Energieffektivisering står høyt i alle andre land enn Norge
Frykter konkurser på grunn av strømprisene
Norge er verdensmestere i energisløsing. Vi bruker dobbelt så mye energi som våre svenske naboer. Det får Karoline Nystrøm i Schneider Electric til å spørre om strømprisene er det største problemet. Ny teknologi kan være løsningen.
- Jeg er bekymret for norske arbeidsplasser. Strømprisene vi opplever nå, kan føre til flere konkurser. Det er på tide vi snakker om det som egentlig er problemet. Nemlig at vi bruker for mye strøm, sier sjefen for Schneider Electric i Norge, Karoline Nystrøm på dagen når strømprisnivået slår enda en rekord.
Teknologiselskapet Schneider Electric ble rangert som verdens mest bærekraftige selskap i 2021 av Corporate Knights.
Ifølge rapporten Felles energi og industripolitisk plattform ligger Norge i verdenstoppen i sløsing av energi. Samtidig kommer det frem at Norge kan skape 45.000 arbeidsplasser innen energieffektivisering innen 2050.
Administrerende direktør i Schneider Electric i Norge, Karoline Nystrøm, tror ikke det eneste svaret er å redusere strømprisene. Nystrøm, som i 2019 ble kåret til Europas beste leder innen fornybar energi av anerkjente CEO Magazine, mener vi må bruke mindre strøm.
Skaper arbeidsplasser i distriktene
- Energieffektivisering står høyt i alle andre land enn Norge. Dette er et område hvor det beviselig kan skaffes 50.000 nye arbeidsplasser, og det er et område vi kan starte med i morgen da det ikke er noen konflikter! Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke kommer på agendaen i motsetning til vindmølleparker og elektrifisering av sokkelen som ligger veldig langt frem i tid og som har store konflikter, sier hun.
- I debatten om det er sokkelen eller datasentre i kommunene som skal få energien fremover, er energieffektiviseringsdiskusjonen helt fraværende. Her mener jeg at ordførere bommer så det holder når det kommer til verdiskapning i sine kommuner, i hvert fall i forhold til arbeidsplasser. Datasentre gir kun noen få nye arbeidsplasser. Sett i lys av mulighetene for 50 000 nye arbeidsplasser innenfor energieffektivisering, synes jeg vi som land bommer. Diskusjonene rundt datasentre blir ofte veldig tabloide og har liten substans, sier Nystrøm.
Schneider-sjefen tar et kraftig oppgjør med samfunnets manglende evne og vilje til å fokusere mer på energieffektivisering for å få strømforbruket ned.
- I Norge er det lett å lene seg på at vi produserer fornybar og klimavennlig energi. Med det stadig økende energibehovet og høyere strømpriser, må vi øke fokuset på mindre og smartere forbruk, sier Nystrøm.
Tåkeprat om bærekraft - oppfordringer til næringslivet:
Ordet «bærekraft» blir nevnt 37 ganger i Hurdalsplattformen. «Energieffektivisering» blir nevnt én gang. Karoline Nystrøm advarer mot at næringslivets fokus på bærekraft ikke er business-orientert.
- Bærekraftige endringer må vises på bunnlinjen. Nå snakker vi så mye om bærekraft at det grenser til tåkeprat uten innhold. Samtidig øker strømprisene, og kostnadene går rett i taket, sier Karoline Nystrøm i Schneider Electric.
- Mange tror at det å bli bærekraftig må gjøre vondt og at du må spare deg til fant. Dette er ikke realiteten. Teknologien er allerede tilgjengelig for å redusere utslippene, samtidig som vi lever gode liv.
- Ordet bærekraft er null verdt hvis ikke bedriftene opplever lønnsomhet ved å skifte til mer energieffektive løsninger. Lønnsomheten i bedriftene må komme kjapt. Da vil også klimautslippene gå ned raskere.
- Det er innmari mye hype knyttet til bærekraft. Nå skal alle ha en sjef med fokus på bærekraft. Det hjelper ikke mye på klimautslippene eller bedriftens utgifter hvis en direktør med bærekraft-tittel er det eneste konkrete tiltaket bedriften gjennomfører for å bli mer bærekraftig. Mange bedrifter ser på bærekraft som en hobby fremfor en markedstrend. Det er et alvorlig faresignal. I mange bedrifter er fokuset på bærekraft rent venstrehåndsarbeid.
- For 20 år siden skulle alle bedrifter ha en innovasjonssjef med fokus på innovasjon. Jeg var selv en av dem som fikk en slik stilling. Jeg har aldri følt meg så alene på jobben. Alle skulle snakke om innovasjon, men få gjorde noe med det. Nå ser vi det samme skjer innen bærekraft.
Noen konkrete eksempler
Nortura Tønsberg fabrikken inngikk nettopp ny avtale med Schneider Electric for å oppdatere og utvide byggautomasjonsanlegget i fabrikken med nyere teknologi. De forventer en effektivisering på 15 %.
Møbelprodusenten Vestre, der Schneider Electric er en av flere aktører som har bidratt til at verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk nå åpner på Magnor. Vestre har redusert energibehov med 90 % og redusert klimagassutslippene med 55 %.
Bergen-selskapet Blue Ocean Tecnology er et av flere norske tech-miljøer som driver bærekraftig business. Selskapet har utviklet markedets mest effektive slamrensingsanlegg med 25 % lavere driftsutgifter takket være digitalisering.
Variantreduksjon i automasjonskapet
Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat. Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.
Liten med kraftfull fotoelektriske avstandssensorene Pepperl+Fuchs
Det finnes en mengde applikasjoner som krever nøyaktig avstandsmåling over lange avstander. Denne oppgaven er krevende dersom sensoren ikke kan ta mye plass på grunn av installasjonssituasjonen i maskinen. Pepperl+Fuchs tilbyr nå en løsning med de nye fotoelektriske avstandssensorene i R200-serien integrerer raftig Pulse Ranging Technology (PRT) i et kompakt standardhus.
Rolf Selbo ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser
Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Rolf Selbo som Sales Engineer. Rolf tiltrådte stillingen 1. september 2024 og er lokalisert på vårt hovedkontor på Tranby.
Ny CEO hos Gylling Teknikk
Selskapet takker Sverre Iversen for sin støe hånd. I 1983 var Sverre Iversen med på å starte det som i dag heter Gylling Teknikk AS. Tre ansatte og ett selskap har nå blitt til åtte selskaper med over 90 ansatte i Norge, Sverige og Finland. Det har vært litt av en reise. Sverre trapper nå ned og 30. juni hadde han sin siste dag som daglig leder. Han gir stafettpinnen videre til Nicolai og holder seg i bakgrunnen i en overgangsperiode.