
118 millioner til miljøvennlig energi
Forskningsrådet bevilger 118 millioner kroner til 21 innovasjonsprosjekter innen energiforskning i næringslivet. Prosjektene spenner vidt, fra undervanns strømkabler og vannkraft til solcellesilisium og energilagre.
~Norske leverandørbedrifter til energibransjen ligger stadig i front i videreutvikling av sine produkter. ENERGIX gir støtte til videreutvikling av undervannskabler, mer miljøvennlige strømbrytere, silisiumproduksjon og overvåking av vindturbiner.
- Det pågår en omlegging av energisystemet i hele Europa, og det er flott å se at store norske bedrifter er med på forskning og utvikling av teknologier og løsninger for dette. Vi ser at bedriftene som har en kultur for langsiktig forskning og utvikling, hele tiden ligger i verdensfronten i innovasjon, og leverer søknader av høykvalitet. Det håper vi flere bedrifter kan lære av, sier programkoordinator Ane Torvanger Brunvoll i ENERGIX.
Forskningsrådets ENERGIX-program fikk 54 søknader til årets utlysning av innovasjonsprosjekter i næringslivet. Programstyret vedtok 12. desember å gi støtte til 21 av søknadene.
Mer strøm i nettet og mer miljøvennlig utstyr
ABB i Skien har fått støtte til utvikling av mer miljøvennlig brytere for høyspent der klimagassen SF6 erstattes med luft. SF6 er over 20 000 ganger kraftigere som klimagass enn CO2. Nexans i Halden har fått støtte til å forbedre sine undersjøiske kabler til å tåle høyere spenning og mindre vedlikehold. Begge disse prosjektene vil sikre økt verdiskaping for de to bedriftene.
Mer vannkraft
Bransjeorganisasjonen Energi Norge har samlet grupper av energiselskaper i flere søknader til ENERGIX utlysningen. Fire av prosjektene får nå innvilget støtte fra ENERGIX, blant annet for å få mer ut av vannkraften og for å få bedre kunnskap om flomhendelser.
-Næringslivet har kommet med mange gode søknader på områder som er viktige for å utvikle norsk industri, sier Brunvoll.
Energilagring og energisystemer
Lagring av energi er et viktig tema og ENERGIX innvilger støtte til to prosjekter, ett for å lagre varme og ett for å lagre hydrogen.
Et annet spennende tema er energisystemer, der bransjeselskapet Rasjonell nettvirksomhet AS har fått støtte til to prosjekter. Det ene skal se på hvordan jordkabler kan belastes med mer strøm, det andre skal se på alternative løsninger for å integrere distribuert produksjon i nettet.
Hvordan NORDs løsninger styrer bevegelser på en intelligent måte
Fra motor til vekselretter: NORD leverer individuelle drivløsninger fra én og samme leverandør. Drivelektronikk fra NORD DRIVESYSTEMS er nøkkelen til enhver frekvensomformerapplikasjon. Med sine NORDAC-frekvensomformere demonstrerer systemleverandøren sin løsningsekspertise også på feltene, der bevegelser må styres på en intelligent måte. Disse finnes i ulike applikasjoner, som også har innflytelse på dagliglivet.
IKM Karsten Moholt forlenger rammeavtale med Equinor Energy AS
IKM Karsten Moholt AS er glade for å kunngjøre forlengelsen av rammeavtale med Equinor Energy AS. Opsjonen som er utøvd gjelder for 4 år og sikrer IKM Karsten Moholt forutsigbarhet og et godt grunnlag for videre vekst innen sine kjerneområder.
IE5+ synkronmotorer fra NORD DRIVESYSTEMS
Ifølge det tyske miljøbyrået bruker elektriske innstallasjoner i industri- og handelssektorene nesten to femtedeler av den totale elektrisiteten i Tyskland. Spesielt elektriske drivverk og aggregatene som drives av dem har derfor et stort og økonomisk energisparingspotensial. Med sin svært effektive nyeste generasjon IE5+-motorer tilbyr systemleverandøren NORD DRIVESYSTEMS en optimal løsning for betydelig reduksjon av energi- og ressursforbruk.
Siemens optimaliserer lading av Unibuss’ elektriske busser i Oslo
Siemens har inngått en avtale med Unibuss, en ledende bussoperatør i Oslo-området, for å levere sin innovative Depot360 Managed Services-løsning. Med Norge i front av den globale overgangen til elektrisk mobilitet markerer denne avtalen Siemens’ første Depot360-fotavtrykk i Norge.