Nord lakkering crop

Intelligent kontrollsystem har i gjennomsnitt halvert leveringstiden

NORD-drev gir en ny hverdag på lakkeringsverkstedet

Ved NORD DRIVESYSTEMS' hovedkvarter benyttes kraften, funksjonaliteten og intelligensen til selskapets egne produkter til å drive funksjonene på fabrikken. Girmotorer og drivelektronikk utfører forskjellige oppgaver over hele anlegget.

Dette gjelder spesielt det nye lakkeringsverkstedet, der NORD-systemene driver transportører, vifter og løfteanordninger.
 
Det nye lakkeringsverkstedet ved NORD DRIVESYSTEMS' hovedkvarter i Bargteheide i Tyskland er dobbelt så stort som det gamle. Nye lakkeringsrom, et automatisert herdingslager og emballeringsstasjoner dekker til sammen et areal på 1400 m2. Et nytt, intelligent kontrollsystem har i gjennomsnitt halvert leveringstiden for lakkeringsjobber. Alle drev kan lakkeres og sendes i løpet av to timer etter at de er ferdig monterte.

Superrask lakkeringslinje
NORD konfigurerer alle sine drivsystemer i henhold til kundens bestilling og bruker nesten utelukkende komponenter som produseres på eget anlegg. Bruksspesifikke belegg er en del av denne prosessen. Rask behandling av hastebestillinger har blitt mye enklere enn tidligere. Før måtte girmotorene ofte sendes tilbake til starten av køen når det første laget var påført. Det nye transportørsystemet gir imidlertid et mer fleksibelt opplegg; etter herdingen kan prioriterte produkter hoppe frem i køen og få et nytt lag med én gang. Intelligente sorteringsalgoritmer sørger også for at lakkeringsjobber med lik prioritet grupperes på en optimal måte med tanke på beleggsystemer og farger. Dette reduserer både konfigurasjonstiden og mengden spillprodukter. I tillegg sørger toppmoderne filtersystemer i lakkeringsrommene for å redusere forurensningen til et minimum. Emballeringsstasjonene benytter også transportørsystemenes intelligente sorteringsfunksjoner ved at hver enkelt emballeringsstasjon kan settes til å håndtere en spesiell type forsendelser.

Riktig drev til oppgaven
Det nye anlegget har over 100 drev som utfører forskjellige oppgaver – NORDs egen drivteknologi driver alt fra transportører og løfteanordninger til avgassventilasjon og kjølevifter. Ved hjelp av sitt eget modulbaserte system, har NORD konfigurert optimale løsninger til alle oppgavene på fabrikken. Anlegget benytter både vinkelgir med høy ytelse og snekkegir med høyt utvekslingsforhold. Motorene styres av forskjellige frekvensomformere, avhengig av de forskjellige kravene til ytelse og funksjoner.

Ventilasjonssystemer
Fire vifter med en sirkulasjonskapasitet på 22 000 m3/t sørger for god utskiftning av luften i lakkeringsrommene. Viftene er utstyrt med distribuerte drev på 22 kW fra frekvensomformerserien SK 200E. Denne kontrolløsningen har standbymodus og kompenserer for at filteret gradvis blir tettere ved å regulere motorhastigheten etter målt luftgjennomstrømning. Som med alle NORD-omformere, gir disse drevene smart, energibesparende funksjonalitet. De har automatisk deteksjon av delbelastning og reduserer motorens energiforbruk i henhold til dette. Siden omformerne er installert på taket sammen med ventilasjonsenhetene, er de produsert for IP66 inntrengningsbeskyttelse.

Overliggende transportørlinje
NORD-motorene og -girenhetene som passerer gjennom dette anlegget veier ofte flere hundre kilo. Det er derfor behov for svært robuste maskiner. Den overliggende transportørlinjen har en maksimal hastighet på 10 m/min og er utstyrt med over 100 jevntgående snekkegirmotorer. Enkelte deler av anlegget er klassifisert som farlige områder (f.eks. ATEX sone 2). De 14 drevene som er installert i disse områdene styres av skapmonterte omformere i SK 500E-serien. Alle andre drev har motormonterte SK 180E-omformere. SK 180E er utviklet for å kombinere kostnadseffektiv ytelse med et fullt utvalg ytelsesfunksjoner, og støtter motorytelser fra 0,25 til 2,2 kW for alle enkle, horisontale bruksområder. En teknologiboks er installert sammen med omformeren og sørger for Profibus-grensesnitt og forskjellige sensor- og trykkluftgrensesnitt for overføring av posisjonsdata og kontroll av brytere. Den integrerte drivkonfigurasjonen og konsekvent bruk av forbindelsesplugger var avgjørende for å gjøre det enklest mulig å sette opp drevene i det store anlegget. AC-vektordrevene har 24 V styrespenning og tillater derfor tilgang via Profibus, selv når 400 V-strømforsyningen er slått av.

Løfteteknologi
Anlegget har et høylager som fungerer som tørkerom. En enhet for automatisk lagring og henting gir fleksibel tilgang til alle drivkomponentene. Hver enkelt drivenhet kan hentes ved hjelp av sin individuelle betegnelse og transporteres automatisk til et lakkeringsrom via den overliggende transportørlinjen. Enheten for automatisk lagring og henting er utstyrt med kraftige vinkelgirmotorer som driver både løfteanordningene og transportørene. Teleskoparmen som plukker opp delene drives av en lett og kompakt tannhjulsmotor i aluminium. NORD har implementert posisjonskontrollsløyfer for løfte- og drivaksene. Det vil si at SK 545E-frekvensomformere simultanbehandler absolutt posisjonsdata og signalet fra en inkrementell motorpulsgiver. De kan på egenhånd justere posisjonen i henhold til angitt verdi fra den automatiske lagrings- og hentingsenhetens PLC og rapportere ny posisjon tilbake til PLC-en. Drivelektronikken styrer både hastighet og jevn akselerasjon og bremsing (S-ramper). I dette tilfellet ble det integrert Profinet-grensesnitt for kommunikasjon med PLC-en.

 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.