
Oppnådd gjennom optimalisering av systemene som styrer ventilasjon
Danfoss reduserer eget energiforbruk med 50 %
Global oppvarming må stanses og ifølge International Energy Agency kan energieffektivitet bidra med 38 % av den nødvendige klimagassreduksjonen. Danfoss leverer noen av de mest innovative energibesparende løsninger.
Selskapet akselererer nå sin egen innsats ved å innføre nye ambisiøse klimamål. Mesteparten av verdens energiforbruk kommer fra industri og bygninger, og reduksjonspotensialet er tilsvarende stor. Danfoss ønsker å være rollemodell, og har satt nye ambisiøse mål for seg selv i forkant av klimatoppmøtet COP21 i Paris. Innen 2030 planlegger selskapet å bruke halvparten så mye energi til å drive sin virksomhet, og å avgi halvparten så mye CO2 fra den energien de bruker.
Konsernsjef Niels B. Christiansen sier: "På verdensbasis leverer Danfoss noen av de mest innovative og effektive teknologier for å spare energi, vi hjelper byer og selskaper til å nå sine mål. Nå intensiverer vi vår egen innsats i form av en ny, ambisiøs klimastrategi, som bygger på det vi allerede har gjort og oppnådd. Vi ser dette som en naturlig del av å være ledende aktør innen klimasektoren."
Danfoss er allerede godt i gang med å leve opp til disse målene. Mellom 2007 og 2014, økte selskapets omsetning med 55 %, mens energiforbruket, i forhold til salg falt med 29 %. Danfoss har iverksatt energibesparende prosjekter, blant annet på de største fabrikkene i verden. Vanligvis reduserer dette energiforbruket til driften av bygningene med 25-30 %. Besparelsene er primært oppnådd gjennom optimalisering av systemene som styrer ventilasjon, oppvarming og kjøling ved hjelp av Danfoss 'egne produkter.
Basert på de positive erfaringene, intensiverer Danfoss nå arbeidet med å optimalisere energiforbruket i selskapets bygninger over hele verden. I tillegg vil produksjonsprosesser bli systematisk undersøkt for ytterligere energikutt.
Danfoss fortsetter også å innføre grønne energikilder. I 2013 satte Danfoss opp en solcellepark, som trolig er den største i sitt slag i Skandinavia, ved siden av sitt hovedkontor i Nordborg, Danmark. Solcelleparken produserer strøm tilsvarende årsforbruket til 400 eneboliger, og har en total kapasitet på 2 MW. Et 1MW solcellesystem ble åpnet på Danfoss 'nye campus i India i fjor. Dessuten har den nye campus mottatt den internasjonale LEED Platinum rangeringen og er sertifisert som et grønt og bærekraftig bygningskompleks. Et utvalg Danfoss-produkter er installert for å spare energi.
Fakta om de nye klimamålene:
Ambisjonene er å redusere energiintensiteten med 50 %, fra 24 MWh per 1m DKK solgt i 2007 til 12 MWh i 2030.
På samme tid skal energimengden som brukes av selskapet produsere halvparten av mengden av CO2. I 2007 var utslippet 320kg CO2 per 1 MWh energi. I 2030 skal denne være maksimalt 160 kg.
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.
Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen
Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.
Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa
Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår.
Verdens største anlegg
Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.