Per-Loberg-Eriksen crop

De bygde for evig fremtid – noe som viste seg å være tre tiår

NTNU-forsker Jonas Nøland uttaler den 15. mai i Finansavisen at flere datasenter og kunstig intelligens vil skape et «uendelig kraftbehov». Kanskje er dette det siste bidraget i det som allerede ser ut til å bli den perfekte storm.

I årene fra 1970 til slutten av 90-tallet var det en enorm utbygging av elnettet i Norge. Den gang bygdes et nett som overgikk forventet forbruk, selv med en betydelig vekst; et nett for «evigheten». Fra 90-tallet sank utbyggingen dramatisk grunnet innføringen av nye reguleringer. Ser man på antall kilometer luftledninger utbygd i regional- og transmisjonsnettet, ble utbyggingen redusert til en fjerdedel på kun få år.

Siden den gang har elforbruket økt betraktelig, drevet frem av ny teknologi og overgangen til det som skal bli et helelektrisk samfunn. At nettopp ny teknologi, som også er tiltenkt en rolle i reduksjonen i elforbruket og derav klimautfordringen, nå skaper et «uendelig kraftbehov», er et godt bilde på utfordringen vi står ovenfor.

Det estimeres en investering i det norske transmisjonsnettet (de største mastene som flytter mest strøm) på mellom 60 og 100 milliarder kroner frem mot 2030, og det tilsvarende for regional- og distribusjonsnettet. En vesentlig del av dette er vedlikehold av eksisterende nett. I årene som kommer vil det bli avgjørende å benytte teknologien vi allerede har. Økt utskiftning av eksisterende liner, hvor økt bruk av HTLS-liner (high temperature low sag) gir umiddelbar effekt og bidrar til vesentlig forbedring av eksisterende anlegg. Det er viktig for lommeboka til folk, når datasentrene skal stå på døgnet rundt.

Samtidig er vi ikke alene om å ha store utfordringer med kapasitet og manglende vedlikehold av eksisterende elnett. Og vi er ikke alene om et økt overføringsbehov på bakgrunn av overgangen til fornybar energi og utbyggingen av flere datasenter. Dette er en utfordring i hele Europa. Mot 2030 vil energiforbruket i EU økes med 60%, og en estimert investering i elnetttet på nær 600 milliarder euro vil være nødvendig.

Melbye er i dag en stor leverandør av kritisk infrastruktur i Norge, og har operert flere tiår som en leverandør til elnettet i Norden. Vi heier frem alle aktører som setter fokus på behovet for økt investeringstakt, bruk av velkjent teknologi og utvikling av elnettet for å gjøre stormen minst mulig. I mellomtiden skal vi gjøre vårt beste for å sikre materiell i et internasjonalt marked preget av geopolitisk uro, usikre fraktruter og kommende råvareutfordringer. Et marked hvor selv 100 millarder kroner kan bli smått.

Håland gasslekkasje-gassdetektor crop

Ultrasonisk kamera for å avdekke gasslekkasjer

Nytt agentur fra Håland Instrumentering AS, Distran portable kamera som gjør gasslekkasjer synlige gjennom sine ultrasoniske sensorer. Ultralyden fra en gasslekkasje fanges opp ved hjelp av en avansert sensorteknologi. Frontpanelet har 124 mikrofoner/sensorer som lokaliserer ultralyden, samt et optisk kamera.

ADV509A_EVA-crop

Advantech lanserer trådløse sensorer med LoRaWAN-teknologi for presis miljøovervåking

Advantech, en ledende leverandør av IoT-løsninger til industrien, har annonsert lanseringen av den innovative EVA-2000-serien, en ny serie med smarte, trådløse sensorer som benytter LoRaWAN-teknologi. Serien markerer et betydelig fremskritt innenfor industriell bruk av sensorer, med dataoverføring med stor rekkevidde i kombinasjon med eksepsjonell energieffektivitet. EVA-2000-serien består av diverse sensormodeller for alt fra temperatur til fuktighet og vannlekkasjer, og den er utviklet for krevende sektorer som industriell automatisering, utstyrsovervåking og miljøovervåking.

AuticAION PI_Toppbilde med produktbilde_RaspberryPI crop

AION PI er en svært prisgunstig Raspberry PI-enhet med innebygget UPS for industrielle applikasjoner

Autic har gleden av å kunne tilby en industriell Raspberry PI-enhet for det Norske automasjonsmarkedet. Med 8GB RAM, 32GB SD, COM port, 4 USB og 2 HDMI porter vil denne enheten passe perfekt til de fleste IIoT applikasjoner.  Vi kan også tilby AION PI med preinstallert Ignition EDGE, da vil man få en fullblods IIoT løsning med all funksjonalitet som Ignition har å by på. 

Phoenix avisolering crop

Avisoleringsautomat for effektiv klargjøring av ledere

Med den nye avisoleringsautomaten E.Fox S 10 fra Phoenix Contact avisoleres lederne enkelt og effektivt, og det med resultater i uforandret høy kvalitet. De spesielle V-knivene dekker et tverrsnittsområde fra 0,08 mm² til 10 mm². Med flatkniven (tilvalg) behandler den flatkabler opp til en bredde på 7,6 mm.