Schneider-lyn-crop

Et godt overspenningsvern er en billig forsikring

Spar tusenlapper med enkle grep i lynsesongen

Lynnedslag kostet nordmenn over 10 millioner kroner bare i juni. Med enkle grep kan du spare tusenlapper. Sommeren er høytid for lynnedslag, og skadeomfanget er ofte stort. Tar man ingen forhåndsregler, kan det koste deg dyrt.

Tall fra Finans Norge viser at norske forsikringsselskaper i fjor måtte ut med 224 millioner kroner som følge av skader etter lynnedslag.

- Utbetalinger grunnet lynnedslag varierer fra år til år, da det er avhengig av været. Det beste er å være føre var når det gjelder lyn. Trekk ut støpsel, så slipper man skade – spesielt når man drar på ferie, sier fagdirektør Hildegunn Bjerke i Finans Norge.

Kan føre til brann

Sommermånedene juli og august er høysesong for lynnedslag på grunn av varmt og fuktig vær. I juni førte lynnedslag til skader på nordmenns eiendeler for over 10 millioner kroner. Lynnedslag kan slå ned flere kilometer unna, men likevel føre til store skader. Elektrisk utstyr som datamaskiner, stereoanlegg, TV, telefon, varmtvannstanker og hvitevarer er mest utsatt.

- Det blir ofte skader på elektrisk utstyr og det elektriske anlegget etter at lynet har slått ned. I de verste sakene brenner hele hus og hytter ned til grunnen etter lyn. Et overspenningsvern er lurt å ha for å forebygge lynskader, og vi anbefaler dette, sier Bjerke i Finans Norge.

Slik sikrer du deg mot lynnedslag

-Et godt overspenningsvern er en billig forsikring som beskytter dine verdier mot å bli ødelagt av lynnedslag eller feil i høyspentnettet. Med et riktig montert overspenningsvern i sikringsskapet slipper du å bekymre deg for brann og skader på bolig og utstyr. Ta kontakt med en elektroinstallatør, sier Bjørn Sørensen, fagsjef elsikkerhet i Nelfo, og gir noen gode tips.

Tips fra elektroinstallatøren:

  • Installer overspenningsvern
  • Kjøp finvern for sårbart utstyr
  • Napp ut kontakter ved tordenvær
  • Trekk også ut nettverks- og antenneledninger
  • Koble fra telefoner som kan være svært sårbare ved lynnedslag
  • Hold sikringsskapet lukket
  • Sjekk at skrusikringene er godt tilskrudd
  • Hvis sikringene er ubehagelig varme må du kontakte elektrikeren

- Overspenningsvern er den viktigste beskyttelsen mot skader forårsaket av lynnedslag. Schneider Electrics overspenningsvern er utviklet basert på mer enn 20 års erfaring, og er spesielt tilpasset norske forhold. Dette gjør at våre overspenningsvern er ekstra sikre og pålitelige, forklarer Odd Arvid Kleven, produktsjef i Schneider Electric.

Det finnes ulike typer overspenningsvern (se faktaboks), og man bør velge de som passer eget behov. Kleven anbefaler å ta kontakt med en autorisert elektroinstallatør dersom man ønsker å installere egnede overspenningsvern.

- For å sikre optimal beskyttelse er det viktig å sørge for riktig installasjon av overspenningsvernet. Feil installasjon kan gi vesentlig redusert beskyttelse og dermed øke faren for at de elektroniske apparatene ødelegges, sier Kleven.

Om overspenningsvern:

  • Overspenningsvern er påbudt i nye bygg og gir primær beskyttelse mot skader forårsaket av lynnedslag.
  • Overspenningsvernets oppgave er å beskytte den elektriske installasjonen mot overspenninger, det være seg lynnedslag eller koblingsoverspenninger.

Det finnes ulike typer overspenningsvern:

  1. Type 1 skal benyttes der det er montert lynvernanlegg eller der den elektriske installasjonen befinner seg i umiddelbar nærhet av et slikt anlegg.
  2. Type 2 benyttes som beskyttelse som følge av indirekte overspenninger fra lynnedslag og koblingsoverspenninger.
  3. Type 3 vern benyttes som tilleggsbeskyttelse for spesielt følsomt elektronisk utstyr.

 

Tavle årsmæte crop[1]

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.