
Batterilagringssystemet vil stå for en betydelig del av energisystemet
ABB leverer første bynære batterilagringsløsning
ABB har satt i drift Danmarks første urbane energilagringssystem, på oppdrag fra Radius, DONG Energys nettdivisjon. Energilagringssystemet (battery energy storage system - BESS) er basert på litiumsbatterier og skal koples til det lokale strømnettet i det nye havnedistriktet Nordhavn i København.
Batterilagringsløsningen kan levere strøm til 60 husstander i 24 timer.
- Vi er glade for å levere denne innovative løsningen, som vil bidra til sikrere strømforsyning og ytterligere støtte Danmarks satsning på fornybar energi. Dette er et utmerket eksempel på ABBs strategi for å levere miljøvennlige og innovative løsninger til energisektoren, sier Giandomenico Rivetti, leder for ABBs forretningsenhet High Voltage Products i divisjon Power Grids. - Som en av hovedaktørene innen den smarte energirevolusjonen, ser ABB energilagringsløsninger som en avgjørende komponent for å kunne utnytte fornybar energi på en effektiv måte i fremtidens strømnett.
Batterilagringssystemet vil stå for en betydelig del av energisystemet, der solenergi og vindkraft vil utgjøre mesteparten av kraftproduksjonen. Siden fornybar energi er mindre forutsigbar, vil energilagring inngå som en sentral del av energiforsyningen. ABBs fleksible og modulære system kan brukes for ulike funksjoner som å redusere effekttopper samt støtte for frekvensregulering.
- Ved å integrere batterilagring i Nordhavn har vi mulighet til å lære mer om hvordan nye tekniske løsninger og markedsmekanismer samhandler med strømnettet, sier Knud Pedersen, styreleder i Radius. - Jeg forventer at batteriteknologi, på lengre sikt, har potensial til å redusere belastningen på nettet og bidra til mer kostnadseffektiv drift.
Batterilagringssystemet inngår i "EnergyLab Nordhavn "-prosjektet i Nordhavn i København. Prosjektet har som mål å utvikle og demonstrere fremtidens energiløsninger, i tillegg til å skaffe ny, verdifull kunnskap som bidrar til å realisere et mer fleksibelt og bærekraftig strømnett med store mengder fornybar energi. Disse løsningene er avgjørende for å nå det ambisiøse målet om å gjøre København til verdens første karbonnøytrale hovedstad i 2025.
"EnergyLab Nordhavn – new urban energy infrastructures" er et fireårs prosjekt (2015-2019) for utvikling av fremtidens energiløsninger. Prosjektet bruker Nordhavn som et fullskala laboratorium i et bymiljø for å demonstrere hvordan elektrisitet, fjernvarme, energieffektive løsninger og elektrisk transport kan kombineres i ett intelligent, fleksibelt og optimalisert energisystem. Samarbeidspartnere i prosjektet inkluderer Danmarks Tekniske Universitet, København kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, METROTHERM, Glen Dimplex og PowerLab facilities. Prosjektet er støttet av Danish Energy Agency.
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.
Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen
Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.
Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa
Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår.
Verdens største anlegg
Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.