Eaton UPSaaR translucent crop

Første av sitt slag for datasenternæringen

UPS-som-en-reserve for å støtte primærreserver i strømnettet

Strømstyringsselskapet Eaton har nylig lansert en servicetjeneste for datasentre som gjør det mulig for bedrifter å delta i frekvensregulering på nettnivå ved bruk av backup-strøm fra UPSer. Driftere kan kompenseres for umiddelbare justeringer av strømforbruket, noe som bidrar til å unngå strømbrudd.

Tjenesten, kalt UPS-som-en reserveTM (UPSaaR), er den første av sitt slag for datasenternæringen og lanseres som svar på bransjens behov for å maksimere potensielle gevinster fra datasenterets investeringer, samt mulighetene til å hjelpe energileverandører til å balansere bærekraftige energikrav.

Tjenesten vil gjøre det mulig for operatører ved datasenteret å reagere umiddelbart på strømkrav på nettnivå, for å holde frekvenser innenfor tillatte grenser og dermed unngå strømbrudd på nettet. Tjenesten er rettet mot store operatører ved datasenteret, for eksempel leverandører av fellesplassering eller skybaserte tjenester, og lanseres på tvers av europeiske markeder i 4. kvartal 2017.

Samarbeid med Fortum
Eaton har utviklet tjenesten i nært samarbeid med Fortum, en ledende energileverandør i Norden og Baltikum. Etter hvert som energimarkedet beveger seg fra drivstoffbasert til fornybar energi, har selve produksjonen et potensiale til å bli mer flyktig og strømforsyningen blir vanskeligere både å forutsi og balansere. Energileverandører undersøker FCR-markedet (Frequency Containment Reserve) for å opprettholde nettfrekvensen ved å balansere kraftproduksjon og forbruk.

Samtidig er respons fra etterspørselssiden, der organisasjoner stimuleres til å senke eller endre energiforbruket i rushtider, allerede i ferd med å endre energimarkedet. Ved å være blant verdens raskest voksende energiforbrukere kan datasentrene spille en viktig rolle i dette markedet.

Tjener penger på eksisterende utstyr

Det er en økende interesse blant fagfolk ved datasentre for å vurdere å selge ekstra energi fra deres kraftsystemer tilbake til markedet. Ifølge Eatons undersøkelser blant fagfolk ved datasentre over hele Europa1 ville 55 prosent av respondentene vurdere denne tilnærmingen og demonstrerte dermed et latent ønske om å øke avkastningen på investering i teknologi og til å bidra til å balansere datasenterets skiftende energibehov.

"Dette snur tilbud og etterspørsel opp-ned. I stedet for bare å kreve kraft, kan datasentre støtte strømnettet og bli kompensert for det", sier Janne Paananen, teknologisjef for Power Quality, Eaton EMEA.

"I de siste fem årene har datasenterindustrien beveget seg vekk fra å fokusere utelukkende på energi og kostnadsbesparelser, og det handler nå mer om at investeringer skal betale seg selv. Fagfolk ved datasentre kan utvikle en strategi for generering av inntekter av eiendeler de allerede har, for eksempel UPS. Dette er gratis penger som ligger på gulvet og bare venter på å bli plukket opp", sier hun.

Del av virtuelt kraftverk

Omfattende testing mellom Eaton og Fortum har vist at uavbrutt strømforsyning (UPS) kan fungere som en del av et virtuelt kraftverk slik at datasentrene kan delta i FCR-markedet og markedet for etterspørsel. UPS, som bruker lagret strøm i tilfelle strømbrudd, kan brukes til å regulere kapasiteten i strømnettet ved å lade ut batteriet tilbake til nettet.

Operatører ved datasentrene kan da støtte strømnettet med frekvensregulering, generere ekstra inntekter for å kompensere for den totale kostnaden for eierskapet til UPS eller for å gjøre datasenteret mer konkurransedyktig på pris. Eatons UPSaaR-tjeneste gir operatørene ved datasentre mulighet til å jobbe sammen med energileverandører for øyeblikkelig reduksjon av datasenterets strømbehov og i tillegg gi strøm tilbake til strømnettet. Et datasenter kan forvente å øke med inntil € 50 000 per MW kraft som allokeres strømnettet per år.

Uten risiko for UPSens primære funksjon

Samarbeidet mellom Eaton og Fortum har vist at UPS-systemer og batterier kan brukes sikkert og effektivt til å utføre operasjoner for tilbud og etterspørsel uten noen risiko for den primære funksjonen til UPS. I tillegg kan dieselgeneratorer som datasentrene typisk har, også kobles til det virtuelle kraftverket og brukes når lengre aktiveringer eller kraft er nødvendig.

Tjenestene gir bedrifter kontroll over deres energi, og de kan velge hvor mye kapasitet de vil tilby, og når, og kan angi prisen de handler med. Ved å jobbe med et kommersielt energiaggregat vil datasenteret kunne tilby sin kapasitet til det nasjonale strømnettet eller til operatøren for transmisjonssystemet. Eaton vil installere funksjonaliteten og levere et grensesnitt for kommunikasjon til aggregatets systemer. Tjenesten vil være aggregat-nøytral slik at bedriften kan velge å jobbe med ønsket leverandør.

Tjenesten vil i utgangspunktet bli tilbudt på UPS-modellene Eaton 93PM og Power Xpert 9395P i EMEA-markedet.

Om Eaton

Eatons elektriske virksomhet er en global leder med kompetanse innen beskyttelse og distribusjon av elektrisk energi, reservestrømløsninger, styring og automatisering, belysning og sikkerhet, strukturelle løsninger og kablingsløsninger, løsninger for røffe og risikofylte miljøer samt tekniske tjenester. Gjennom sine globale løsninger er Eaton godt posisjonert for å takle dagens mest kritiske utfordringer når det gjelder elektrisk strømstyring.

 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.