Bruker har erfart i sin digitaliserte løsning for fiskeslambehandling
Digitalisering kan føre til 25 % innsparinger på driftsutgifter
På Aqua Nor 2021 viser Schneider Electric og partneren Wonderware Scandinavia frem de konkrete fordelene ved digitalisering av akvakultur og stiller ut elementene som et fremtidsrettet fiskeoppdrettsanlegg bør basere seg på.
Innsparingsmulighetene som «Fremtidens akvakultur» gir gjennom digitalisering med EcoStruxure™-løsningen, er så betydelige at de fremste norske aktører i bransjen satser stort på denne nye IoT-aktiverte teknologien.
Schneider Electric, energi- og automatiseringsspesialisten som nå står bak flere og flere digitaliserte akvakulturanlegg i Norge - blant annet Lerøy Sjøtroll og Erko Settefisk på Stord, for å nevne noen - vil - også på Aqua Nor - fokusere på bedre sikkerhet og fiskevelferd, lavere vedlikeholdskostnader og bedre kontroll av anleggene.
Besparelsene kan beløpe seg til godt og vel 25 % av driftskostnadene, noe partnere av Schneider Electric som Blue Ocean Technology allerede har erfart i sin digitaliserte løsning for fiskeslambehandling med EcoStruxure-teknologi (se også video). En slik løsning vil installeres også på det nye anlegget til Salmon Evolution i Nord-Møre.
Flere konkrete eksempler
- I år har vi oppdatert utstillingen vår på Aqua Nor med alle nyheter som våre kunder ennå ikke - eller kun delvis - har fått med seg; både hardware og programvare, i tillegg til en skinningmaskin fra kunden vår Trio Food, forklarer Allan Ødegaard, Segment Manager for akvakultur hos Schneider Electric i Norge.
- Maskinen har blitt koblet til Machine Advisor, en skybasert plattform som gjør brukeren i stand til å spore og overvåke maskinens tilstand uavhengig av hvor maskinen står i verden og når som helst, via PC eller mobile enheter. På messen vil flere eksperter fra Schneider være tilgjengelig for de interesserte og forklare detaljer, spesifiserer Ødegaard.
Nytt: økende fokus på energieffektivisering
- Digitalisering av denne bransjen er nå et must for å lede an internasjonalt og konkurrere nasjonalt, sier Ødegaard. - Teknologien vår står bak flere og flere anlegg. Det som er nytt og veldig interessant for oss som fokuserer på energieffektivisering, er den økende interessen både for industriautomasjonsløsninger og for energibesparende, smarte elektrotavler som kan overvåkes og styres på avstand. Slik for eksempel på anlegget for rensefiskoppdrett til Rognkjeksen AS på Finnøy, som benytter seg av EcoStruxure Power-teknologi for å overvåke anleggets energiforbruk.
- Anleggene våre – både for industri- og energiautomatisering - rapporterer og gir råd om energiforbruk og anleggets tilstand, slik at man kan forebygge nedetid og sørge for at fisk har det godt. Det er vesentlig for produktiviteten og for bunnlinjen å ha en forutsigbar og sikker drift med lavest mulig bruk av ressurser. Og i energikrevende anlegg som de toppmoderne RAS-anleggene, er dette spesielt viktig: energieffektivisering er aktuelt ikke bare med tanke på å begrense klimagassutslipp, men også for å spare penger, her og nå, bedyrer Ødegaard.
Nyheter 2021 på Aqua Nor-standen til Schneider Electric
Innenfor EcoStruxure-teknologien er nyhetene som vises på Aqua Nor 2021 følgende:
Harmony Edge Box
Et hardware/software-grensesnitt mellom lokale maskiner eller anlegg og fjerntilkoblede applikasjoner, basert på en industriell PC-boksarkitektur med optimalt fokus på cybersikkerhet.
Harmony Edge Box benyttes for sikker fjerntilkobling, ved programanalyse eller endring i lokalt utstyr, gjerne i kombinasjon med Schneider Electric sin nettbaserte programvaretjeneste EcoStruxure Secure Connect Advisor.
Boksen egner seg godt for periodisk (eller på endring) sending av lokal digitalinformasjon ut i nettskyen med optimal cybersikker funksjonalitet.
EcoStruxure Process Expert
En software for design, utvikling, operasjon og vedlikehold av industrielle prosesstyringer.
Den benytter et objektorientert design, med bruk av testede og verifiserte bibliotekblokker, som gir forutsigbarhet, rask utvikling og redusert risiko i ferdig anlegg.
Softwaren utvikler konsistente objekter/kode for både Schneider Electric sine Modicon prosess-PLS-er og valgfri «Plant SCADA» eller «System Platform SCADA» fra AVEVA.
Det er lagt vekt på funksjonalitet i blokkene, som hjelper driftsoperatører til optimal styring av et prosessanlegg med rask tilgang til nødvendig informasjon.
WIN-911
En avansert programvare for utsending av alarmer fra et prosessanlegg til mottagere utenfor anlegget.
Softwaren er godt integrert og gjennomtestet i kombinasjon med AVEVA SCADA, som System Platform og Plant SCADA.
Det er vektlagt stor grad av fleksibilitet for driftsoperatører til enkelt å endre på alle nødvendige parametere, som telefonnummer, e-post adresser, vaktansvarlig, rekkefølge på prioriteringer, etc.
Softwaren kan konfigureres til å benytte redundante medier for alarmutsendelser, med optimal sikkerhet for at alarmene når frem til riktig mottager.
SW kan kombineres med «Mobile-911» App for smarttelefon og nettbrett, til kvittering av mottatt alarm, alarmoversikt, etc.
Variantreduksjon i automasjonskapet
Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat. Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.
Liten med kraftfull fotoelektriske avstandssensorene Pepperl+Fuchs
Det finnes en mengde applikasjoner som krever nøyaktig avstandsmåling over lange avstander. Denne oppgaven er krevende dersom sensoren ikke kan ta mye plass på grunn av installasjonssituasjonen i maskinen. Pepperl+Fuchs tilbyr nå en løsning med de nye fotoelektriske avstandssensorene i R200-serien integrerer raftig Pulse Ranging Technology (PRT) i et kompakt standardhus.
Rolf Selbo ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser
Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Rolf Selbo som Sales Engineer. Rolf tiltrådte stillingen 1. september 2024 og er lokalisert på vårt hovedkontor på Tranby.
Ny CEO hos Gylling Teknikk
Selskapet takker Sverre Iversen for sin støe hånd. I 1983 var Sverre Iversen med på å starte det som i dag heter Gylling Teknikk AS. Tre ansatte og ett selskap har nå blitt til åtte selskaper med over 90 ansatte i Norge, Sverige og Finland. Det har vært litt av en reise. Sverre trapper nå ned og 30. juni hadde han sin siste dag som daglig leder. Han gir stafettpinnen videre til Nicolai og holder seg i bakgrunnen i en overgangsperiode.