EH_2023_altendorf crop

Dynamisk start på det nye året

Endress+Hauser noterer sterk omsetningsvekst i 2022 og kan se lyst på fremtiden

Endress+Hauser tar fatt på jubileumsåret sitt med godt driv. I 2022 økte spesialisten på målings- og automatiseringsteknologi den konsoliderte omsetningen med 17 prosent til over 3,3 milliarder euro. Nesten 16 000 personer er ansatt i konsernet verden over. Den sveitsiske familiebedriften har også gode utsikter for 2023, som også er året bedriften fyller 70 år.

Fra oppstartsbedrift til global aktør

1. februar 1953 registrerte Georg H. Endress og Ludwig Hauser firmaet sitt offisielt. Siden har bedriften vokst fra et tomannsforetak til en ledende global leverandør av prosess- og laboratorieinstrumenter, automatiseringsløsninger og -tjenester. Gruppen har salgs- og støttevirksomheter i 125 land og produksjon i alle de store økonomiske regionene, noe som gjør familiebedriften til en virkelig global aktør.

Sterk vekst, positive utsikter

“I 2022 så vi stor vekst. Til tross for høyt belastede forsynings- og logistikkjeder var vi likevel i stand til å gi kundene pålitelig støtte”, rapporterer økonomidirektør dr. Luc Schultheiss. Takket være en økning i innkommende bestillinger kan Endress+Hauser ta fatt på 70-årsjubileumsåret i godt driv. “Vi forventer en tosifret vekstprosent i omsetning i 2023 også”, sier økonomidirektøren. Bedriften ønsker å skape nye jobber verden rundt og planlegger å investere stort i bygninger og utstyr.

Fokus på langsiktig suksess

Endress+Hauser har nesten doblet salgsvolumet de siste ti årene, og antallet ansatte har vokst med over 50 prosent. I samme periode ble det investert godt over 1,5 milliard euro fra gruppens egne finansmidler i nye bygninger og utstyr. “Kundene setter pris på oss, de ansatte er engasjerte og andelseierne tenker langsiktig”, sier administrerende direktør Matthias Altendorf. “Vi kan være stolte av det vi har oppnådd og gå fremtiden i møte med hodet hevet.”

Jubileumsfeiring

De ansatte vil feire gruppens 70-årsjubileum med både små og store arrangementer og aktiviteter over hele verden. Fra 26. til 28. juni 2023 inviterer Endress+Hauser kunder, partnere og industrieksperter til å delta på Globalt forum i Basel, Sveits, for å sammen diskutere bærekraftsforvandlingen i prosessindustrien. Endress+Hauser vil legge frem den reviderte årsrapporten i Basel i Sveits 4. april 2023.

Siemens UNIBUSS crop

Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo

Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.

Guard Bergen crop

Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen

Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.

Pepperl WILSEN_Wireless_LoRaWAN_Sensors crop

Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa

Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår. 

DF crop

Verdens største anlegg

Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.