Guido Poppel

Kan generere 50 til 60 prosent av prosjektet

Design på halvparten av tiden

Hvordan kan en produsent av komplekse kontrollkabinetter oppnå konkurransedyktige fordeler? Ved å automatisere sine prosesser. Bilfinger GreyLogix som er basert i Flensburg, Tyskland, bruker nå EEC One fra Eplan - noe som halverer tiden det tar å produsere diagrammer.

Med 650 ansatte er GreyLogix blant de største når det kommer til å konstruere automasjonsløsninger. Selskapet, som har vært aktive i 15 år, spesialiserer seg på store automasjonsteknologi som krever ingeniørekspertise i tillegg til industrispesifikk kunnskap. Det er derfor at deres team er organisert i forskjellig forretningsenheter som hver for seg fokuserer på spesifikke markedssegmenter slik som olje og gass, næringsmidler og «Vi har ingen standardprosjekter, så det eksisterer heller ingen lærekurve,» sier Thomas Besser, teamleder for CAE Centre of Excellence. «Det betyr at ekspertise og erfaring er ekstra viktig.» Dette gjelder programmering, som består av hoveddelen av arbeidet, men også elektrisk design og utvikling av skap for bryterutstyr. GreyLogix har alltid vært avhengige av en stor grad av automasjon: «Vi innså tidlig at vi måtte være sterke innenfor prosjekt- og prosesstyring. Vi vil tilby våre kunder ekstra verdi: være smartere og mer intelligent. Vi arbeider hele tiden med dette.»

Eplan Engineering Configuration One (EEC One) er et nytt tillegg til verktøyene som GreyLogix bruker for elektrisk ingeniørarbeid. Denne programvaren tillater automatisk generering av diagrammer, basert på et Excel-grensesnitt. Dette krever en spesifikk tilnærming; ingeniøren angir grunnleggende parametre i en tabell, som for eksempel spenning. Deretter velges komponenter fra en individuelt konfigurert liste, som «75 kW motor» og ved et trykk på «konfigurering»-knappen mottas kablingsdiagrammet.

Forarbeid lønner seg
Diagrammet krever fortsatt individuelle justeringer, men det tilbyr et godt grunnlag og sparer mye tid. Thomas Besser forklarer, «Du kan generere 50 til 60 prosent av prosjektet ved hjelp av denne automatiserte designprosessen. Ingeniører kan nå bruke den ekstra tiden til å løse kreative oppgaver.» Komponenter og strukturer må defineres på forhånd, men dette lønner seg, det er derfor GreyLogix gradvis faser inn EEC One i alle sine forretningsenheter. Ingeniører står fritt til å bruke systemet som de vil. «Du behøver ikke behandle alt i EEC One,» sier Besser. «Ingeniører kan for eksempel like gjerne konfigurere alle enhetstaggene i Eplan Electric P8 - det er opp til dem.» Fordelene som GreyLogix ser i automatisert elektrisk ingeniørarbeid er så store at selskapet nå vurderer å introdusere liknende konsepter for programvareprogrammering: som Besser sier, «Vi vil spare 10 til 15 prosent ekstra på tiden vi bruker på denne tidskrevende oppgaven.»

GreyLogix produserer kontrollkabinett uten å ha et lager. De tilgjengelige komponentene monteres i henhold til Kanban-systemet. Alle komponentene kjøres igjennom produksjonsprosessen, hvert kontrollkabinett plasseres på en spesialbygd monteringsvogn, som forbedrer fleksibilitet. En stor planleggingstavle fremme i hallen viser aktuell sykluser hvor de individuelle produktene er strukturert og arbeidsstasjonene bemannet. Automation er også veldig avansert her: platemetallbehandling utføres direkte fra CAE-systemet - Eplan Pro Panel - på et Perforex maskinsenter fra Kiesling.

Monteringsdesign av kontrollskap med Eplan Pro Panel utføres av eksperter som er eneansvarlig for denne oppgaven. «De tre kollegene jobbet opprinnelig i produksjon,» sier Besser. «De vet hvordan monteringen skal utføres på best måte. Ingeniørene utfører design og er også ansvarlige for bestillinger og utskrift av kablingsdiagrammer.» Både kundene og salgsavdelingen setter pris på 3D-layout som generes av Eplan Pro Panel. GreyLogix følger ønskene til sine kunder når de velger ingeniørverktøy: «Vi bruker ni forskjellige ECAD-programmer. Men når vi selv velger hvilket program vi skal bruke så velger vi Eplan. Og monteringsdesign utføres alltid i Eplan.»

Parker IO crop

Parker Hannifin introduserer innovative I/O-tilleggskort for å forbedre servodriverytelsen

Parker Hannifin har forbedret tilbudet innen frittstående og fleraksede Parker-servodrivere (PSD), med et nytt I/O-alternativkort. Dette allsidige tilleggskortet, med plass til ett eller to kort per driver, introduserer en rekke tekniske funksjoner som forbedrer tilpasningsevnen og ytelsen til hele PSD-familien.

Emerson PACSystems crop

Emersons nye, kompakte og robuste PC designet for å koble industrigulvet til skyen

PACSystems IPC 2010, med forhåndsinnstilt Movicon-programvare og PACEdge IIoT-plattform, leverer høyytelses databehandlingsfunksjoner for industrielle datavisualiseringsapplikasjoner. Emerson introduserte i dag sin nye PACSystems™ IPC 2010 Compact Industrial Computer (IPC), en robust industridatamaskin designet for å håndtere et bredt utvalg av automatiseringsapplikasjoner innen maskinproduksjon og frittstående detaljproduksjon. 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.