15+Br__ten+3+redusert

Hvordan skal vi utnytte teknologien vi utvikler er et interessant spørsmål Einar

Profilen: VETERANEN Einar Bråten

Teknologi kan øke livskvaliteten, mener Bråten. 

Det er teknologi og samfunns engasjert person AMNYTT intervjuet til denne utgavens profil. Einar Beåten fortalte om engasjement utover det vanlige når det gjelder å ta vare på medmennesker og naboer.

Disse historiene tar du ikke med i intervjuet, sa han. Selvsagt holder vi det løfte, men for å beskrive personen er det helt sentralt å fortelle at vi har med en person å gjøre som i praktisk handling viser at han står for det han mener om å bry seg om andre mennesker. Dette grunnsynet er ikke blitt borte med årene. Nå vises dette engasjementet blant annet ved en stor interesse for å se hvordan moderne teknologi kan hjelpe ledere og handikappede til en enklere og mer verdig hverdag. 

Bred erfaring
Einar har bred bakgrunn i automatiseringsbransjen. Et solid grunnlag ble lagt da han utdannet seg som skipselektriker. Den praktiske erfaring personer med denne fagutdannelsen får er nok blant de mest varierende og utfordrende det er mulig å få i vår bransje. Arbeidsoppgavene er tverrfaglige, problemer må løses raskt og hele skipet er avhengig av riktige vurderinger. Etter noen år til sjøs tok Einar ingeniørutdannelse på maritim

høgskole i Tønsberg. Nå ble Einar en landkrabbe, uten at interessen for sjøliv og båt forsvant av den grunn. ILM Instrumentering var hans første arbeidsplass som ingeniør. I alt ni år jobbet han i dette firmaet. Erfaringene fra den først arbeidsgiver er viktig for de fleste av oss og det gjaldt også for Einar. Neste stopp var hos Autic System som daglig leder. I løpet av de syv årene han hadde denne stillingen så han store endringer i tilgjengeligheten for teknologier vår bransje benytter. Et viktig arbeid var å evaluere innen hvilke sektorer hvor produktspekteret firmaet tilbød hadde sine konkurransefortrinn. 

- Vi konkluderte med at vann og avløssektoren var en sektor hvor Autic ville kunne konkurrere med suksess, sier

han. Det er derfor med en hvis tilfredshet at han nå om lag ti år etter at denne vurdering ble foretatt, ser at den gamle arbeidsgiveren fortsatt har suksess i den sektoren. 

Samfunn og teknologi
Fortsatt var engasjementet for å benytte teknologi til å forenkle hverdagen for medmennesker til stede. Da Einar begynte i NELFOs (elektroinstallatørenes organisasjon) kompetansesenter var muligheten til å arbeide i brytningsfeltet mellom teknologi og samfunnsutvikling en av drivkreftene for jobbskifte. Før dette jobbskiftet ble han benyttet som foredragsholder i kurs NELFO arrangerte. 

- Jeg registrerte at tilbakemeldingene på min innsats var god, men at det var et stort behov for kompetanseheving i installatørbransjen for teknologi som daværende og også nåværende arbeidsgiver tilbyr. Disse utfordringene kunne Einar ikke la vær å ta tak i. Det ble omlag åtte år med mange givende prosjekter. Fortsatt var det i stor utstrekning teknologi og samfunnsutvikling han engasjerte seg i, i tillegg til å delta i generell kompetanseheving

- Når det gjelder utnyttelse av teknologi i samfunnets tjeneste toppet det seg med arrangement om bruk av overvåkningskameraer i det offentlige rom. Vi nedsatte en arbeidsgruppe for denne aktiviteten og kontaktet blant annet Datatilsynet. Interessen var overveldende og media, spesielt TV2 som fulgt stort opp med god dekning av problematikken, sier han. 

Mye spennende
I dag er Einar avsvarlig for Beckhoffs virksomhet i Norge. Med kontorer i Tønsberg har han base i sitt kjære hjemfylke. Interessen for båtlivet er fortsatt til stede, men for tiden har han ikke tid til å ta så godt vare på båt som han mener er nødvendig. 

- Men det er i planene å gå til anskaffelse om ikke for lang tid, sier Einar Bråten. Et langt liv i leverandørbransjen skinner i gjennom i vår samtale. Einar lanserer på rekke og rad gode argumenter for å benytte Beckhoffs produkter. Vi må evne og se hvilke trender som er fremherskende. Det gjelder både teknologi og samfunnsutvikling. Med gode observasjoner kan vi stor grad gjøre gode teknologivalg. I kombinasjon med innovative kunder kan vi utvikle spennende løsninger. Når også konsernets leder og grunnlegger Hans Beckhoff har uttrykt samme holdinger til bruk av teknologi for å bedre menneskers livsvilkår finner Einar det lett å fremheve de gode sidene ved selskapets produkter. Teknologi som kan være fundament for en lang rekke anvendelser og benyttes av mange andre leverandører. 

- Jeg syns det tidlig var spennende å programmere. Ved hjelpa av programvare kunne vi sy sammen løsninger basert på forskjellig teknologi. Disse mulighetene er bare forsterket med den store utbredelsen Microsoft har fått i automatiserings- og kommunikasjonsløsninger. 

Gode konkurrenter
- Det norske industrimiljø er litt spesielt. Leverandørene er gode til å bygge felles arenaer. Vi har en langt mer åpen tone mellom konkurrerende firmaer i automatiseringsbransjen en det som ellers er vanlig i utlandet. Vi kan benytte disse arenaene til å oppnå synergieffekter som er ganske unike for det norske fagmiljøet. Godt samarbeid er kun til det beste for utvikling av konkurransedyktige miljøer. Som jeg har nevnt tidligere finnes det en rekke innovative kunder. Når disse miljøene samarbeider med kompetente og erfarne leverandørmiljøer kan det utvikle seg svært spennende resultater. 

Selv om Einar Bråten har gitt mye av seg selv i vår samtale ønsker han å holde eget privatliv unna den offentlige svære. Det eneste han sir er at han bruker svært mye tid på jobben og at øl er favoritt drikken. 

- Skal et virkelig godt øl nytes må det være en Erdinger dunkel, sier han.

15+Br__ten+3+redusert

Profilen: VETERANEN Einar Bråten

Hvordan skal vi utnytte teknologien vi utvikler er et interessant spørsmål Einar

Teknologi kan øke livskvaliteten, mener Bråten. 

Det er teknologi og samfunns engasjert person AMNYTT intervjuet til denne utgavens profil. Einar Beåten fortalte om engasjement utover det vanlige når det gjelder å ta vare på medmennesker og naboer.

les mer...
Randi+2+red

Profilen: Kvalitetsbevisst friluftmenneske

Norsk industri er helt avhengig av medarbeidere med høy kompetanse. Kunnskap er

Randi startet sin karriere innen etter- og videreutdanning hos den mest toneangivende kursleverandør i teknisk bransje. Norske Sivilingeniørers Forening (NIF), nå Tekna, var tidlig ute med å tilby et bredt spekter av industrirettede etterutdanningskurs. Fra 1977 og 11 år fremover jobbet Randi med tilbud til offshorebransjen.

les mer...