Tronrud Hannover crop

Gir grunn til optimisme på vegne av norsk industr

Tronrud Engineering kåret til Norges smarteste industribedrift 2019

I skarp konkurranse med en rekke sterke konkurrenter ble Tronrud Engineering kåret til Norges smarteste industribedrift 2019. Prisen ble utdelt av Erna Solberg under årets Industrikonferanse 7. mai.

Kåringen skjer i samarbeid med Norsk Industri og Siemens AS

  • Prisen ble delt ut av Statsminister Erna Solberg under Industrikonferansen 7. mai
  • Dette er sjette året kåringen gjennomføres
  • I arbeidet med å finne frem til de nominerte har juryen jobbet seg gjennom et enormt vurderingsgrunnlag på jakt etter de som driver norsk industri videre. Av en rekke svært gode kandidater i år, valgte juryen ut tre selskaper som kjennetegnes av å ha kommet langt innen digitalisering og robotisering: Aarbakke, Tronrud Engineering og Moelven.

— Disse bedriftene viser hvordan det er mulig å drive verdiskapning til å leve av, og som vi andre kan lære av. Stor evne til omstilling og innovasjon gjør lokale hjørnesteinsbedrifter til globale markedsledere på sine felt – tross at produksjonen skjer i høykostlandet Norge. Dette gir grunn til optimisme på vegne av norsk industri, sier Anne Marit Panengstuen, administrerende direktør i Siemens.

- En strålende industriell rollemodell

Den bedriften som trakk det lengste strået var Tronrud Engineering, en av Norges fremste leverandører av automatiseringsløsninger og maskinbygging. Statsminister Erna Solberg delte ut prisen til ingeniørbedriften under årets Industrikonferanse 7. mai og roste selskapet for deres innovative innstilling.

— Vinneren viser at det er mulig å komme langt med en alt-er-mulig-innstilling, og ved å investere i moderne produksjonsmetoder. Dette er en strålende industriell rollemodell som ser muligheter og fordeler med digitalisering, sa Solberg under utdelingen.

— Vinneren har også hatt besøk av begge mine statsråder som har vært næringsministere. De har begge har blitt imponert og inspirert over nivået på bedriften, fortsatte Statsministeren.

Imponert over nivået på digitalisering og robotisering

Tronrud Engineering på Eggemoen utvikler, produserer og leverer automatiseringsløsninger til kunder nasjonalt og globalt. Selskapet har for tiden 200 ansatte. Juryen har lagt vekt på at Tronrud Engineering har kommet langt innenfor digitalisering, benytter 3D printing, digital tvillingteknologi og robotisering for å optimalisere produksjonen.

— Tronrud Engineering er et imponerende industrieventyr – fra å starte i garasjen som et familiedrevet selskap til å ligge i front på flere områder blant annet innen digitalisering, sier juryrepresentant Knut Sunde i Norsk Industri.

Selskapet har nylig fått mye oppmerksomhet for å utvikle verdens raskeste pakkemaskin for poser, TCP 300. Maskinen ble blant annet trukket frem under årets Hannover messe som et eksempel på en av verdens fremste selskaper på dette området.

— Vinneren av årets konkurranse symboliserer håp, at det er mulig å komme langt med kreativ innstilling, og å investere i moderne produksjonsmetoder. Tronrud Engineering er et strålende eksempel på et familiedrevet norsk selskap som er kommet svært langt i å ta i bruk ny teknologi for å optimalisere produksjonen, sier Anne Marit Panengstuen i Siemens.

Juryen har bestått av:

- Else-May Botten, fraksjonsleder i Stortingets Næringskomité
- Jan Moberg, adm. direktør og ansv. redaktør Teknisk Ukeblad
- Torger Reve, professor Handelshøyskolen BI
- Odd Myklebust, prosjektdirektør SINTEF
- Anne Marit Panengstuen, adm. direktør Siemens AS
- Hans Erik Vatne, teknologidirektør Hydro
- Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk Norsk Industri

Tidligere vinnerne:

2018: Thermo Fisher Scientific
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

 

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...