Omron Skoda crop

Roboten fullfører 120 turer per dag og kjører totalt 35 km på ruten

ŠKODA AUTO bruker Omrons fullstendig selvstyrende transportrobot på Vrchlabí-anlegget

Den selvstyrende roboten bidrar til stadig å forbedre arbeidssikkerheten i Vrchlabí og minimere arbeidsrisikoer. Den gjenkjenner personer den møter på veien, samt andre kjøretøy og fastmonterte hindringer.

Et fullstendig selvstyrende transportsystem frakter deler mellom det mekaniske målesenteret og bearbeidingsmaskiner

Roboten trenger bare en guidet omvisning for å få oversikt over ruten og omgivelsene

Digitalisering og Industry 4.0 er hjørnesteiner i ŠKODA AUTOs strategi for 2025

ŠKODA AUTO jobber iherdig for å forbedre digitaliseringen av produksjonsprosessen sin som en viktig del av strategien for 2025. Per dags dato bruker den tsjekkiske bilprodusenten en fullstendig selvstyrende transportrobot fra Omrom på komponentanlegget i Vrchlabí. Denne roboten kan gjenkjenne hindringer på veien gjennom anlegget og inkorporere annen informasjon om omgivelsene når den planlegger ruten sin. Hvis det er nødvendig, endrer den retning slik at den alltid kommer frem til målet så raskt som mulig. På denne måten bidrar den til å forbedre sikkerheten på arbeidsplassen og gjøre transportprosessene på anlegget mer effektive.

«Det har vært en bevisst beslutning å bruke ŠKODA AUTOs første fullstendig selvstyrende robot på Vrchlabí-anlegget. Med denne roboten viser vi på nytt at dette er et ultramoderne og høyteknologisk anlegg», sier Michael Oeljeklaus, styremedlem for produksjon og logistikk i ŠKODA AUTO, og legger til «Med det nye transportsystemet fortsetter vi arbeidet med stadig å innføre teknologiske nyvinninger på anlegget vårt i tråd med Industry 4.0».

Den mobile LD-transportroboten fra Omron kan bære en last på opptil 130 kg på én tur, og den velger riktig bane helt av seg selv. I motsetning til tradisjonelle automatiske transportsystemer trenger den ikke veiledning som induksjonssløyfer, magnetstriper eller reflektorer. Kjøretøyet trenger bare å bli ledet gjennom stasjonene én gang ved hjelp av et nettbrett eller en kontrollspake for å lære ruten. Underveis fanger den opp miljøet rundt og endringer i omgivelsene helt på egenhånd, og endrer ruten sin ved behov.

Takket være sofistikert, toppmoderne teknologi kan roboten navigere gjennom omgivelsene: den bruker sensorer og laserskannere til å gjenkjenne kjøretøy, fastmonterte hindringer og personer den møter på veien. Kontrollsystemet beregner tilnærmingshastigheten og registrerer eventuelle forestående kollisjoner. Hvis dette er tilfelle, stanser roboten av seg selv og foretar en unnvikende manøver. I motsetning til andre systemer som brukes på ŠKODA AUTO, kan den justere ruten umiddelbart basert på informasjon fra omgivelsene, uten at den må stanse opp. Hvis den fullstendig selvstyrende roboten registrerer at den regelmessig vil møte hindringer på et bestemt punkt langs ruten, vil den endre ruten permanent. Om nødvendig kan det elektriske systemet kjøre til alle målene på det 16 000 m2 store Vrchlabí-anlegget.

Roboten fullfører 120 turer per dag og kjører totalt 35 km på ruten mellom det mekaniske målesenteret og bearbeidingsmaskinene. Test- og pilotfasene har allerede blitt gjennomført, og roboten brukes jevnlig på fabrikken fra juni 2018.

De økende produksjonstallene på ŠKODA AUTO betyr at kapasiteten på anleggene blir bedre utnyttet, og at det er mer trafikk i produksjonsområdene. Den selvstyrende roboten bidrar til stadig å forbedre arbeidssikkerheten i Vrchlabí og minimere arbeidsrisikoer.

ŠKODA AUTO tar systematisk i bruk teknologi fra Industry 4.0 i produksjonen, som for eksempel samarbeidende roboter. Disse blir brukt i produksjonen av direktegirkasser på Vrchlabí-anlegget og bistår de ansatte i den mest sensitive oppgaven i girkasseproduksjon, nemlig å sette inn stempelet i giraktuatoren. Robotene leverer også deler til en rekke maskiner og frakter tomme beholdere tilbake til lageret. Det omfattende IT-systemet utgjør også en del av driften.

ŠKODA AUTO definerte digitalisering av produkter og prosesser som en av hjørnesteinene i strategien sin for 2025. Andre viktige satsingsområder inkluderer å elektrifisere ŠKODA-modeller, erobre nye markeder og utvide merkevaren til nye forretningsområder som er knyttet til tradisjonell bilproduksjon, ved å innføre en rekke mobilitetstjenester.

Pepperl F191 crop

Økonomisk RFID-løsning med IO-Link og høy ytelse

F191 IO-Link er et helt nytt RFID Lese/skrivehode fra Pepperl+Fuchs med innebygd IO-Link kommunikasjon. Det nye Lese/skrivehodet er beregnet for leseavstander opp til 1 meter.

les mer...
Fortescue Henning Vellene_Egil Hogna crop

Norconsult prosjekterer nytt grønt ammoniakkanlegg for Fortescue Future Industries

Skal utvikle et produksjonsanlegg med en mulig kapasitet på 300 megawatt

Fortescue Future Industries har inngått avtale med Norconsult om prosjekteringen av et produksjonsanlegg for grønn hydrogen og grønn ammoniakk i Svelgen. Fortescue Future Industries (FFI), et datterselskap av det australske selskapet Fortescue, har besluttet at deres Holmaneset-prosjekt skal videreføres.

les mer...
Goodtech Hauge crop

Sterk avslutning på året for Goodtech

Vi har initiert mange endringer i 2022 for å rigge oss for fremtiden

Goodtech presenterer fredag 24. februar en god avslutning på året med solid marginvekst, og leverer i tillegg nok en strategisk viktig milepæl ved salget av organisasjonen på Åland. Konsernet rapporterer samtidig om en økning i EBITDA for den videreførte virksomheten fra 10,9 MNOK i 2021 til 28,9 MNOK i 2022 (+165%).

les mer...
Phoenix plug crop

Pluggforbindere for automatisert produksjon

Kan også velge fra et høyt antall individuelle merkinger

Den nye, krympebaserte ledning-til-kort-pluggforbinderserien Connexis for kabelkonfeksjoneringer fra Phoenix Contact optimaliserer automatisert produksjon og sørger slik for tempo og presisjon ved kretskortpluggforbindelsen.

les mer...