OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bruker har erfart i sin digitaliserte løsning for fiskeslambehandling

Digitalisering kan føre til 25 % innsparinger på driftsutgifter

På Aqua Nor 2021 viser Schneider Electric og partneren Wonderware Scandinavia frem de konkrete fordelene ved digitalisering av akvakultur og stiller ut elementene som et fremtidsrettet fiskeoppdrettsanlegg bør basere seg på.

Innsparingsmulighetene som «Fremtidens akvakultur» gir gjennom digitalisering med EcoStruxure™-løsningen, er så betydelige at de fremste norske aktører i bransjen satser stort på denne nye IoT-aktiverte teknologien.

Schneider Electric, energi- og automatiseringsspesialisten som nå står bak flere og flere digitaliserte akvakulturanlegg i Norge - blant annet Lerøy Sjøtroll og Erko Settefisk på Stord, for å nevne noen - vil - også på Aqua Nor - fokusere på bedre sikkerhet og fiskevelferd, lavere vedlikeholdskostnader og bedre kontroll av anleggene.

Besparelsene kan beløpe seg til godt og vel 25 % av driftskostnadene, noe partnere av Schneider Electric som Blue Ocean Technology allerede har erfart  i sin digitaliserte løsning for fiskeslambehandling med EcoStruxure-teknologi (se også video). En slik løsning vil installeres også på det nye anlegget til Salmon Evolution i Nord-Møre.

Flere konkrete eksempler

- I år har vi oppdatert utstillingen vår på Aqua Nor med alle nyheter som våre kunder ennå ikke - eller kun delvis - har fått med seg; både hardware og programvare, i tillegg til en skinningmaskin fra kunden vår Trio Food, forklarer Allan Ødegaard, Segment Manager for akvakultur hos Schneider Electric i Norge.

- Maskinen har blitt koblet til Machine Advisor, en skybasert plattform som gjør brukeren i stand til å spore og overvåke maskinens tilstand uavhengig av hvor maskinen står i verden og når som helst, via PC eller mobile enheter. På messen vil flere eksperter fra Schneider være tilgjengelig for de interesserte og forklare detaljer, spesifiserer Ødegaard.

Nytt: økende fokus på energieffektivisering

- Digitalisering av denne bransjen er nå et must for å lede an internasjonalt og konkurrere nasjonalt, sier Ødegaard. - Teknologien vår står bak flere og flere anlegg. Det som er nytt og veldig interessant for oss som fokuserer på energieffektivisering, er den økende interessen både for industriautomasjonsløsninger og for energibesparende, smarte elektrotavler som kan overvåkes og styres på avstand. Slik for eksempel på anlegget for rensefiskoppdrett til Rognkjeksen AS på Finnøy, som benytter seg av EcoStruxure Power-teknologi for å overvåke anleggets energiforbruk.

- Anleggene våre – både for industri- og energiautomatisering - rapporterer og gir råd om energiforbruk og anleggets tilstand, slik at man kan forebygge nedetid og sørge for at fisk har det godt. Det er vesentlig for produktiviteten og for bunnlinjen å ha en forutsigbar og sikker drift med lavest mulig bruk av ressurser. Og i energikrevende anlegg som de toppmoderne RAS-anleggene, er dette spesielt viktig: energieffektivisering er aktuelt ikke bare med tanke på å begrense klimagassutslipp, men også for å spare penger, her og nå, bedyrer Ødegaard.

Nyheter 2021 på Aqua Nor-standen til Schneider Electric

Innenfor EcoStruxure-teknologien er nyhetene som vises på Aqua Nor 2021 følgende:

Harmony Edge Box 

Et hardware/software-grensesnitt mellom lokale maskiner eller anlegg og fjerntilkoblede applikasjoner, basert på en industriell PC-boksarkitektur med optimalt fokus på cybersikkerhet.

Harmony Edge Box benyttes for sikker fjerntilkobling, ved programanalyse eller endring i lokalt utstyr, gjerne i kombinasjon med Schneider Electric sin nettbaserte programvaretjeneste EcoStruxure Secure Connect Advisor.

Boksen egner seg godt for periodisk (eller på endring) sending av lokal digitalinformasjon ut i nettskyen med optimal cybersikker funksjonalitet.

EcoStruxure Process Expert

En software for design, utvikling, operasjon og vedlikehold av industrielle prosesstyringer.

Den benytter et objektorientert design, med bruk av testede og verifiserte bibliotekblokker, som gir forutsigbarhet, rask utvikling og redusert risiko i ferdig anlegg.

Softwaren utvikler konsistente objekter/kode for både Schneider Electric sine Modicon prosess-PLS-er og valgfri «Plant SCADA» eller «System Platform SCADA» fra AVEVA.

Det er lagt vekt på funksjonalitet i blokkene, som hjelper driftsoperatører til optimal styring av et prosessanlegg med rask tilgang til nødvendig informasjon.

WIN-911

En avansert programvare for utsending av alarmer fra et prosessanlegg til mottagere utenfor anlegget.

Softwaren er godt integrert og gjennomtestet i kombinasjon med AVEVA SCADA, som System Platform og Plant SCADA.

Det er vektlagt stor grad av fleksibilitet for driftsoperatører til enkelt å endre på alle nødvendige parametere, som telefonnummer, e-post adresser, vaktansvarlig, rekkefølge på prioriteringer, etc.

Softwaren kan konfigureres til å benytte redundante medier for alarmutsendelser, med optimal sikkerhet for at alarmene når frem til riktig mottager.

SW kan kombineres med «Mobile-911» App for smarttelefon og nettbrett, til kvittering av mottatt alarm, alarmoversikt, etc.

Pepperl induktiv giver crop

Induktive givere med forbedrede egenskaper fra ledende leverandør

Utviklingen av den nye porteføljen var utvilsomt selskapets lange erfaring

Selv om sylindriske induktive givere har vært på markedet i mer enn 60 år er det fortsatt behov og muligheter for forbedringer. Pepperl+Fuchs har gjennomført en redesign av DC-utgaven som har medført forbedring av egenskaper som er viktige for mange kunder.

les mer...
Håland SVi3-positioner-ventilstiller crop

Ny Masoneilan SVI3 positioner

Håland Instrumentering AS presenterer ny brukervennlig digital ventilpositioner / ventilstiller for pneumatiske kontrollventiler. Den benytter samtidig avansert teknologi for pålitelig og nøyaktig ventil posisjonering.

les mer...
NORD-Cazaux-Rotorflex-Drehkolbenpumpe-crop

Driv teknologi for desentraliserte frittstående applikasjoner

Kan enkelt og lokalt styres og betjene

NORD DRIVESYSTEMS leverer også applikasjonsoptimaliserte drivsystemer for kompakte mobile maskinsystemer som pumper eller vifter opp til 22 kW. For drift med variabel hastighet på slike maskiner som ofte bare har en eller noen få drivakser, kan NORDAC FLEX SK 200E frekvensomformeren monteres direkte på motoren eller i nærheten av motoren på maskinen.

les mer...
AMNYTT 05 2021 kollasj crop

AMNYTT 05 2021 er publisert

Mange bedrifter er på god vei i å utvikle bærekraftige og lønnsomme arbeidsplasser. Men flere bør følge etter de gode eksempler. Utfordringene er muligens å ta til seg nødvendig kompetanse. Men det er det overkommelig å løse. Snakk med bedrifter som har startet den digitale reise, eller spør anerkjente utviklingsmiljøer. Vi har nødvendig kompetanse her i landet.

les mer...