innsats.

– Arbeidet dere har gjort her i Brevik er svært viktig. Ved å fange og lagre karbon tar vi et stort skritt mot å redusere våre klimagassutslipp. Dette anlegget er et symbol på håp og en modell for fremtidige prosjekter, og viser at med besluttsomhet og samarbeid kan vi møte utfordringene knyttet til klimaendringer. Prosjekter som dette er viktige for å sikre arbeidsplasser i industrien i mange år fremover, sa energiminister Terje Aasland.

Sigum Fagerberg og Pemac

Sigum Fagerberg AS kjøper Pemac AS og styrker sin posisjon innen instrumentering

Sigum Fagerberg AS har kjøpt opp instrumentspesialisten Pemac AS, et selskap kjent for sin ekspertise innen online måling og analyse. Oppkjøpet markerer et viktig steg for Sigum Fagerberg AS i å styrke sin posisjon i markedet for instrumentering og analyseverktøy.

Kjetil Davidsen

Elteco styrker staben

Kjetil Davidsen er ansatt som ny produktsjef med ansvar for Polylux samt lyn og overspeningsvern.

Emerson crop

Emerson vinner IoT Breakthrough-pris for 2025 for «Årets industrielle innovasjon»

Emerson har vunnet prisen for «Årets industrielle IoT-innovasjon» for sin DeltaV™ Workflow Management-programvare under den 9. årlige IoT Breakthrough Awards. Prisen anerkjenner Emersons neste generasjons programvare-som-en-tjeneste-løsning for å hjelpe farmasøytiske selskaper med å utvikle, skalere og produsere livsendrende celle- og genterapier mer effektivt.

EH_gas_measurement crop

Strategisk partnerskap er i gang

SICK og Endress+Hauser slår seg sammen om prosessautomatisering. SICK og Endress+Hauser tar i bruk sitt strategiske partnerskap innen prosessautomatisering: SICKs avanserte gassanalyse- og mengdemålingsteknologi er nå en integrert del av Endress+Hausers omfattende instrumentportefølje. Målet med samarbeidet er å gi kunder i prosessindustrien enda bedre støtte til å øke anleggets effektivitet, beskytte miljøet og redusere CO2-avtrykket.