Svein Egil Økland foto

Alle jentene besto fagprøven

Flere jenter tar elektrofag

Lene Håversen (20) er en av jentene som nå er lærling i     elektrofaget. Tallet på jenter i elektrofaget øker og behovet for læreplasser blir større.  Noe både daglig leder i Norelco Elektro, Gunnar Hansen og opplæringskonsulent i HSO gleder seg over.

Lene Håversen er en av jentene som har satset på elektrikerfaget. Nå er hun lærling hos Norelco Elektro i Haugesund.

- Elektrikerfaget er veldig bra med tanke på at man kommer seg fort ut i arbeid etter to år på videregående, det er god lønn og gode arbeidsforhold. Det er utfordrende, men samtidig et spennende og variert yrke som du lærer veldig mye av, sier hun og legger til: .

-Det er flere som velger elektrofag på videregående nå, men det er også viktig at bedriftene vil satse på flere lærlinger slik at disse virkelig får prøvd seg i faget. Med tanke på at man skal velge det yrket som man kanskje skal jobbe med resten av livet er det viktig å tørre å gå sin egen vei, og ikke bare velge som venninna eller gjøre som «alle andre» gjør.

- Hva tror du må til for at enda flere jenter skal satse på elektrikerfaget?

- At det blir mer informert om hva faget går ut på, og om hvilke muligheter man har innenfor elektro. Og ikke minst at flere jenter trenger å prøve seg, for da vil flere innse at faget kan være aktuelt, mener hun.

På landsbasis så velger ca. 65 prosent elektrikerfaget av de som starter VG1 Elektro. Fra 2008 og frem til 2017 så har andelen jenter økt jevnt og trutt fra 2,7 prosent og til nå 5,4 prosent. Tar vi Rogaland så har stigningen av andel jenter økt fra 3,8 prosent i 2008 til 5,6 prosent i 2017. Tallene er hentet fra Utdanningsdirektoratet.

- Går vi lokalt til Haugalandet inkludert Sauda som er området HSO dekker så er jenteandelen nå 7,6 prosent jenter. Dette høres jo bra ut, men det utgjør likevel ikke mer enn 6 jenter i dette området som er lærlinger, forteller opplæringskonsulent i HSO – Haugaland og Sunnhordland Opplæringskontor for Elektrofag, Peder Ståle Hinderaker og viser til at tallene er hentet fra fagopplæringen i Rogaland.

Lærlinger sikrer rekrutteringen

-  Det er helt avgjørende for oss å ha lærlinger, det sikrer rekrutteringen fremover, sier daglig leder i Norelco Elektro, Gunnar Hansen. Bedriften har nå inne hele seks lærlinger, av disse er to jenter. Til høsten har fire elever, en jente og tre gutter takket ja til læreplass i Norelco Elektro.

- Jeg synes det utelukkende er positivt at tallet på jenter i elektrofaget øker. Det er veldig positivt for arbeidsmiljøet og jeg får stort sett positive tilbakemeldinger fra montørene som har lærlinger med seg. Det virker også som om lærlingene trives veldig godt, mener Hansen.

- Hvordan vil dere jobbe videre for å sikre rekruttering, også av jenter?  

- Vi har årlig inntak av lærlinger. Antallet varierer noe fra år til år.  Vi rekruttere som regel ved å ha skolelever på utplassering noen uker siste året når de går på skole. Vi vurderer selvfølgelig jenter på lik linje med gutter, som søker læreplass hos oss, slår han fast.

Mål om 20 prosent jenter

I 2003 ble det startet ett forprosjekt for å få jenter inn i «manneyrker». På bakgrunn av dette søkte i 2006 Norsk Teknologi, Norges Bilbransjeforbund (NBF), EL & IT Forbundet og Fellesforbundet, etter initiativ fra Likestillingsavdelingen i LO, Hovedorganisasjonenes fellestiltak (HF) støtte til et ytterligere forprosjekt spesielt for bil-og elektrobransjene for å kartlegge: Hvordan bransjene rekrutterte og mottok jenter? Hvordan jentene trivdes og valgte bedriftene som opplæringsarenaer og blivende arbeidsplasser? På bakgrunn av rapporten og ble det på dialogkonferansen satt opp visjoner for blant annet arbeidsmiljøet.

Prosjektet «Jenter i bil-og elektro» ble i 2008 (avsluttet i 2012) etablert som et samarbeid og spleiselag mellom de samme fire partene som i forprosjektet: Norsk Teknologi, EL & IT Forbundet, Norges Bilbransjeforbund (NBF), Fellesforbundet. og Hovedorganisajonenes Fellestiltak (HF).

Målet for elektrobransjen, representert med NELFO og EL&IT, er en jente/kvinne andel på 20 prosent.  20 prosent er ikke bare tatt ut av luften, men er resultat av Minoritets-og kjønnsforskning som sier klart, at for å oppnå varige endringer i en bedriftskultur må det underrepresenterte kjønn utgjøre minst 20 prosent. Denne konklusjonen er hentet fra sluttrapporten for prosjektet «Jenter i bil – og elektro».

- Jeg vil påstå at jentene er mer pliktoppfølgende, strukturerte, "voksne", og har mer "fagstolthet" enn guttene som kommer ut i lære. Med fagstolthet så mener jeg, arbeidet som utføres skal ikke bare virke, men også se pent ut også.  I løpet av læretiden så utjevner pliktoppfølging og struktur seg, men fortsatt så er det litt mer krav til det estetiske fra jentenes side, forteller Hinderaker.  

Alle jentene besto fagprøven

Fra 2012 har medlemsbedriftene i HSO hatt 12 jenter inne i lære. 10 jenter har avlagt fagprøven, de to siste jentene jobber i Norelco, og er ikke ferdig med læretiden.

Resultatene er jo litt bekreftende for mine påstander om at fagstoltheten er der: 4 av 10 har bestått meget (40 prosent) og 6 av 10 bestått (60 prosent), dermed så har ingen av jentene strøket på fagprøven, slår Hinderaker fast. Han mener også det må ytterligere endring på plass.

-  Som vi ser ut av tallene så har det ikke vært de store endringene i inntaket av jenter i faget, men det går nå i en positiv retning. Vi har hatt en 3-årsperiode med lite inntak av lærlinger i faget, og jenteandelen av de som har kommet ut av VG2 har møtt samme utfordringen som guttene med å få læreplass. Det har vært en viss stigning av jenter som har gått elektro, men den er ikke høy nok i forhold til ønsket, noe som vel kan skyldes inntak av lærlinger.

- For å få en økning av jenter i faget så må rådgiverne på ungdomstrinnet bli bedre på å fortelle om faget og ikke minst at yrkesfag også passer for jenter. Bransjen må også bli flinkere å markedsføre seg mot jenter, og ikke minst ta inn jenter som lærlinger, sier Hinderaker og viser til at det er et nettverk for jenter i yrkesfag under etablering i nord-fylket.

- Uansett, hvis du velger yrkesfag og får lærekontrakt og består læreprøven er det ingen begrensinger videre, mener Hinderaker.

 

 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.