Cautus overvåk crop

Cautus Web gjør det mulig å dele data med andre

Signerte Cautus Geo for å overvåke middelalderen

NIKU har signert ny rammeavtale. – Cautus Web er utrolig viktig for oss, sier arkeolog Vibeke Vandrup Martens. – En flott bekreftelse for våre løsninger, sier CTO Lars Krangnes i Cautus Geo. NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) har signert ny rammeavtale for «miljøovervåkning av kulturlag» med Cowi. Cautus Geo er underleverandør og står for instrumentering, innsamling og håndtering av data.

– Vi har flere rammeavtaler med NIKU. De løper videre. Vi er fornøyd med å fortsette samarbeidet med Cautus Geo på disse avtalene. Det gjør oss komplette. Cautus Geo har alt av teknikk, så gjør vi i Cowi analyser og beskriver mulige tiltak der bevaringsforhold for kulturminner kan komme under press, sier Stein Brock Olsen i Cowi

Cautus Web

Arkeolog Vibeke Vandrup Martens i NIKU beskriver Cautus Web som en nøkkel. Der er informasjon fra overvåkningen tilgjengelig. Den kan leses stedsuavhengig og deles med andre.

– Cautus Web gjør det mulig å dele data med andre, som for eksempel de som bygger ut bybanen i Bergen. I tillegg kan vi være til stede og følge utviklingen både på Svalbard og Tønsberg samtidig, uten at vi fysisk må reise fram og tilbake for å lese av måledata. Det har stor betydning og er nyttig i forvaltning og forskning. I tillegg er det mer miljøvennlig og bærekraftig, sier Martens.

Middelalderbyer

NIKU og Cautus Geo overvåker kulturlag i flere av landets middelalderbyer, så som i Tønsberg og Bergen. Det prosjektet er finansiert av Klima- og miljødepartementet via riksantikvaren.

– Den overvåkningen fortsetter uavhengig av denne nye rammeavtalen, sier Martens.

Den nye rammeavtalen som nå er inngått, gjelder oppdrag i byer for tiltakshaverfinanseierte prosjekter med krav om miljøovervåkning. – Det er vanlig ved alle større utbygginger av samferdsel og bygg. Da skal utbyggingens påvirkning på omkringliggende kulturlag undersøkes, sier Martens.

Våtere klima

Klimaet er i endring. Økte nedbørsmengder gir utfordringer. Tilførsel av vann til kulturlagene er oftest bra, men kan være en trussel.

– Automatisk og kontinuerlig overvåking er viktig, slik at vi ved varsling om endrete forhold, kan sette inn tiltak og få kunnskapsgrunnlag for eventuelle forvaltningsmessige eller politiske beslutninger, sier Martens. 

– Vi ser at NIKU vektlegger utstyr mer enn før. Da er det godt å ha Cautus Geo som samarbeidspartner. Det handler både om at utstyret har god kvalitet og at data er tilgjengelig, sier Olsen.

Eaton PowerXL DG1-1 crop

Eatons PowerXL-familie lanseres med PROFINET

Alle parameterne og funksjonene kan enkelt behandles og endres

Alle frekvensomformere i PowerXL-familien kommer nå med PROFINET-grensesnitt – klare for fremtidens kommunikasjon. Det store utvalget av frekvensomformere i Eatons PowerXL-serie, kommer nå også med PROFINET-kommunikasjonsgrensesnitt. 

les mer...
Phoenix ethernet crop

Ny busskobler for Ethernet

Øker nettverkssikkerheten ved å sperre porter som ikke benyttes

Med den nye Inline-busskobleren for Modbus/TCP (UDP) IL ETH BK-PAC utvider Phoenix Contact produktporteføljen for å bygge opp Remote-I/O-løsninger i automasjonskapet. Busskobleren i beskyttelsesgrad IP20 er kompatibel med alle tilgjengelige Inline-I/O-moduler inkludert forgreningsmoduler for å åpne en remote-bus-kontakt.

les mer...
Eltele Siemens crop

Eltel og Siemens signerer landsdekkende serviceavtale for ladestasjoner

Vil bidra til effektiv utvikling av elektrifisert infrastruktur

Eltel og Siemens har signert en rammeavtale om installasjon, service og drift av ladere for elektriske kjøretøy. Med dette inngår de to selskapene et strategisk samarbeid som vil sikre kvalitet i leveransene og driftssikkerhet nasjonalt, til det beste for brukerne. Avtalen gjelder for to år med opsjon for forlengelse opp til ytterligere to år.  

les mer...
Parker VA crop

Parker med ny VA-serien med neste generasjons LS-ventiler

Er blitt designet med fokus på å redusere plassbehov

Forhåndskompensert, proporsjonal og lastkjennende: nye LS-ventiler med mengdehastigheter opptil 450 l/min for mobile maskinapplikasjoner. Parker Hannifin, kunngjør et sett med neste generasjons LS-ventiler, som en del av VA-serien, som er spesielt utviklet for krevende maskinapplikasjoner.

les mer...