
Har en plugg som automatisk koples til ladepunktet på busstaket
ABB lanserer hurtiglader for elbusser
ABBs nye teknologi for hurtiglading av busser gir utslippsfri kollektivtransport og bidrar til mer bærekraftige byer.
ABBs nye hurtigladeløsning for elbusser har en plugg som automatisk koples til ladepunktet på busstaket ved hjelp av en robot, og har normalt en ladetid på fire til seks minutter. Systemet kan enkelt integreres i eksisterende busslinjer ved installasjon av hurtigladere på bussterminaler, oppstillingsplasser og holdeplasser langs ruten.
ABBs hurtigladesystem er en praktisk løsning basert på internasjonale standarder (for eksempel IEC 61851-23), som garanterer sikkerheten, oppfyller myndighetskrav og har bred støtte innen bilindustrien. Disse egenskapene gjør at løsningen kan integreres på alle busslinjer og alle typer elbusser som har kompatibelt tilkoplingsutstyr på taket.
I 2016 vil fire hurtigladere fra ABB og seks hybridbusser fra Volvo inngå i det første prosjektet som benytter seg av systemet i rutetrafikk i Luxemburg. Volvos nye hybridbuss kan redusere forbruket med 75 prosent sammenlignet med konvensjonelle dieselbusser. Dette reduserer både miljøpåvirkningene og driftskostnadene.
- Både modne og voksende markeder gjør store investeringer i elektrisk drevet kollektivtransport, for å redusere biltrafikken og luftforurensingen i byene. ABBs vekststrategi, Next Level, er bygget rundt proaktiv deltagelse i denne typen ekspanderende markeder, med støtte fra en sterk teknologi- og serviceportefølje, sier Lars-Fredrik Mathiesen, leder for divisjon Discrete Automation and Motion i ABB i Norge.
ABBs automatiske hurtigladeløsning bygger på det velprøvde, mekaniske pantografkonseptet for strømforsyning til tog, trikker og busser. Når en buss ankommer ladestedet, startes en dialog med laderen via trådløs kommunikasjon, og pantografen senkes automatisk. Når sikkerhetskontrollene er utført, starter systemet og lader bussen på kort tid. Det modulære designet har ladeeffekter på 150 kW, 300 kW eller 450 kW. Systemet kan dermed i løpet av få minutter lade en buss med nok energi til at den kan være i drift hele dagen.
I tillegg til pålitelig hurtiglading krever travle bybusser også maksimal tilgjengelighet og tilgang på rask servicehjelp ved behov. ABB tilbyr også tilleggstjenester som fjerndiagnostikk, fjernstyring og programvareoppgradering via internett. ABB har allerede over 3000 likestrømsbaserte (DC)-hurtigladere installert globalt som overvåkes og fjernstyres over nett. Flere enn 150 av disse er installert i Norge.
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.
Tar grep for å sikre fremtidens vannkvalitet i Bergen
Guard Automation skal levere Norges største og mest komplekse driftskontrollsystem for vann og avløp til Bergen Vann. Systemet skal sikre rent vann til over 300 000 mennesker i og rundt Bergen. Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.
Overvåking+Optimaliseringssensorer basert på LoRa
Globalt standardisert LoRaWAN®-teknologi muliggjør effektiv,signaloverføring med lang rekkevidde. Målepunkter vidt distribuert i utendørsområder, kabling er kompleks eller ikke mulig, kontrollsystemet på høyere nivå fungerer allerede til fulle eller ingen er tilgjengelig på stedet: Så snart sensorteknologi brukes utenfor klart definerte industrielle produksjonsmiljøer eller ekstra måling data skal etterspørres i eksisterende systemer, slike utfordringer og hindringer oppstår.
Verdens største anlegg
Verdens største varmepumpeanlegg med ammoniakk er bygget ved Drammensfjorden. Ammoniakk er effektivt medium for varmepumpe, men gir en del driftstekniske utfordringer. En av utfordringene er arbeidstrykket, som er på 53 bar. Den andre utfordringen er utnyttelsesgraden, som for hovedpumpene er designet for driftebelastning på 50 prosent. Drammen Fjernvarme drifter med 90 prosent utnyttelse av kompressoren.