Powell Nordlandsnett mast crop

Håper vi å kunne skape mer effektive vedlikeholdsprosesser

Automatiserer store deler av vedlikeholdsjobben

Powel har utviklet en programvareløsning som sanntidsovervåker strømnettet og gjør det mulig å automatisere store deler av vedlikeholdsjobben til nettselskapene. Powel Sensor Connect samler og behandler ulike datakilder i strømnettet innenfor en og samme plattform. Dette gir nettselskapene innsikt i den faktiske tilstanden i strømnettet, helt ned på komponentnivå.

- Sensor Connect gir nettselskapene mulighet til å utnytte ressursene mer effektiv og gjennomføre vedlikehold der det trengs mest, sier Sjur Messel Nafstad, produktansvarlig i Powel.

Sensorer registrerer feil og mangler

Sensorer registrerer feil og mangler på strømnettet, og datainnsamlingen er kontinuerlig og i sanntid. For at nettselskapene skal kunne benytte seg av dataene, må de organiseres og kategoriseres. Dette gjøres med Powel Sensor Connect.

- Løsningen gjør det mulig å automatisere mye av den jobben som før måtte gjøres ved hjelp av befaringer, sier Nafstad.

Sensor Connect sørger for at informasjonen kommer inn i fagsystemet til nettselskapet på en fornuftig måte. Det vil si at informasjonen blir analysert, slik at brukerne klarer å skille mellom kritiske feil og små feil.

- Vi har gjennom vårt pilotprosjekt med Powel erfart at det er fullt mulig å gå fra tradisjonell årlig nettstasjonsinspeksjon, til å se hva moderne teknologi for å digitalisere vedlikeholdsprosesser kan gjøre. I prosjektet overvåker vi flere av våre nettstasjoner med sensorer og med data fra disse håper vi å kunne skape mer effektive vedlikeholdsprosesser på sikt, sier Harald Martin Andreassen, direktør i Nordlandsnett.

Fra befaringer til digital overvåkning

Nordlandsnett har rundt 1700 nettstasjoner som alle går gjennom en standard årlig inspeksjon. En fullskala automatisering av nettstasjonsinspeksjonene ved bruk av moderne teknologi innebærer at man kontinuerlig kan vurdere tilstand og prioritere nettstasjonene ved hjelp av dataanalyse. Dette gjør at nettselskapet bruker mindre tid på befaringer, som igjen betyr store økonomiske besparelser.

- Vi er veldig godt fornøyd med pilotprosjektet, hvor vi benyttet Powel Sensor Connect. Nordlandsnett jobber videre med å skalere opp antallet nettstasjoner med automatisk overvåkning basert på erfaringene fra testprosjektet med Powel. I denne fasen er valg av systemløsning sentralt, sier Andreassen.

Siemens UNIBUSS crop

Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo

Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.

Guard Bergen crop

Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen

Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.

Pepperl WILSEN_Wireless_LoRaWAN_Sensors crop

Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa

Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår. 

DF crop

Verdens største anlegg

Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.