
Heidelberg Materials mekanisk ferdigstilt med byggingen av karbonfangstprosjektet Brevik CCS
1.desember nådde Heidelberg Materials den siste store milepælen som innebærer at karbonfangstanlegget er ferdig bygget. Nå gjenstår det en fase med testing før anlegget er ventes åpnes i 2025. General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe, Giv K. Brantenberg er fornøyd med progresjonen så langt, og stolt av prosjektet.
-Vi har jobbet i over fire år med byggingen av anlegget. Mer enn 1,2 millioner arbeidstimer er lagt ned i pioneer-prosjektet, og vi har samarbeidet med rundt 250 selskaper i oppføringen av anlegget, sier Brantenberg som understreker at den viktige testfasen av anlegget ennå gjenstår.
Betydningsfullt prosjekt utover Norges grenser
Brantenberg mener at samarbeidet mellom privat næringsliv og offentlige myndigheter har vært essensielt for å lykkes med prosjektet.
-Betydningen av prosjektet vil være veldig stor både nasjonalt og internasjonalt. Det viser at industrier som vår har mulighet til å dekarbonatisere seg og sine produkter.
EvoZero representerer fremtiden
Brevik-fabrikken blir den første i verden til å tilby karbonfanget sement i stor skala, tilgjengelig for europeiske kunder. Allerede før anlegget er ferdigstilt har man merket stor interesse for sluttproduktet.
Produktet som er resultatet av det nye anlegget, EvoZero, har allerede blitt bestilt av flere byggherrer som har store miljøambisjoner. Produktet vil bli levert de første kundene i 2025. Dette gjør at de kan benytte betong med netto nullutslipp.
Energiminister Aasland positiv
Heidelberg Materials samlet på mandag alle som jobbet på prosjektet. Hovedgjesten som talte til de rundt 250 prosjektmedarbeiderne var Energiminister Terje Aasland.
Aasland understreket viktigheten av prosjektet og deres innsats.
– Arbeidet dere har gjort her i Brevik er svært viktig. Ved å fange og lagre karbon tar vi et stort skritt mot å redusere våre klimagassutslipp. Dette anlegget er et symbol på håp og en modell for fremtidige prosjekter, og viser at med besluttsomhet og samarbeid kan vi møte utfordringene knyttet til klimaendringer. Prosjekter som dette er viktige for å sikre arbeidsplasser i industrien i mange år fremover, sa energiminister Terje Aasland.
Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing
Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.
Nytt OTDR fra Yokogawa
Yokogawa Test & Measurement Corporation lanserer AQ7290-serien, et svært pålitelig og nøyaktig felttestinstrument for optisk fiber som vil lette konstruksjonen og vedlikeholdet av raskt voksende optiske kommunikasjonsnettverk. AQ7290 er utstyrt med nye funksjoner som forbedrer betjening og brukervennlighet. Seks standard- og høyytelsesmodeller er tilgjengelige i serien, og tilbyr et utvalg av to eller tre bølgelengder for å dekke et bredt spekter av fiberoptiske installasjons- og vedlikeholdsmålingsbehov.
Nytt generativt AI-drevet vedlikeholdstilbud fra Siemens
Siemens Industrial Copilot, en generativ AI-basert assistent, styrker hele verdikjeden – fra design og planlegging til engineering, drift og tjenester. Med dette ekspanderer Siemens sitt Industrial Copilot-tilbud med utvidede muligheter for Senseye Predictive Maintenance. Den generative AI-drevne løsningen vil støtte alle trinn i vedlikeholdssyklusen, fra reparasjon og forebygging til prediksjon og optimalisering.
Solid fremgang for Endress+Hauser tross global uro: Satser tungt på innovasjon og gassanalyse
Til tross for krevende globale rammevilkår leverte Endress+Hauser et sterkt resultat i 2024, med økt satsing på gassanalyse, bærekraft og opplæring.