Smart messe 2 650

Det var få som markedsførte digitalisering, men noen hederlige unntak fantes

SMART Industri

Under messen Smart Industri som ble arrangert 17. til 19. april var det mye tradisjonell industri, og litt smarte løsninger. I de siste årene er vi blitt vant til å se Industry 4.0 og digitalisering på de fleste stands. Det var ikke tilfelle denne gangen.

Tenkte nytt

Arrangørene av messen ønsket å tenke nytt. Utstillingen skulle ikke være så sentral som tidligere. Nettverksbygging og kompetanseheving er stikkord som skulle beskrive det nye konseptet. - Med den utviklingen som har skjedd i muligheten for fagfolk til å skaffe seg informasjon om nye produkter og løsninger, så vi at tidligere arrangementer her i Norge var for snevre, sier Tone Merethe Lindberg Grøstad. Hun er direktør i Maskingrossistenes Forening. Videre er det også økt konkurranse fra store europeiske messer. Vi så at vi måtte tenke nytt. Arbeidet med å utvikle et nytt konsept startet med å invitere til samarbeid med andre bransjeorganisasjoner. Etterhvert er denne listen blitt ganske omfattende, og viser at intensjonen med å samle industrien til en ny type arrangement er på god vei til å bli realisert. Samarbeidsorganisasjonene er;

  • Emballasjeforeningen
  • KranTeknisk forening
  • Norsk Forening for Elektro og Automatisering
  • Norsk Forening for Vedlikehold
  • Norsk Sveiseteknisk Forening
  • Maskingrossistenes Forening

Bredden i fagmiljøer som står bak arrangementet er imponerende.

Et stykke igjen

Omlag 100 firmaer stilte ut. Antall utstiller er tilfredsstillende til å være første gang. Besøksantallet kunne vært noe høyere.

Det ble vist mye tradisjonelt utstyr til vareproduserende industri. Besøkende fikk se moderne CNC, maskinerings- og sveiseutstyr. Bedre regulering og avansert styring av elektromotorer og hydrauliske løsninger gir bedre kontroll på maskinering og skjærutstyret. Energieffektivisering er også et aktuelt tema. Trykklufts kompressorer forbruker mindre energi i dag enn for få år siden.

Det var få som markedsførte digitalisering, men noen hederlige unntak fantes. Digital tvilling er lett å utvikle når data assistert konstruksjon og produksjon utnyttes fullt ut. AES kan gi kundene slike løsninger.

Kun en ren automatiseringsleverandør var til stede. Omron viste hvorledes mobile roboter kan øke fleksibiliteten i en eksisterende produksjonslinje.

Noen få programvarehus var også til stede. View Software har løsninger både for produksjonsplanlegging og vedlikehold.

Konseptet er på vei til å bli smart, men leverandørindustrien må først utnytte digitaliseringen i egne løsninger, før de kan presentere smarte produkter og løsninger. Neste gang vil nok digitaliseringen gjennomsyre utstillingen i langt større grad.

Kompetansedelen

Noe av det smarteste i forbindelse med arrangementet var kurset SMART Vedlikehold, som ble arrangert av Norsk Forening for Vedlikehold (NFV). Over 80 personer deltok og digitalisering sto i sentrum.

Per kurs crop.jpg

- Smart vedlikehold omfatter både preventivt og prediktivt vedlikehold, sier Per Schjølberg. Har var sentral i seminarkomiteen. Smart vedlikehold et steget etter prediktivt vedlikehold, og en like naturlig utvikling som prediktivt var neste utviklingssteg etter preventivt vedlikehold. Men bedriftene må være oppmerksom på at det kreves topp kompetanse og rett erfaring for å gi gode råd, sier Schjølberg. Jeg syns jeg ser en tendens til at enkelte foretak ser forretningsmuligheter i rådgivningsmarkedet, uten at de er kvalifisert. Delta på arrangementer som Smart vedlikehold, er oppfordringen fra den erfarne fagmannen. Da får man kunnskap som kan brukes til å velge gode rådgivere i arbeidet med å stake ut kursen til en digital hverdag. Alle analyser som er utført av anerkjente internasjonale konsulentselskaper viser kostnadsbesparelser. Vedlikeholdskostnadene kan reduseres med mellom 10 og 40 prosent.

Norsk forening for elektro og automatisering (NFEA) avholdt en kortversjon av kurset OEE (Overall Equipment Effectiveness). Her var deltakelsen langt lavere enn i vedlikeholdskurset.

 

 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.