Webbasiertes Leitsystem setzt neue Maßstäbe in der Prozessindu

Kan bygge opp HW-arkitektur, PLS-program og HMI helt uavhengig av hverandre

Nytt rammeverk for DCS fra Siemens

Nye SIMATIC PCS neo ble lansert på Hannover Messe. Simatic PCS neo setter nye standarder i prosessautomasjon. Intuitivt brukergrensesnitt og én samlet arbeidsbenk for alle oppgaver, i et komplett nytt rammeverk basert på HTML5.

All data ligger i én database. Objektorienteringen er konsistent og baserer seg på prosessobjekter, avledet fra kontrollmodul-typer som danner basisen i et prosjekt. Fra kontrollmodulene kan man bulk-engineere og masse-oppdatere fra spesialiserte grensesnitt eller fra et regneark-verktøy der man gjør søk, og deretter editerer rett i databasen.

Metodikken for å sette opp et prosesskontrollsystem er basert på at man selv velger når i prosjekteringen prosjektet bindes sammen. Man kan bygge opp HW-arkitektur, PLS-program og HMI helt uavhengig av hverandre og når man er klar for det, binde prosjektet sammen. Dermed er det få klikk også for å gjøre endringer senere.

Prosessorkraften for å håndtere brukergrensesnittene ligger i en sentral server, og distribueres til flere servere ved større arkitekturer. Alle andre arbeidsstasjoner, for engineering/konfigurering eller for operatører og vedlikehold er nettlesere som kobler seg til serveren. Dette gir at klienten som kobler seg til ikke trenger noen form for installasjon annet enn sikkerhetssertifikat for tilkobling. Enheten krever kun en nettleser. Vi stiller dermed ingen krav til operativsystem, type enhet eller lokasjon.

På denne måten er oppskalering og nedskalering av antall ingeniører underveis i forskjellige deler av anleggets livssyklus en enkel justering. SIMATIC PCS neo ivaretar endringslogg, informasjon om hvor andre ingeniører har gjort endringer og låsing av deler av prosjektet. Tilgangsstyring og autorisasjoner til hver enkelt ingeniør er selvsagt også en del av brukeradministrasjons-grensesnittet.

Simatic PCS neo støtter Namur MTP (Module Type Packages). Dette betyr at Simatic PCS neo kan importere MTP-beskrivelser av en innkjøpspakke. Denne gir ingeniøren direkte tilgang til tags, strukturer og også bilder fra pakke-enheten. Dette igjen kan mappes opp mot PCS neo sine standardbiblioteker for visning i overordnet HMI.

Systemet er laget for å møte kravene i IEC 62443. Med implementering av «Defense in Depth» og oppfyllelse av kravene fra «Charter of Trust» er vi klare for den globale samhandlingen som Simatic PCS neo er utviklet for.

Den nye Simatic PCS neo baserer seg på bruk av AS410 som ble lansert for SIMATIC PCS 7 v8.0 i 2013. Simatic PCS 7 sitt bibliotek: Advanced Process Library, videreføres slik at de som kjenner dette som ingeniør eller operatør, vil komme fort i gang med SIMATIC PCS neo.

Tavle årsmæte crop

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det sertifiseringsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Rittal kapsling crop

Driftsikkerhet for kapslinger

Varme er sjelden en velkommen gjest i skapsystemer. Derfor er det viktig at uønsket varme fjernes og at ytterligere oppvarming unngås om mulig for å sikre problemfri drift av installerte komponenter. For å løse denne oppgaven brukes ofte filtervifter – et kjølealternativ som ikke tidligere har fått den respekten og påskjønnelsen det fortjener. 

Pepperl Ethernet crop

Sikrer effektiv og pålitelig kommunikasjon av nettverksdata

Industrielle Ethernet-svitsjer sikrer at enheter fra felt til sky kommuniserer pålitelig på tvers av hele nettverket. Pepperl+Fuchs introduserer RocketLinx® Ethernet-svitsjer som kompletterer porteføljen for felt-til-sky-kommunikasjon. Disse produktene har et robust metallhus av høy kvalitet, og tilbyr en rekke viktige ytelses-, administrasjons- og sikkerhetsfunksjoner.