NFEA ledelse crop

Det er tid for å se fremover

Nå har vi en forening

Onsdag 14. februar 2018 er merkedag for elektro og automatiseringssektroene i norsk industri. Nå er det formelt en faglig forening. Diskusjonene om vi trenger en eller to foreninger, og om det skal være bedrifts- eller personlig- medlemskap, er over.

Nå har vi en forening, som heter Norsk Forening fro Elektro og Automatisering – NFEA, som skal fronte fagene. Endringene i teknologi og fagfolkenes behov for å tilegne seg kunnskap om nye løsninger har endret seg. Denne utviklingen har nok forsterket utviklingen mot at Ifea og NFA nå har slått seg sammen.

Diskusjonen om elektro og automatiseringssektorene trengte en eller to foreninger har pågått i mange år. Argumentene har variert, alt ettersom den ene eller andre forening hadde en mer positiv utvikling enn den andre. NFA ble etablert i 1958 for å styrke faget, som fikk sin egen utdanning tidlig på 1950 tallet. Ifea, som i de første årene het NFIE, ble etablert i 1971 for å gi elektrosektoren i industrien en motpart mot elforsyningens dominerende rolle.

Etter at Ifea i 1985 inkluderte automatisering i sin virksomhet har diskusjonen om samarbeid dukket opp med ujevne mellomrom. Høsten 1997 ble avtale om felles sekretariat, Ifea skulle ha ansvar for NFAs sekretariat, undertegnet. Og 1. januar 1998 overtok Ifea sekretariats ansvaret. Dette samarbeidet ble vanskelig og fungerte kun noen få år. Hadde den positive holdningen til samarbeid som råde under forhandlingene høsten 1997 holdt seg, ville det etter noen få år med felles sekretariat endt opp med sammenslåing.

Men utviklingen gikk dessverre i en annen retning. Evnen og viljen til samarbeid hos ledende personer i begge foreninger manglet. NFA utviklet en robust strategi i årene etter bruddet med Ifea og fulgte strategien lojalt. Denne evnen til å holde seg til fastlagt strategi har vært grunnlaget for NFAs suksess. Ifea hadde noen svært gode finansielle år på begynnelsen av 2 000 tallet. Dessverre ble deler av den faglige virksomheten neglisjert. I de siste årene har den solide egenkapitalen som ble bygget opp frem til omlag 2010 gradvis blitt spist opp. Det er nok en kombinasjon av for snever faglig virksomhet, kun fire fagutvalg mot om lag 25 på det meste, og manglende evne til å få deltakere på kurs og seminar som er årsak til de svake økonomiske resultatene de siste årene. Den faglige forvitringen startet på slutten av 2 000 tallet.

Nå er det tid for å se fremover. Det nye styret må sikre at man evner å videreføre NFAs solide økonomiske virksomhet, samtidig som det beste av faglige og sosiale aktiviteter fra de sammenslåtte foreningene videreføres.

 

Styret i NFEA som ble valgt på stiftelsesmøte

 

Håkon Rem,                      NEMKO                       – styreleder

Tor Anders Hauge, Glencore Nikkelverk              - styremedlem

Ingvild Johansen, Data Respons Norge               - styremedlem

Bernt Eldor, Eldor AS                                            - styremedlem

Ragne Grøtterud, Statoil ASA                               - styremedlem

Birgitte Fuglum, COWI                                          - styremedlem

Tom Kjærsgaard, Kongsberg Maritime AS           - styremedlem

Christian Holden, NTNU                                       - styremedlem

Øystein Volden,, Student                                           - student representant

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.

Rittal kapsling crop

Driftsikkerhet for kapslinger

Varme er sjelden en velkommen gjest i skapsystemer. Derfor er det viktig at uønsket varme fjernes og at ytterligere oppvarming unngås om mulig for å sikre problemfri drift av installerte komponenter. For å løse denne oppgaven brukes ofte filtervifter – et kjølealternativ som ikke tidligere har fått den respekten og påskjønnelsen det fortjener. 

Pepperl Ethernet crop

Sikrer effektiv og pålitelig kommunikasjon av nettverksdata

Industrielle Ethernet-svitsjer sikrer at enheter fra felt til sky kommuniserer pålitelig på tvers av hele nettverket. Pepperl+Fuchs introduserer RocketLinx® Ethernet-svitsjer som kompletterer porteføljen for felt-til-sky-kommunikasjon. Disse produktene har et robust metallhus av høy kvalitet, og tilbyr en rekke viktige ytelses-, administrasjons- og sikkerhetsfunksjoner.