OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Energieffektivisering står høyt i alle andre land enn Norge

Frykter konkurser på grunn av strømprisene

Norge er verdensmestere i energisløsing. Vi bruker dobbelt så mye energi som våre svenske naboer. Det får Karoline Nystrøm i Schneider Electric til å spørre om strømprisene er det største problemet. Ny teknologi kan være løsningen.

- Jeg er bekymret for norske arbeidsplasser. Strømprisene vi opplever nå, kan føre til flere konkurser. Det er på tide vi snakker om det som egentlig er problemet. Nemlig at vi bruker for mye strøm, sier sjefen for Schneider Electric i Norge, Karoline Nystrøm på dagen når strømprisnivået slår enda en rekord.

Teknologiselskapet Schneider Electric ble rangert som verdens mest bærekraftige selskap i 2021 av Corporate Knights.

Ifølge rapporten Felles energi og industripolitisk plattform ligger Norge i verdenstoppen i sløsing av energi. Samtidig kommer det frem at Norge kan skape 45.000 arbeidsplasser innen energieffektivisering innen 2050.

Administrerende direktør i Schneider Electric i Norge, Karoline Nystrøm, tror ikke det eneste svaret er å redusere strømprisene. Nystrøm, som i 2019 ble kåret til Europas beste leder innen fornybar energi av anerkjente CEO Magazine, mener vi må bruke mindre strøm.

Skaper arbeidsplasser i distriktene
- Energieffektivisering står høyt i alle andre land enn Norge. Dette er et område hvor det beviselig kan skaffes 50.000 nye arbeidsplasser, og det er et område vi kan starte med i morgen da det ikke er noen konflikter! Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke kommer på agendaen i motsetning til vindmølleparker og elektrifisering av sokkelen som ligger veldig langt frem i tid og som har store konflikter, sier hun.

- I debatten om det er sokkelen eller datasentre i kommunene som skal få energien fremover, er energieffektiviseringsdiskusjonen helt fraværende. Her mener jeg at ordførere bommer så det holder når det kommer til verdiskapning i sine kommuner, i hvert fall i forhold til arbeidsplasser. Datasentre gir kun noen få nye arbeidsplasser. Sett i lys av mulighetene for 50 000 nye arbeidsplasser innenfor energieffektivisering, synes jeg vi som land bommer. Diskusjonene rundt datasentre blir ofte veldig tabloide og har liten substans, sier Nystrøm.

Schneider-sjefen tar et kraftig oppgjør med samfunnets manglende evne og vilje til å fokusere mer på energieffektivisering for å få strømforbruket ned.

- I Norge er det lett å lene seg på at vi produserer fornybar og klimavennlig energi. Med det stadig økende energibehovet og høyere strømpriser, må vi øke fokuset på mindre og smartere forbruk, sier Nystrøm.

Tåkeprat om bærekraft - oppfordringer til næringslivet:
Ordet «bærekraft» blir nevnt 37 ganger i Hurdalsplattformen. «Energieffektivisering» blir nevnt én gang. Karoline Nystrøm advarer mot at næringslivets fokus på bærekraft ikke er business-orientert.

- Bærekraftige endringer må vises på bunnlinjen. Nå snakker vi så mye om bærekraft at det grenser til tåkeprat uten innhold. Samtidig øker strømprisene, og kostnadene går rett i taket, sier Karoline Nystrøm i Schneider Electric.

- Mange tror at det å bli bærekraftig må gjøre vondt og at du må spare deg til fant. Dette er ikke realiteten. Teknologien er allerede tilgjengelig for å redusere utslippene, samtidig som vi lever gode liv.

  • Ordet bærekraft er null verdt hvis ikke bedriftene opplever lønnsomhet ved å skifte til mer energieffektive løsninger. Lønnsomheten i bedriftene må komme kjapt. Da vil også klimautslippene gå ned raskere.
  • Det er innmari mye hype knyttet til bærekraft. Nå skal alle ha en sjef med fokus på bærekraft. Det hjelper ikke mye på klimautslippene eller bedriftens utgifter hvis en direktør med bærekraft-tittel er det eneste konkrete tiltaket bedriften gjennomfører for å bli mer bærekraftig. Mange bedrifter ser på bærekraft som en hobby fremfor en markedstrend. Det er et alvorlig faresignal. I mange bedrifter er fokuset på bærekraft rent venstrehåndsarbeid.
  • For 20 år siden skulle alle bedrifter ha en innovasjonssjef med fokus på innovasjon. Jeg var selv en av dem som fikk en slik stilling. Jeg har aldri følt meg så alene på jobben. Alle skulle snakke om innovasjon, men få gjorde noe med det. Nå ser vi det samme skjer innen bærekraft.

Noen konkrete eksempler

Nortura Tønsberg fabrikken inngikk nettopp ny avtale med Schneider Electric for å oppdatere og utvide byggautomasjonsanlegget i fabrikken med nyere teknologi. De forventer en effektivisering på 15 %.

Møbelprodusenten Vestre, der Schneider Electric er en av flere aktører som har bidratt til at verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk nå åpner på Magnor. Vestre har redusert energibehov med 90 % og redusert klimagassutslippene med 55 %.

Bergen-selskapet Blue Ocean Tecnology er et av flere norske tech-miljøer som driver bærekraftig business. Selskapet har utviklet markedets mest effektive slamrensingsanlegg med 25 % lavere driftsutgifter takket være digitalisering.

Tavle årsmæte crop

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det sertifiseringsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.