
Basert på aktiv kjøling som muliggjør ladestrøm opptil 500 A
E-mobilitet klar for hverdagen: Hurtiglading med ladestrøm opptil 500 A
Førere og produsenter av el-kjøretøyer forventer kortere ladetider, ettersom dette fører til bedre egnethet i hverdagen og større aksept for e-mobilitet generelt.
Med High Power Charging (HPC) har Phoenix Contact utviklet en ladeteknologi som lader batteriet for en rekkevidde på 10 mil på kun tre til fem minutter. Utgangspunktet er en høyytelsesladeplugg med intelligent kjøling som muliggjør ladestrøm opptil 500 A henholdsvis en ladeeffekt på 500 kW.
Ved hurtiglading har så langt kun ladestrøm opptil 200 A vært teknisk mulig. For meget rask lading kreves likevel betraktelig sterkere strøm. Med vanlig ladeteknikk ville dette ha ført til farlig overoppheting eller også større og uhåndterlige kabeldiametre.
HPC-teknologien fra Phoenix Contact er basert på en aktiv kjøling som muliggjør ladestrøm opptil 500 A, uten at det går ut over sikkerhet og håndterbarhet. Som kjølevæske benyttes en miljø- og vedlikeholdsvennlig vann-/glykolblanding. Den kjøler både ladeledningen og DC-effektkontaktene i kjøretøyets ladeplugg. På grunn av kontaktbærerens varmeledende egenskaper fungerer den også som kjøleelement. Integrerte temperatursensorer måler varmeutviklingen i sanntid. En kontroller evaluerer disse dataene, og regulerer kjøleytelsen etter behov. Dermed forhindres overoppheting pålitelig, samtidig som kjølingens energieffektivitet forbedres.
HPC-kjøretøyladepluggen, som er klar for levering fra midten av 2018, har sitt utgangspunkt i det veletablerte Combined Charging System for Europa og Nord-Amerika og er dermed komplett CCS-kompatibel. Utover dette er den vedlikeholdsvennlig, ettersom rammene til plugghodet og DC-effektkontaktene ved skader helt enkelt kan skiftes ut, uten at kjølevæske må tappes. De integrerte temperatur- og lekkasjesensorene gir høy sikkerhet. Også den fleksible og lett håndterlige HPC-ladekabelen advarer brukeren eller operatøren tidsnok mot sikkerhetsrisiko via en indikator som er integrert i kabelmantelen.
PHOENIX CONTACT AS ble etablert i 1987 og er et datterselskap av PHOENIX CONTACT GmbH & Co. KG i Tyskland, en av verdens ledende virksomheter innen elektronisk interface og industriell automatiseringsteknikk. Selskapet sysselsetter ca 15 000 medarbeidere i hele verden og har et nettverk med over 50 datterselskaper samt ca 30 representanter som ivaretar global salg og support. I 2016 var omsetningen på 1,97 milliarder €.
I Norge er vi 31 medarbeidere hvorav 28 i Oslo, 1 i Ulsteinvik, 1 i Trondheim og 1 i Porsgrunn. Vi lagerfører på vårt hovedkontor mer enn 5.000 artikler og kan derfor betjene våre kunder med rask, effektiv og teknisk god service.
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.
Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen
Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.
Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa
Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår.
Verdens største anlegg
Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.