
Siden 2013 har antall offentlige ladepunkter doblet seg i Norge
Eaton lanserer universelle billadestasjoner
Strømstyringsselskapet Eaton lanserer fire serier ladestasjoner for elektriske kjøretøy. De nye ladestasjonene har navnet xChargeIn, og er tilgjengelig nå. xChargeIn finnes i ulike prisklasser, men felles for ladestasjonene er den universelle utformingen: Alle ladestasjonene kan brukes uavhengig av type elbil.
- Noe av det vi er mest stolte av er at samtlige modeller er justerbare fra 10 til 32 ampere, har standardisert type 2-uttak og innebygget DC filter. Det er derfor svært enkelt å finne riktig ladestasjon til den enkeltes behov, sier administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng, og legger til:
- Hele transportsektoren skal over på strøm, da er det viktig å gjøre det enkelt for forbrukerne. Våre universelle ladestasjoner er i så måte et viktig bidrag til å forenkle overgangen fra fossile kjøretøy til elektriske kjøretøy.
I følge statistikk fra Motorvognregisteret var det per 31. desember 2017 om lag 210 000 ladbare biler i Norge. I overkant av 67 000 av disse er hybridbiler og nesten 142 000 er hel elektriske kjøretøy.
- Det har vært en fantastisk vekst i elbiler i Norge. Og i de senere årene har det kommet langt flere ladestasjoner. Siden 2013 har antall offentlige ladepunkter doblet seg i Norge. I 2017 telte Norge totalt 9 118 offentlige ladepunkter. Det er i midlertid mange som bruker en tradisjonell jordet husholdningskontakt for å lade bilen i garasjen hjemme. Det er ikke optimalt, og kan i enkelte tilfeller være ulovlig fordi det utgjør en betydelig risiko for varmeutvikling og dermed liv og helse, forklarer Helsingeng.
Elbilforeningens siste medlemsundersøkelse viser at 63 prosent fortsatt bruker jordet husholdningskontakt, mens 29 prosent har anskaffet hjemmeladestasjon. Tre prosent oppgir å bruke industrikontakt.
- En ladestasjon i hjemmet bør ansees som en investering i boligen. Med en hjemmeladestasjon vil det gå raskere å lade elbilen, du slipper å tenke på om sikringen ryker eller slår ut og sikkerheten styrkes, sier Helsingeng.
Fire ulike modeller
Eaton har utviklet fire ulike ladestasjoner for ulike behov. Samtlige modeller tåler regn, uvær og kulde ned til minus 40 grader (IP54). Den rimeligste av ladestasjonene, basismodellen, fungerer for samtlige elbiler, men støtter ikke hurtiglading. Det gjør derimot standardmodellen, som også tillater styring fra mobilen om man har koblet ladestasjonen til et styringssystem, eksempelvis Eatons smarthusløsning, xComfort. Tilkoblingen mot xComfort tillater lastkontroll, slik at man ikke får problemer med kapasiteten i huset mens man for eksempel lager middag på komfyren. Premium modellene er tiltenkt næringsbygg, borettslag og parkeringshus.
Fakta om modellene:
Basis modellen, A-Serien: En ladestasjon utviklet for hjemmet.
- Støtter samtlige elbiler og har en enkel plug and play tilkobling.
- For 230 volt opptil 7,4kW.
- DC-filter som styrker sikkerheten.
- Alle modeller justerbare fra 10 til 32A via DIP switch.
- Klassifiseres som IP54 og IK08, dette tilsier at produktet er robust.
Standard modellen, X-Serien: En ladestasjon utviklet for hurtiglading i hjemmet.
- Tillater hurtiglading opp til 22kW.
- DC-filter styrker sikkerheten.
- Kan tilkobles både 230V og 400V i samme modell.
- Alle modeller justerbare fra 10 til 32A via DIP switch.
- Kan styres fra eksterne systemer, som for eksempel xComfort.
- Klassifiseres som IP54 og IK08, noe som tilsier at produktet er robust.
Premium modellene, S- og M-Serien: Ladestasjoner utviklet for næringsbygg, borettslag og parkeringshus.
- Støtter hurtiglading opp til 22 kW på 400V eller 7,4 kW på 230V.
- Alle modeller justerbare fra 10 til 32A via DIP switch.
- Måler strømforbruket.
- Kan settes opp som ladenettverk med flere stasjoner.
- Tilpasser automatisk effektuttaket med hensyn til tilkoblede biler og tilgjengelig kapasitet.
- Klassifiseres som IP54, noe som tilsier at produktet er robust.
- Kommunikasjon gjennom OCPP og UDP protokoll.
- M Serien støtter kommunikasjon via WiFi og GSM3G.
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.
Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen
Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.
Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa
Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår.
Verdens største anlegg
Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.