By crop

Nå er tiden kommet for å tenke annerledes

Etterlyser mer visjonære byutviklere

Norske byer kan redusere strømregningen med 30 prosent. 200 byer over hele verden jobber nå med å effektivisere strømforbruket gjennom radikal bruk av eksisterende teknologi.

Må bli mer visjonære

Byene vokser, og i 2050 vil 70 prosent av jordens befolkning bo i byer. De neste 40 årene må vi utvide byenes totale kapasitet tilsvarende det som er utviklet over de siste 4000 årene. Mer effektiv bruk av energi er helt nødvendig. Teknologien som trengs er allerede utviklet.

- Utfordringen for alle byer er at man har mange ulike systemer som ikke snakker sammen. Dermed klarer man ikke å optimalisere energiforbruket. Teknologien finnes, og det som ofte mangler er mer visjonære byutviklere som våger å utfordre den tradisjonelle tenkningen, sier Flavio Santos, VP Execution Center and Energy & Sustainability Services i Schneider Electric.

Noen byer går foran og viser potensialet.

- Barcelona, Boston og Stockholm er noen av de byene vi jobber med og som allerede kan vise til gode resultater. Totalt er det mer enn 200 byer som nå jobber etter «smart cities»-konseptet. Prosjektene viser at de fleste byer kan redusere strømregningen sin med 10 – 30 prosent årlig, sier Santos.

Dette er ikke bare for store byer.

- Det er ofte de store og kjente byene som trekkes frem, men faktum er at besparelsene kan være minst like store for mindre byer. Vi er for eksempel involvert i et veldig spennende prosjekt i Jokkmokk i Nord-Sverige, sier Santos.

Innsikt og nye finansieringsløsninger

Det første steget for å bruke energien mer effektivt er å vite i detalj når, hvor og hvor mye byen forbruker. Uten denne kunnskapen er det vanskelig å vite hvor man bør starte for å få best effekt.

- Vår erfaring er at man ofte sitter og styrer etter fragmenterte rapporter som viser energiforbruket flere måneder tilbake i tid. Det er ikke godt nok. Ideelt sett bør byens ledelse hver morgen få en enkel, men detaljert oversikt over energiforbruket fra dagen før. Uten den innsikten starter man i blinde, sier Santos.

Ofte er finansiering problemet

- Det største praktiske hinderet for mange byer er manglende finansiering. Mange sliter med dårlig økonomi og må prioritere kortsiktig drift fremfor prosjekter hvor besparelsene kommer over tid. For mange er løsning offentlig-private samarbeid. Med besparelser på opp til 30 prosent er det relativt liten risiko for en finansieringsinstitusjon å låne penger til slike prosjekter. Men det utfordrer iblant den etablerte måten å tenke offentlige investeringer på, sier Santos.

Nå oppfordrer han flere norske byer til å bli «smart cities»

- Norge har vært begunstiget med mye og rimelig energi. Å redusere energiforbruket har kanskje ikke vært på toppen av prioriteringslisten. Nå er tiden kommet for å tenke annerledes. Både av hensynet til økonomien og miljøet, sier Flavio Santos i Schneider Electric. 

Siemens UNIBUSS crop

Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo

Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.

Guard Bergen crop

Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen

Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.

Pepperl WILSEN_Wireless_LoRaWAN_Sensors crop

Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa

Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår. 

DF crop

Verdens største anlegg

Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.