Smartest crop

Jakter i år i større grad på bedrifter som utnytter digitalisering

Hvem blir Norges smarteste industribedrift

For tredje år på rad skal Norsk Industri og Siemens kåre den bedriften i Norge som er best på produktivitet og konkurransekraft i konkurransen «Norges smarteste industribedrift».

Tøffe tider i oljebransjen, med tusenvis av kutt i arbeidsplasser, gjør Norge avhengig av flere ben å stå på. Derfor trenger vi industriell omstillingsevne og konkurransekraft mer enn noen gang tidligere.

- Nettopp derfor ønsker vi å løfte frem de bedriftene som viser vei for fremtidens industriarbeidsplasser. På lang sikt er nemlig evnen til å skape økt produktivitet viktigere for vår velferd enn oljefondet, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

I år er det de i større grad jakter på bedrifter som utnytter digitalisering (utnytte sanntidsinformasjon) som et element for økt produktivitet.

- Årsaken er at behovet for endring er annerledes nå enn tidligere.  Vi tror at digitalisering kan være en viktig nøkkel for å snu dette. For eksempel har bedrifter som tar i bruk sanntidsinformasjon og utnytter det aktivt inn i produksjonsprosessen, oftere enn brattere produktivitetskurve enn andre, sier divisjonsdirektør Håkon Rem i Siemens.  

Norge må reindustrialiseres

Tidligere denne måneden begynte regjeringen sitt arbeid med å utarbeide industrimeldingen som skal legges frem årsskifte 2016/2017. Næringsminister Monica Mæland understreket samtidig viktigheten av å reindustrialisere Norge.

- Arbeidsplassene vi mister i oljesektoren nå er ekstremt verdifulle, de bidrar med mellom åtte og ti millioner kroner hver i verdiskaping. De fleste arbeidsplasser bidrar med mye mindre, derfor må vi skape mange nye arbeidsplasser som gir skatteinntekter, uttalte Mæland.

Det er mulig, også i Norge

For å vise at det dette faktisk er mulig, selv i høykostlandet Norge, må vi lære av de som er best. Norsk Industri og Siemens vet at det finnes mange industribedrifter i Norge som ved smartere bruk av teknologi og ressurser forsterker sin konkurransekraft og øker sin produktivitet.

-Det er disse innovative og produktive selskapene vi jakter på i konkurransen, de smarteste av de smarte. Vi ønsker å vise omverdenen hva som er mulig å få til i Norge, sier konsernsjef og jurymedlem Anne Marit Panengstuen i Siemens.

I konkurransen om overlevelse og vekst i industrien, vil bruk av digital teknologi og smarte løsninger som øker produktivitet og kvalitet bli avgjørende. Jurymedlem Knut E. Sunde, direktør for bransje og næringspolitikk i Norsk Industri, mener Norge har den nødvendige kompetansen.

-Norske bedrifter besitter enorm kompetanse og er godt rustet for å ta steget videre inn i fremtidens industri. Vi ønsker å belønne de som tør å satse, og igjennom det sikrer verdiskapingen i Norge, sier Sunde.

Fra 74 til 14 sekunder

Under fjorårets konkurranse var det Raufoss-bedriften Hexagon Ragasco som stakk av med seieren. På ti år har de seksdoblet produksjonskapasiteten og redusert produksjonstiden per enhet fra 74 til 14 sekunder.

Kostnadskrav fra det globale markedet gjorde at selskapet var nødt til å ta grep. Ved å investere i nye teknologiske løsninger og gjøre store maskininvesteringer, økte de produksjonskapasiteten og effektiviteten. I dag har de en eksportandel på 95 prosent og er verdensledende i sitt marked.

Hvem kan delta?

Konkurransen er åpen for alle norske industribedrifter som gjennom innovativ teknologibruk har styrket sin konkurransekraft gjennom for eksempel;

  • forenklede prosesser innenfor engineering og design
  • produktivitetsvekst
  • økt effektivisering
  • effektiv ressursutnyttelse

Vi vil belønne industribedrifter som bruker teknologi og ressurser på smarte og effektive måter for å øke produktiviteten og konkurransekraften, og som er en del av det organiserte arbeidslivet.

Vinneren blir kåret av en bredt sammensatt jury fra både næringsliv, media og organisasjoner. Prisen deles ut under Norsk Industris Industrikonferanse den 9 . mai 2016.

Premien er en eksklusiv tur til BMW-fabrikken i München hvor teknologi brukes på en smart måte i produksjonen.

Meld på bedriften nå

  • For påmelding og nominering: smartindustri.no
  • Påmeldingsfrist: 1. april 2016
  • Kåring: Vinneren offentliggjøres på Industrikonferansen den 9. mai
  • Premie: Eksklusiv tur til BMW-fabrikken i München

Facebook og nett:

Følg kampanjen på www.smartindustri.no, samt på kampanjens Facebookside. 

Kontaktpersoner: Stian Thorsrud, kommunikasjonsrådgiver Siemens. 

E-post: stian.thorsrud@siemens.com Telefon: 993 00 003

 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.