Glenn Shermer Simonsen

Oppnådd gjennom optimalisering av systemene som styrer ventilasjon

Danfoss reduserer eget energiforbruk med 50 %

Global oppvarming må stanses og ifølge International Energy Agency kan energieffektivitet bidra med 38 % av den nødvendige klimagassreduksjonen. Danfoss leverer noen av de mest innovative energibesparende løsninger.

Selskapet akselererer nå sin egen innsats ved å innføre nye ambisiøse klimamål. Mesteparten av verdens energiforbruk kommer fra industri og bygninger, og reduksjonspotensialet er tilsvarende stor. Danfoss ønsker å være rollemodell, og har satt nye ambisiøse mål for seg selv i forkant av klimatoppmøtet COP21 i Paris. Innen 2030 planlegger selskapet å bruke halvparten så mye energi til å drive sin virksomhet, og å avgi halvparten så mye CO2 fra den energien de bruker.

Konsernsjef Niels B. Christiansen sier: "På verdensbasis leverer Danfoss noen av de mest innovative og effektive teknologier for å spare energi, vi hjelper byer og selskaper til å nå sine mål. Nå intensiverer vi vår egen innsats i form av en ny, ambisiøs klimastrategi, som bygger på det vi allerede har gjort og oppnådd. Vi ser dette som en naturlig del av å være ledende aktør innen klimasektoren."

Danfoss er allerede godt i gang med å leve opp til disse målene. Mellom 2007 og 2014, økte selskapets omsetning med 55 %, mens energiforbruket, i forhold til salg falt med 29 %. Danfoss har iverksatt energibesparende prosjekter, blant annet på de største fabrikkene i verden. Vanligvis reduserer dette energiforbruket til driften av bygningene med 25-30 %. Besparelsene er primært oppnådd gjennom optimalisering av systemene som styrer ventilasjon, oppvarming og kjøling ved hjelp av Danfoss 'egne produkter.

Basert på de positive erfaringene, intensiverer Danfoss nå arbeidet med å optimalisere energiforbruket i selskapets bygninger over hele verden. I tillegg vil produksjonsprosesser bli systematisk undersøkt for ytterligere energikutt.

Danfoss fortsetter også å innføre grønne energikilder. I 2013 satte Danfoss opp en solcellepark, som trolig er den største i sitt slag i Skandinavia, ved siden av sitt hovedkontor i Nordborg, Danmark. Solcelleparken produserer strøm tilsvarende årsforbruket til 400 eneboliger, og har en total kapasitet på 2 MW. Et 1MW solcellesystem ble åpnet på Danfoss 'nye campus i India i fjor. Dessuten har den nye campus mottatt den internasjonale LEED Platinum rangeringen og er sertifisert som et grønt og bærekraftig bygningskompleks. Et utvalg Danfoss-produkter er installert for å spare energi.

Fakta om de nye klimamålene:

Ambisjonene er å redusere energiintensiteten med 50 %, fra 24 MWh per 1m DKK solgt i 2007 til 12 MWh i 2030.

På samme tid skal energimengden som brukes av selskapet produsere halvparten av mengden av CO2. I 2007 var utslippet 320kg CO2 per 1 MWh energi. I 2030 skal denne være maksimalt 160 kg.

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...